Facebook Twitter

Uitkijkpunt Seru Largu

Op Bonaire zijn vier verschillende uitkijkpunten aanwezig: Uitkijkpunt Seru Largu, Uitkijkpunt Kaya Para Mira, Uitkijkpunt Altamira Ujo en Uitkijkpunt Gotomeer. Deze uitkijkpunten steken hoog boven het landschap uit en geven daardoor adembenemende, panoramische uitzichten over Bonaire.

Uitkijkpunt Seru Largu bevindt zich op een heuvel met een hoogte van 123 meter; deze heuvel heet Seru Largu. Seru Largu betekent in het Papiaments ‘grote heuvel’. Seru Largu is de op drie na hoogste berg van Bonaire. Op Bonaire staat Seru Largu plaatselijk bekend onder de naam ‘de berg’.

De hoogste berg van Bonaire is de Brandaris (241 meter), gevolgd door de Yuwana (164). Met een hoogte van 136 meter staat de Ser’i Palmita op de derde plaats. De Brandaris, Yuwana en de Ser’i Palmita liggen alle drie in het Washington Slagbaai National Park. Het Washington Slagbaai National Park is het nationale landpark van Bonaire en beslaat de gehele noordkant van het Nederlandse koraaleiland.

Uitkijkpunt Seru Largu

De top van de Seru Largu is met een auto te bereiken; er slingert een fraaie weg naar het hoogste punt toe. Dit in tegenstelling tot de Brandaris, Yuwana en de Ser’i Palmita. Als je één van deze toppen wilt bereiken zul je goede wandelschoenen moeten aantrekken. Het zijn overigens wel inspanningen die ruimschoots beloond worden, de uitzichten op de toppen zijn namelijk onbeschrijfelijk mooi.

Bovenop Seru Largu bevindt zich het uitkijkpunt. Uitkijkpunt Seru Largu is in het bezit van verschillende bankjes waar je heerlijk kunt gaan zitten om van het uitzicht te gaan genieten. Vaak lopen er ook veel wilde ezels rond op de top van de berg. Op de top van Seru Largu is ook een monument aanwezig; het zogenaamde Millennium Monument.

Het Millennium Monument is in het jaar 2000 geplaatst door de Raad van Kerken van Bonaire. Het is een prachtig geelgekleurd monument met op de top een groot wit kruis. Op het monument valt de volgende tekst in het Papiaments te lezen: ‘Kristu Ayera Awe Semper’ hetgeen bekent: ‘Christus Gisteren Vandaag en voor Altijd’.

Vrijwel vanaf ieder punt op Bonaire is dit witte kruis te zien, een handig oriëntatiepunt. Vanaf Uitkijkpunt Seru Largu heb je een geweldig uitzicht over de binnenlanden van Bonaire, hoofdstad Kralendijk en de imposante cruisehaven. Bij helder weer zijn zelfs de bergen van Curaçao vanaf Uitkijkpunt Seru Largu te zien.

Uitkijkpunt Seru Largu

Op oudejaarsavond is Uitkijkpunt Seru Largu dé hotspot van Bonaire. Er bestaat dan geen betere plek op het Benedenwindse Eiland waar je meer van het vuurwerk kunt genieten.

De mensen op Bonaire zijn erg bijgelovig. Zo denken zij dat op Seru Largu een ‘spook’ ronddoolt. Volgens hen kun je dan ook maar beter niet tijdens de schemer en nacht jezelf begeven op Seru Largu! Als niet bang bent voor mogelijke spoken en je gaat des nachts dus toch naar Uitkijkpunt Seru Largu word je sowieso getrakteerd op een hypnotiserend mooie sterrenhemel.