Facebook Twitter

Landhuis Washikemba

Vanaf het moment dat de West-Indische Compagnie (WIC) in 1636 Bonaire op de Spanjaarden veroverde, hebben de Nederlanders geprobeerd om geld op het Benedenwindse Eiland te verdienen. Enerzijds door de winning van peperduur zout in het zuiden van Bonaire en anderzijds door de teelt van lucratieve gewassen op de plantages verspreid over heel het eiland.

Wonderbaarlijk genoeg is aan de zoutindustrie nooit een einde gekomen. Zelfs nu nog worden er jaarlijks massa’s wit goud gedolven op het duikeiland. Echter nu niet meer door Nederlanders, maar door Amerikanen. De Amerikaanse chemiereus Cargill is namelijk de baas over de Bonairiaanse zoutpannen.

De plantages van Bonaire daarentegen zijn allemaal verdwenen. De reden daarvan heeft direct te maken met de afschaffing van de slavernij. Vanaf 1863 was het niet meer toegestaan om slaven te verhandelen en te werk te stellen. Dit betekende het einde van de plantages op Bonaire: de arbeidskosten waren namelijk in de nieuwe situatie te hoog. De Nederlandse Staat besloot daarom om de gouvernementsgronden aan particulieren te verkopen.

De Curaçaose families Neuman en Jesurun zagen hun kans schoon en kochten direct alle grond van Bonaire op. Zij waren erg vermogend en legden bijvoorbeeld voor Klein Bonaire alleen al ruim achtduizend gulden op tafel: toentertijd een godsvermogen. Op hun buurt verkochten zij weer, met heel veel winst, kavels door aan grootgrondbezitters. De grootgrondbezitters verkochten of verhuurden vervolgens stukjes grond aan kleinere boeren. Op deze manier versnipperde de grond op Bonaire verder.

De Bonairiaanse plantages mogen dan wel verdwenen zijn, maar dat geldt niet voor de plantagehuizen oftewel landhuizen die erop stonden. Eén van de fraaiste landhuizen van Bonaire bevindt zich aan de ruige oostkust van Bonaire in een gebied dat bekend staat als Washikemba. Het landhuis heet dan ook Washikemba. Het gebied wordt ook opgesierd door een prachtige lagune, Lagoen genaamd. In deze lagune wordt onder andere met paarden gezwommen. Het is één van de weinige plekken op Bonaire waar dat is toegestaan.

Landhuis Washikemba is niet bewoond, maar wel prachtig gerestaureerd. Landhuis Washikemba staat bovendien lokaal bekend als het spookhuis. Het verhaal doet namelijk de ronde dat het in het landhuis én op de voormalige plantage spoken ronddolen. Dat zou dan ook de reden zijn dat de laatste bewoners zijn vertrokken!

Er is nog een ander aardig detail over Landhuis Washikemba te vertellen. Het landhuis heeft namelijk in 1979 als decor gediend voor de Nederlandse jeugdserie ‘Duel in de diepte’. Dit was een spannende tv-serie met onder andere hoofdrollen voor Peter Faber en Rutger Hauer.