Facebook Twitter

Uitkijkpunt Kaya Para Mira

Bonaire is een prachtig eiland. Als je met een auto een sightseeing tour over het Caribische eiland maakt, passeer je vier verschillende uitkijkpunten. Dat zijn uitgelezen kansen om Bonaire van zijn mooiste kant te zien.

Uitkijkpunt Seru Largu bevindt zich in het midden van het eiland, hoog op een heuvel. Bij het prehistorisch ogende Gotomeer bevindt zich Uitkijkpunt Gotomeer. Ten slotte is het plaatsje Rincón gezegend met twee uitkijkpunten: Uitkijkpunt Altamira Ujo en Uitkijkpunt Kaya Para Mira.

Als je vanuit het oosten van Bonaire naar Rincón rijdt, rij je over de Kaya Para Mira. De Kaya Para Mira vloeit voort uit de Kaminda Goto. De Kaminda Goto is de weg die zo fraai langs het Gotomeer slingert. Als je de woorden Kaya Para Mira vertaalt vanuit het Papiaments naar het Nederlands krijg je het volgende; ‘Straat’ ‘Stop’ ‘Kijk’. Dat is dan meteen de spijker op z’n kop.

Uitkijkpunt Kaya Para Mira

Rincón ligt namelijk in een dal. De Kaya Para Mira daalt vanaf de rand van het dal naar het centrum van Rincón. Het is een geweldige ervaring om deze dalende weg te berijden. Het uitzicht is zo adembenemend. Zo indrukkend. Zo innemend. Je hebt constant de neiging om je auto aan de kant te zetten om te kunnen genieten van het uitzicht. Met andere woorden; ‘stoppen’ en ‘kijken’. Kortom; Uitkijkpunt Kaya Para Mira is niet één bepaald uitkijkpunt, maar een hele weg!

Rincón is één van de twee plaatsen op Bonaire. Kralendijk (hoofdstad) is de andere plaats. Vroeger telde Bonaire zes nederzettingen: Rincón, Noord Saliña, Antriol, Tera Kora, Nikiboko en Playa. De vijf laatst genoemde nederzettingen groeiden naar elkaar toe en vormen nu Kralendijk. Rincón bleef als dorp apart. Een onderdeel van de vlag van Bonaire is een zespuntige rode ster. Iedere punt van de ster staat symbool voor één van de oorspronkelijke nederzettingen van het boemerangvormige eiland.