Monumenten op Bonaire

Op Bonaire staan een aantal herdenkingsmonumenten, standbeelden en plaquettes die een aardig beeld geven van het roemruchte verleden van het Caribische eiland. Op deze manier worden de mensen geëerd en gebeurtenissen herdacht die een belangrijke rol hebben gespeeld in de geschiedenis van Bonaire.

Simon Bolivar Monument 

In 1816 bracht Simon Bolivar een bezoek aan Bonaire. Op het duikeiland zocht en vond hij veiligheid. Simon Bolivar was namelijk een belangrijke voorvechter van de onafhankelijkheidsoorlog in Venezuela en zijn leven liep gedurende die woelige tijden in het Zuid-Amerikaanse land ernstig gevaar.

Simon Bolivar Monument Simon Bolivar Monument

Ieder jaar wordt op 5 juli in Venezuela de 'Dag van de onafhankelijkheid van Venezuela' gevierd. De Venezolanen op Bonaire vieren deze dag ook en leggen onder andere een krans bij het borstbeeld van Simon Bolivar. Het Simon Bolivar Monument staat in het centrum van Kralendijk in een fraai parkje.

Van Walbeeck Monument

In het midden van de 17de eeuw zocht de West-Indische Compagnie (WIC) een nieuw steunpunt voor hun vaart op Zuid-Amerika en een marinehaven voor haar kaperschepen. In 1634 werd daarom beslag gelegd op Curaçao onder leiding van Johannes van Walbeeck. Twee jaar later in 1636 werden vanaf Curaçao ook Bonaire en Aruba veroverd op de Spanjaarden. Johannes van Walbeeck was een beroemde navigator en cartograaf die in dienst was van de WIC.

Van Walbeeck MonumentWalbeeck Monument

Het van Walbeeck Monument is in 1934 op het Wilhelminaplein geplaatst ter herinnering van 300 jaar Nederlands gezag op Bonaire. Het Wilhelminaplein/Wilhelminapark/Plaza Reina Wilhelmina vormt overigens het centrum van Kralendijk.

Betico Croes Monument 

Betico Croes was de leider van de partij die zuster ABC-eiland Aruba naar de Status Aparte binnen het Koninkrijk der Nederlanden leidde. Voor de Arubanen geldt de voormalige schoolmeester als een grote held. 25 januari is een feestdag, dan wordt de geboortedag van Betico Croes gevierd. Ook de Bonairianen hebben altijd veel respect en bewondering gehad voor Betico Croes. Het Betico Croes Monument staat aan de rand van Kralendijk.

Van Walbeeck MonumentBetico Croes Monument.

Eleanor Roosevelt Monument

Tijdens de Tweede Wereldoorlog waren er Amerikaanse troepen gelegerd op Bonaire. Deze Amerikaanse soldaten zijn in 1944 bezocht door Eleanor Roosevelt. In 1944 werd het koraaleiland overigens ook bezocht door Prinses Juliana. Eleanor Roosevelt was de First Lady van de Verenigde Staten gedurende de tijd dat haar man Franklin Delano Roosevelt president was van de Verenigde Staten.

Tweede Wereldoorlog Monument

Aruba, Bonaire en Curaçao speelden een prominente rol in de Tweede Wereldoorlog. Het grootste deel van de vliegtuigbrandstof van de geallieerden werd namelijk geraffineerd op Aruba en Curaçao. Dit was uiteraard een doorn in het oog van de Duitse bevelhebbers. De Duitsers hadden tijdens de Tweede Wereldoorlog een enorme vloot aan duikboten. Met deze beruchte U-boten waren ze heer en meester op de oceanen. In totaal hebben de ruim 800 Duitse U-boten ongeveer 5.000 koopvaardij- en marineschepen van de geallieerden tot zinken gebracht.

Tweede Wereldoorlog Monument BonaireTweede Wereldoorlog Monument

Duitse onderzeeërs hebben ook geprobeerd om de scheepsvaart rondom de raffinaderijen van Aruba en Curaçao uit te schakelen en daarmee de vliegtuigbrandstofproductie te elimineren. Tijdens deze gevechten zijn ook schepen betrokken geraakt die een Bonairiaanse bemanning hadden. Van alle eilanden van de voormalige Nederlandse Antillen en Aruba zijn als meeste Bonairiaanse soldaten omgekomen. Om deze 34 Bonairiaanse soldaten te eren en te gedenken die gesneuveld zijn gedurende deze gevechten is aan de boulevard van Kralendijk een monument opgetrokken.

Welcome Seat

Op deze plek aan de waterpromenade van Kralendijk konden de mensen op Bonaire wachten op hun familie en vrienden die uit Curaçao over kwamen. Op de plaquette staat een 'W', deze staat voor 'Welkom' en Koningin 'Wilhelmina'. Het bankje werd op 31 augustus 1923 ter ere van Koningin Wilhelmina (1880-1962) op het Nederlandse duikeiland geplaatst.

Monniken Monument

Het Monniken Monument staat op het Plasa Fraternan di Tilburg in Kralendijk. Monniken hielpen mee met het geven van onderwijs op Bonaire tussen 1894 en 1991.

Monniken Monument BonaireMonniken Monument

Historische kanon en anker

In 1829 liep een Brits schip vast op het rif van Bonaire. Eén van de kanonnen en het anker zijn nu te bewonderen in het centrum van Kralendijk.

Plaza Resort Bonaire

All Inclusive Hotel Plaza Resort Bonaire

Met de geweldige all inclusive formule van Plaza Resort is het onbeperkt genieten op Bonaire!

Meer info

Reisgidsen Bonaire

Reisgidsen over Bonaire

Ga jij naar Bonaire? Dan zijn deze reisgidsen over Bonaire onmisbaar voor jou!

Meer info

Auto huren op Bonaire

Huurauto Bonaire

Wat is er nou leuker om met een auto er op uit te trekken om het eiland te verkennen? Doen!

Meer info

Activiteiten op Bonaire

Kajakken op Bonaire

De allerleukste activiteiten op Bonaire boek je thuis al eenvoudig online bij Viator!

Meer info

Tip AB Car Rental

Ga jij naar Bonaire en zoek je een betrouwbare autoverhuurder? Dan is AB Car Rental een uitstekende partner. AB Car Rental heeft als enige autoverhuurder € 0,00 eigen risico! Bekijk de tarieven!

Tip Plaza Resort Bonaire

Uit persoonlijke ervaring kunnen wij dit hotel van harte aanbevelen. All inclusive, dus lekker zorgeloos en relaxed. Heerlijke cocktails aan de bar, een bbq aan het strand of ander thema diner, wat hebben wij genoten. De kamers zijn ruim, zeer comfortabel en de staf is super vriendelijk. Het huisrif voor de deur is geweldig, tijdens het snorkelen zagen we daar zelfs een schilpad! Wij komen er zeker terug. Beoordeeld met een 8.5. Meer info & Direct boeken!

Tip Snorkeltour Bonaire

Wil jij met een gids gaan snorkelen op Bonaire? Je ziet er de mooiste, kleurrijke vissen en wie weet ook wel een zeeschildpad. Hapjes, drankjes en snorkeluitrusting zijn inbegrepen! Boek deze tour bij Viator. Beoordeeld met 5.0 uit 5.0 sterren. Direct boeken!

Wil jij voordelig op vakantie naar Bonaire? Bekijk dan de last minutes en aanbiedingen!

TOP 10
Ben je op zoek naar de beste vakanties naar Bonaire? Bekijk dan de TOP 10 pakketreizen Bonaire!

TUI
De Vakantie Discounter
Stip Reizen
Corendon
PrijsVrij
By June vakantie Bonaire met huurauto
Beach Check Aanbiedingen
D-Reizen Aanbiedingen