Rotstekeningen op Bonaire

De Arawak indianen hebben in het hele Caribische gebied tekeningen achtergelaten op rotswanden en in grotten. Op circa tien plaatsen op Bonaire zijn deze schilderingen goed geconserveerd gebleven en te bezichtigen. De geometrische tekeningen zijn gemaakt met een soort roodbruine verfstof. Men weet tot op de dag van vandaag niet wat de inscripties voorstellen.

Rotstekening BonaireFraaie rotstekening gemaakt met roodbruine verfstof.

De indianen van Bonaire woonden niet in de grotten voor hen waren het waarschijnlijk religieuze plaatsen. Andere theorieën suggereren dat de grotten met de tekeningen offerplaatsen waren voor de indianen.

Off-road Segway Tour Indiaanse Rotstekeningen Bonaire

Tip! Tour Indiaanse Rotstekeningen

Nog altijd is het mogelijk om de rotstekeningen van de Awarak indianen op Bonaire te bekijken. Tijdens deze 2 uur durende tour ga met een bus op pad om de tekeningen te bekijken. Een busje brengt je naar Awarak. De tour gaat via de noordoostkust en je ziet er de prachtige ruige kust van Bonaire. De golven van de zee komen hier soms meters hoog boven de kustlijn uit, een fantastisch gezicht! Neem je camera gerust mee, er is gelegenheid om foto's te maken. Uiteraard is er een gids aanwezig.

Meer info & boeken

Locaties van de rotstekeningen

  locatie
Boca Onima oostkant van Bonaire (noord) (met een bord aangegeven vanaf de weg)
Caranja Grandi westkant van Bonaire (mid) (achter het vliegveld)
Cueba di Roshikiri oostkant van Bonaire (mid)
Ceru Pungi  -
Ceru Crita-Cabai  -
Fontein oostkant van Bonaire (noord)
Spelonk oostkant van Bonaire (mid) (in de buurt van de vuurtoren)

Boca Onima

De indiaanse rotstekeningen bij Boca Onima zijn de best bewaarde en meest intacte van Bonaire. Boca Omima is een inham aan de oostkust van het Caribische eiland, niet ver van Rincon. In de buurt van deze inham bevindt zich een kalkstenen rotswand (als onderdeel van de kalksteenterrassen die zo markant aanwezig zijn aan deze kant van Bonaire) waar de indianen de mysterieuze schilderingen achterlieten.

Op de locatie van de schilderingen staat een informatiebord waar in het Engels en Papiaments nadere informatie valt in te winnen over deze unieke uitingen van de eerste bewoners van Bonaire. Om de kwetsbare tekeningen te beschermen tegen vandalisme zijn rondom de schilderingen helaas tralievormige hekken geplaatst. De fraaie schilderingen zijn ook nu nog heilige plaatsen voor sommige mensen. Nazaten van de indiaanse bevolking brengen op deze plek nog met enige regelmaat een muzikale ode aan hun voorouders.

Boca OnimaDe rotstekeningen zijn te bekijken in de omgeving van Rincon.

Column: Sporen van indianen op Bonaire!

"Pieter van Koolwijk - een pastoor te Rincon - was de eerste bewoner van Bonaire die geïnteresseerd raakte in de rotstekeningen van de indianen. In al zijn ijver heeft hij de inscripties al in 1875 nauwkeurig nagetekend..."Lees column

Boca Onima is overigens een indrukwekkende baai. Als je vanaf de indiaanse rotstekeningen richting de kustlijn loopt kun je zien dat de Caribische Zee, na miljoenen jaren onafgebroken te hebben gebeukt op de kalksteenplateaus, een fraaie inham in het gesteente heeft geslepen. Daarnaast wordt Boca Onima opgesierd met de huidige energiebronnen van Bonaire. Een rijtje moderne windturbines wordt hier sinds een paar jaar aangezwendeld door de immer loeiende noorderpassaat wind en zorgt ervoor dat het Caribische eiland gedeeltelijk wordt voorzien van groene stroom.

Heilige plaatsen

Naast de rotstekeningen zijn er op Bonaire nog meer heilige plaatsen. Eén van deze gebieden heet 'Krus' in Nort di Saliña. Krus werd vroeger door de Bonairianen beschouwd als een gewijde plek.

Plaza Resort Bonaire

All Inclusive Hotel Plaza Resort Bonaire

Met de geweldige all inclusive formule van Plaza Resort is het onbeperkt genieten op Bonaire!

Meer info

Reisgidsen Bonaire

Reisgidsen over Bonaire

Ga jij naar Bonaire? Dan zijn deze reisgidsen over Bonaire onmisbaar voor jou!

Meer info

Auto huren op Bonaire

Huurauto Bonaire

Wat is er nou leuker om met een auto er op uit te trekken om het eiland te verkennen? Doen!

Meer info

Activiteiten op Bonaire

Kajakken op Bonaire

De allerleukste activiteiten op Bonaire boek je thuis al eenvoudig online bij Viator!

Meer info

Tip AB Car Rental

Ga jij naar Bonaire en zoek je een betrouwbare autoverhuurder? Dan is AB Car Rental een uitstekende partner. AB Car Rental heeft als enige autoverhuurder € 0,00 eigen risico! Bekijk de tarieven!

Tip Plaza Resort Bonaire

Uit persoonlijke ervaring kunnen wij dit hotel van harte aanbevelen. All inclusive, dus lekker zorgeloos en relaxed. Heerlijke cocktails aan de bar, een bbq aan het strand of ander thema diner, wat hebben wij genoten. De kamers zijn ruim, zeer comfortabel en de staf is super vriendelijk. Het huisrif voor de deur is geweldig, tijdens het snorkelen zagen we daar zelfs een schilpad! Wij komen er zeker terug. Beoordeeld met een 8.5. Meer info & Direct boeken!

Tip Snorkeltour Bonaire

Wil jij met een gids gaan snorkelen op Bonaire? Je ziet er de mooiste, kleurrijke vissen en wie weet ook wel een zeeschildpad. Hapjes, drankjes en snorkeluitrusting zijn inbegrepen! Boek deze tour bij Viator. Beoordeeld met 5.0 uit 5.0 sterren. Direct boeken!

Wil jij voordelig op vakantie naar Bonaire? Bekijk dan de last minutes en aanbiedingen!

TOP 10
Ben je op zoek naar de beste vakanties naar Bonaire? Bekijk dan de TOP 10 pakketreizen Bonaire!

TUI
De Vakantie Discounter
Stip Reizen
Corendon
PrijsVrij
By June vakantie Bonaire met huurauto
Beach Check Aanbiedingen
D-Reizen Aanbiedingen