Facebook Twitter

Rotstekeningen

De Arawak indianen hebben in het hele Caribische gebied tekeningen achtergelaten op rotswanden en in grotten. Op circa tien plaatsen op Bonaire zijn deze schilderingen goed geconserveerd gebleven en te bezichtigen.

De geometrische tekeningen zijn gemaakt met een soort roodbruine verfstof. Men weet tot op de dag van vandaag niet wat de inscripties voorstellen.

De indianen van Bonaire woonden niet in de grotten voor hen waren het waarschijnlijk religieuze plaatsen. Andere theorieën suggereren dat de grotten met de tekeningen offerplaatsen waren voor de indianen.

Rotstekeningen Bonaire

Locaties van de rotstekeningen

  locatie
Boca Onima oostkant van Bonaire (noord) (met een bord aangegeven vanaf de weg)
Caranja Grandi westkant van Bonaire (mid) (achter het vliegveld)
Cueba di Roshikiri oostkant van Bonaire (mid)
Ceru Pungi  -
Ceru Crita-Cabai  -
Fontein oostkant van Bonaire (noord)
Spelonk oostkant van Bonaire (mid) (in de buurt van de vuurtoren)

 

Boca Onima

De indiaanse rotstekeningen bij Boca Onima zijn de best bewaarde en meest intacte van Bonaire. Boca Omima is een inham aan de oostkust van het Caribische eiland, niet ver van Rincon. In de buurt van deze inham bevindt zich een kalkstenen rotswand (als onderdeel van de kalksteenterrassen die zo markant aanwezig zijn aan deze kant van Bonaire) waar de indianen de mysterieuze schilderingen achterlieten.

Op de locatie van de schilderingen staat een informatiebord waar in het Engels en Papiaments nadere informatie valt in te winnen over deze unieke uitingen van de eerste bewoners van Bonaire. Om de kwetsbare tekeningen te beschermen tegen vandalisme zijn rondom de schilderingen helaas tralievormige hekken geplaatst.

De fraaie schilderingen zijn ook nu nog heilige plaatsen voor sommige mensen. Nazaten van de indiaanse bevolking brengen op deze plek nog met enige regelmaat een muzikale ode aan hun voorouders.

Column: Sporen van indianen op Bonaire!
Pieter van Koolwijk - een pastoor te Rincon - was de eerste bewoner van Bonaire die geïnteresseerd raakte in de rotstekeningen van de indianen. In al zijn ijver heeft hij de inscripties al in 1875 nauwkeurig nagetekend. Deze tekeningen zijn in 1907 voor het eerst gepubliceerd door de geschiedschrijver Pater Euwens... Lees column


Boca Onima is overigens een indrukwekkende baai. Als je vanaf de indiaanse rotstekeningen richting de kustlijn loopt kun je zien dat de Caribische Zee, na miljoenen jaren onafgebroken te hebben gebeukt op de kalksteenplateaus, een fraaie inham in het gesteente heeft geslepen.

Daarnaast wordt Boca Onima opgesierd met de huidige energiebronnen van Bonaire. Een rijtje moderne windturbines wordt hier sinds een paar jaar aangezwendeld door de immer loeiende noorderpassaat wind en zorgt ervoor dat het Caribische eiland gedeeltelijk wordt voorzien van groene stroom.

Heilige plaatsen

Naast de rotstekeningen zijn er op Bonaire nog meer heilige plaatsen. Eén van deze gebieden heet 'Krus' in Nort di Saliña. Krus werd vroeger door de Bonairianen beschouwd als een gewijde plek.