Facebook Twitter

Overige

Op Bonaire zijn tal van andere bezienswaardigheden te bewonderen. Bovendien ontdekt je steeds weer nieuwe dingen als je er langer vertoeft of er vaker komt.

Uitkijkpunten

Op Bonaire zijn een aantal uitkijkpunten waar je een fraai uitzicht op het Nederlandse duikeiland hebt. Kaya Para Mira en Altamira Unjo geven een mooi uitzicht op Rincon.

Seru Largu (grote heuvel, 120 meter hoog) geeft een prachtige kijk op Kralendijk en Klein Bonaire. Volgens het plaatselijke bijgeloof kun je beter niet 's avonds of 's nachts op de Seru Largo vertoeven. Het verhaal gaat namelijk dat er dan een 'spook' zich ophoudt op de berg. Daarnaast is er nog een mooi uitkijkpunt bij het Gotomeer in het noorden van Bonaire.

Uitkijkpunt Gotomeer

Radio Nederland Wereldomroep

Om Nederlanders en Rijksgenoten van het Koninkrijk der Nederlanden in het buitenland en in de overzeese gebiedsdelen op de hoogte te houden wat er zoal in Nederland gaande was, werd in 1947 Radio Nederland Wereldomroep (RNW) opgericht.

Op Bonaire stonden 2 kortegolfzenders met grote rood-witte zendmasten om de uitzendingen die in Nederland werden gemaakt op te vangen en versterkt door te stralen. Deze gigantische stellage van 17 radiomasten (opgetrokken uit massief staal en hoogtes tot 110 meter) tekende zich sterk af tegen het groene Bonairiaanse landschap en was derhalve van grote afstand zichtbaar.

De radiomasten werden in 1968 op Bonaire gebouwd om Nederlanders en Rijksgenoten van het Koninkrijk der Nederlanden in Midden-, Zuid-, en Noord-Amerika van informatie te voorzien. In totaal had de RNW drie zendstations. Ook Deutsche Welle, BBC World Service, Radio Japan en Voice of America maakten gebruik van het relaisstation. Naast het zendstation op Bonaire was dat een zendstation in Nederland en op Madagaskar. Het zendstation op Bonaire droeg de naam 'Drs. L.F. Tijmstra'.

In 2011 had het kabinet in Den Haag besloten om te stoppen met de Nederlandstalige programma’s van de RNW in het kader van een bezuinigingsronde bij verschillende media. Op 30 juni 2012 werden vanuit Bonaire de laatste reguliere korte golfuitzendingen uitgezonden. Op 14 november 2012 werden de zendmasten neergehaald en werd de skyline van Bonaire weer teruggeven aan het natuurlijke landschap van het koraaleiland.

Trans World Radio

Een van de zendstations van de religieuze Amerikaanse zender Trans World Radio (TWR) bevindt zich ook op Bonaire. Zij hebben vanaf 1964 hun immens hoge zendmasten opgetrokken in het zuiden van Bonaire tussen de zoutvlaktes.

Daarnaast hebben ze een fraai, met vissen beschilderd, gebouw in Kralendijk. TWR heeft in 12 landen zendstations die in totaal miljoenen mensen bedienen in ongeveer 160 verschillende landen.

Fontein

Fontein is de naam van een plantage. Op de plantage is een zoetwaterbron die gevoed wordt met water vanaf het kalksteenplateau van Montaña. Het water valt in een grot naar beneden en wordt opgevangen door oude irrigatiebakken. Deze irrigatiebakken zijn echter sterk verwaarloosd en niet onderhouden.

Door de aanwezigheid van het zoete water is er groene oase ontstaan waar zich graag verschillende diersoorten zich ophouden zoals vogels en reptielen. Fontein is te vinden langs de hoofdroute, die loopt van Rincon naar Kralendijk, aan de rechterkant van de weg.

Kunuku Rooi Lamoenchi

Kunuku Rooi Lamoenchi is een vroegere plantage op Bonaire die weer helemaal in de oude staat is teruggebracht. Ellen Herrera (1951) is de eigenaresse van Kunuku Rooi Lamoenchi en heeft van de plantage een park gemaakt waar bezoekers kennis kunnen maken met de geschiedenis en cultuur van het eiland.

Om deze oude plantage ook voor komende generaties zichtbaar te houden heeft Ellen Herrera zelfs een stichting voor de plantage opgericht; Foundation Rooi Lamoenchi Kunuku-Park.