Facebook Twitter

Landhuis Slagbaai

Na Landhuis Karpata is Landhuis Slagbaai waarschijnlijk het beroemdste landhuis van Bonaire. Iedereen die het Washington Slagbaai National Park bezoekt kan het bijzonder fraaie Landhuis Slagbaai daar bewonderen. Een landhuis dat bovendien op een prachtige manier gerestaureerd is. Een juweeltje dus!

Op de plek waar nu het Washington Slagbaai National Park is, waren vroeger twee plantages aanwezig: plantage Washington en plantage Slagbaai. Deze twee plantages waren zeer groot. Van alle honderden plantages die Nederland bezat tijdens diens koloniale tijd op de Nederlandse Antillen, waren de plantages van Washington en Slagbaai het grootst en meest lucratief. Er werd grof geld verdiend.

Naast het feit dat op plantage Slagbaai massa’s dividivi-peulen en aloë verbouwd werden, werden op het terrein ook geiten geslacht en verscheept naar buureiland Curaçao. Hier heeft de plantage ook diens naam aan te danken. Slagbaai is namelijk een verbastering van Slachtbaai; een baai waar geiten geslacht werden.

In totaal zijn er meer dan drieduizend geslachte, gepekelde en gedroogde geiten vanaf Boca Slagbaai (inham Slagbaai) naar Curaçao verscheept. Daarmee was Boca Slagbaai de eerst haven van Bonaire. Vanaf deze haven werd in de loop van de tijd ook veel zout verscheept naar Curaçao en Nederland. Zout was in die tijd peperduur en werd onder andere gebruikt voor het pekelen van haringen. Dit zout werd uit de zoutpan gehakt die op plantage Slagbaai aanwezig was (Saliña Slagbaai).

Landhuis Slagbaai Bonaire

Met Landhuis Slagbaai wordt feitelijk het ‘Opzichterhuis Slagbaai’ bedoeld. Daarnaast zijn staan er nog drie andere gebouwen bij Boca Slagbaai: Douanekantoor Slagbaai, Slachthuis Slagbaai en Zoutmagazijn Slagbaai (Mangasina). Het zijn alle vier prachtige historische gebouwen die okergeel gekleurd zijn en rode dakpannen bevatten. De vier gebouwen dateren uit de 19de eeuw (1868).

Bonaire ligt gelukkig buiten de zogenaamde Caribische orkaangordel. Dus voor het jaarlijkse geweld van het orkaanseizoen blijft het Nederlandse duikeiland bespaard. Soms heeft het Benedenwindse Eiland echter wel last van de naweeën van zware orkanen en hevige stormen die elders in de Caribische archipel woeden tijdens het orkaanseizoen.

Dat was voor het laatst het geval in 1999 toen orkaan Lenny huishield in de Caribische Zee. Door de toen ontstane vloedgolven op Bonaire raakten onder andere de monumentale panden van Boca Slagbaai zwaar beschadigd. Gelukkig werd de schade toentertijd snel hersteld en zijn heden ten dage alle gebouwen te bewonderen in een perfecte staat van onderhoud.

Ga je het prachtige 'Washington Slagbaai National Park' verkennen met een auto en volg je de groene of gele route dan kom je langs Landhuis Slagbaai. Het is een fantastische plek om hier even een stop te maken en het landhuis te bekijken. Het landhuis ligt aan een rustig zandstrandje zodat je ook even kunt zwemmen of snorkelen.