Facebook Twitter

Musea

Ondanks het feit dat Bonaire een klein eiland is herbergt het toch een aantal musea die het bezoeken meer dan waard zijn. Uiteraard is het verhaal te leren over de indianen, de allereerste bewoners van het Caribische eiland.

Daarnaast zijn er ook nog musea die je op het eerste gezicht niet zou verwachten op Bonaire. In totaal telt Bonaire zeven musea waarvan één overheidsmusea (Museum Bonaire). 

  adres
Museum Bonaire Kaya Julio C. van der Ree 7, Sabana
Museum Belua Kaya G.F. Betico Croes 6, Kralendijk
Museum Chichi' Tan Rincon
Documentatiecentrum Herensia Boneriano Kaya Korona, Kralendijk
Museum Kas Krioyo Kaya Milon 4, Rincon
Museum Mangasina di Rei Kaya Rincon z/n, Rincon
Museum Terramar Kaya Isla Riba, Kralendijk
Museum Washington Park Kaya Gilberto R.E. Herrera, WSNP

 

Museum Bonaire

Museum Boniare (Museo di Bonaire, Museo Boneriano) is in de buitenwijk Sabana gevestigd in een fraai gerestaureerd 19de eeuws Bonairiaans plantagehuis en bezit een fraaie collectie van een groot aantal archeologische vondsten. Zo is bijvoorbeeld een 760 jaar oud skelet te bezichtigen maar ook oude urnen en gebruiksvoorwerpen van de indianen.

Verder zijn er antieke meubelen, huishoudelijke voorwerpen, landbouwwerktuigen, scheepsnavigatieapparatuur, muziekinstrumenten, kanonskogels, antieke vuurwapens en een indrukwekkende schelpencollectie te bewonderen.

Het kleine museum bevat ook historische zwart-wit foto’s en recente kleuren foto’s van het Caribische eiland. De muren worden opgesierd met schilderijen van hedendaagse Bonairiaanse kunstenaars. 

Het Museum Bonaire is een overheidsmuseum en opende in 1988 officieel haar deuren. Achter het museum bevindt zich het archeologisch instituut van Bonaire. Helaas is dit instituut niet toegankelijk voor de geïnteresseerde bezoekers van het museum.

Het landhuis waar het museum is in gehuisvest was vroeger de residentie van de familie 'Herrera' en heette toen het 'Van der Ree huis'. De Herrera familie heeft een belangrijke rol gespeeld bij het tot stand komen van het Washington Slagbaai National Park.

Adres: Kaya Julio v/d Ree 7, Kralendijk. Het museum ligt op ongeveer 10 minuten wandelen vanaf het centrum van Kralendijk. Openingstijden: maandag tot met vrijdag van 08.00 tot 12.00 uur en van 13.30 tot 17.00 uur.

Museum Belua

Als je langs het Museum Belua rijdt over de Kaya G.F. Betico Croes ter hoogte van nummer zes vallen direct de grote poppen op in de tuin van het museum. Voor in de tuin staat een bordje met als opschrift 'Yenny’s Art Museum'.

Museum Belua

Jenny Reina-Bernabela (1936) is dan ook de eigenaresse van het knusse openlucht poppenmuseum dat aangevuld wordt met tal van meubels, gebruiksvoorwerpen, wanddecoraties en andere zelfgeknutselde aardigheden.

Jenny Reina (Rijna) begon haar artistieke loopbaan op latere leeftijd met het beschilderen van aangespoeld drijfhout, vazen en de lange peulvruchten van de flamboyant. Later is ze ook andere kunstwerkjes gaan maken met als specialiteit het fabriceren van poppen.

Museum Chichi' Tan

Museum Chichi’ Tan (Museo Chichi’ Tan) is een museum dat in 2012 haar deuren opende en waar traditionele lokale Bonairiaanse muziekinstrumenten zijn te bezichtigen.

Documentatiecentrum Herensia Boneriano

In het Documentatiecentrum Herensia Boneriano zijn cultuurhistorische boeken, tijdschriften en audiovisuele materialen over Bonaire te bekijken.

Museum Kas Krioyo

Museum Kas Krioyo is gevestigd in een ruim 100 jaar oud huis (Kas Krioyo) in Rincon. De Kas Krioyo is een traditionele en authentieke woning uit Rincon dat in de orginele staat is gerenoveerd. In het museum worden de specifieke cultuur en tradities van Rincon bewaard en tentoongesteld.

Museum Mangazina di Rey

Het Mangazina di Rei te Rincon (het magazijn van de koning/koningspakhuis) is het tweede oudste stenen gebouw van Bonaire en staat in de buurt van Rincon.

Museum Mangazina di Rey

Het Museum Mangazina di Rei is er gevestigd en vormt onder andere een openluchtmuseum met replica’s van de historische huizen van Bonaire en bezit tevens een botanische tuin. Ook worden er bij het Mangazina di Rei tentoonstellingen, muziekworkshops en kooklessen gehouden.

Museum Mangazina di Rey

Daarnaast is het Mangazina di Rei ook een leerbedrijf waar studenten kunnen meedraaien bij alle dagelijkse werkzaamheden op het Mangazina di Rei (rondleidingen geven, verzorging van de catering, etcetera), waardoor het voor hen gemakkelijker wordt om uiteindelijk een baan op Bonaire te vinden.

Museum Mangazina di Rey

De mensen (gidsen en vrijwilligers) die op park werken dragen traditionele Bonairiaanse kleding.

In 2012 zijn er de eerste 'Erkenning van Verworven Competenties (EVC)' certificaten uitgereikt aan twintig deelnemers van het traject 'Grow to Go bij het ‘Cultuurpark & Leercentrum Magazina Di Rei'. Deze certificaten zijn uitgereikt door de erkend EVC-aanbieder CompetenSYS uit Enschede.

Openingstijden: Maandag tot en met woensdag van 09.00 tot 12.00 uur en van 14.00 tot 15.00 uur. Vrijdag tot en met zondag van 10.00 tot 12.00 uur en van 14.00 tot 15.00 uur.

Museum Terramar

Een bezoek aan het Terramar museum neemt je mee op een reis door 7000 jaar van Caribische geschiedenis, van de vroegste Indiaanse bewoners tot de eeuw van de ontdekkingsreizen en het koloniale tijdperk. Zodra je het museum binnenkomt, zul je de fascinerende geschiedenis van Bonaire en de Caribische regio ontdekken door spectaculaire exposities, fascinerende voorwerpen, 3D reconstructies en interactieve ervaringen.

Het museum is geopend van maandag tot zaterdag van 09.00 uur tot 18.00 uur. Het museum is te vinden bij het Terramar shopping mall in het centrum. Je kunt het museum bereiken via de Kaya JNE Craane (de Boulevard) en de Kaya Isla Riba.

Museum Terramar Bonaire

Museum Washington Park

Het Museum Washington Park is gevestigd bij de ingang van het gelijknamige natuurpark. Bij de entree van het park staat een fraai okergeel pakhuis waarin het bezoekerscentrum van het park is gehuisvest. Dit bezoekerscentrum herbergt een fraai museum, bibliotheek, kadowinkel, een overzicht van de wandelroutes en een aanpalend terras waar koele drankjes en lokale gerechtjes worden uitgeserveerd.

Museum Washington Park

Het museum vertelt het verhaal over de algemene geschiedenis van Bonaire, de ontwikkelingsgeschiedenis van de voormalige plantages tot het huidige Washington Slagbaai National Park, het leven en werken op de plantages, flora en fauna en de geologie en archeologie van het Caribische eiland.

Museum Washington Park

Een stukje voorbij de ingang staat nog een authentiek gerestaureerd Bonairiaans landhuisje. Het huisje bevat onder andere veehokken en een kalksteenbrander waarmee kalk werd verkregen dat gebruikt werd in de huizenbouw.