Facebook Twitter

Uitkijkpunt Altamira Ujo

Mensen zijn dol op uitkijkpunten. Vanaf een hoge positie heb je dan een mooi uitzicht over een landschap, stad of dorp. Gelukkig is Bonaire gezegend met maar liefst vier zeer aantrekkelijke uitkijkpunten; één in het midden van het koraaleiland (Uitkijkpunt Seru Largu) en drie in het noorden van Bonaire (Uitkijkpunt Gotomeer, Uitkijkpunt Altamira Ujo en Uitkijkpunt Kaya Para Mira).

Twee uitzichtpunten staan bij de tweede stad van Bonaire; Rincón. Bonaire telt overigens maar twee steden; Kralendijk (hoofdstad) en Rincón. Rincón ligt in het noorden van Bonaire, werd door de Spanjaarden in de 16de eeuw gesticht, is de oudste nederzetting van de voormalige Nederlandse Antillen (Aruba, Bonaire, Curaçao, Saba, Sint Eustatius en Sint Maarten) en telt heden ten dage ruim tweeduizend inwoners.

Het bijzondere aan Rincón is, is dat het plaatsje in een diep dal ligt, omringd door hoge heuvels. Dat heeft een duidelijk strategisch voordeel. Rincón is daardoor onzichtbaar voor schepen die langs Bonaire varen. Tegenwoordig is dat niet meer belangrijk, maar vroeger werd daarmee voorkomen dat Rincón werd opgemerkt door zeerovers, piraten en andere kwaadwillenden. Zij zouden dan aan wal kunnen komen om Rincón te plunderen.

Naast de veiligheid had én heeft Rincón diens bewoners nog veel meer te bieden. Door de aanwezigheid van verschillende zoetwaterbronnen is de grond in en rondom Rincón namelijk heel erg vruchtbaar. Hierdoor zijn er verschillende vormen van landbouw in het gebied mogelijk.

Er zijn vier verschillende wegen die naar Rincón leiden. Vanuit het noorden is dat de Kaya G.R.E. Herrera. De Kaminda Karpata benadert Rincón vanuit het zuiden. Vanuit het oosten rij je over de Kaya Rincón en via het westen is Rincón te bereiken middels de Kaya Para Mira.

Doordat Rincón in een dal ligt, zijn er aan de randen van dat dal een aantal plekken waar je van een grandioos uitzicht kunt genieten. Als je via de Kaya Rincón naar Rincón rijdt, kom je vanzelf het wegwijzerbordje Altamira Ujo tegen. Als je bij dit wegwijzerbordje de Kaya Rincón verlaat, kom je terecht op een zandweggetje dat naar top van een hoge heuvel slingert.

Na ongeveer tien minuten bereik je dan het hoogste punt van de heuvel en sta je op Uitkijkpunt Altamira Ujo. Bij het uitzichtpunt kun je prima je auto parkeren en zijn er verschillende stenen bankjes aanwezig waar je heerlijk kunt zitten om van het uitzicht te genieten. En wat voor een uitzicht! Het uitzicht is werkelijk magistraal. Bij helder weer kun je heel Rincón overzien en diens prachtige omgeving.