Facebook Twitter

Landhuis Oranje Pan

Landhuis Oranje Pan is van de twaalf landhuizen die Bonaire rijk is, het meest zuidelijk gelegen landhuis. Het karakteristieke landhuis ligt aan de EEG Boulevard die langs de gehele Bonairiaanse zuidkust loopt.

Landhuis Oranje Pan ligt op steenworp afstand van Landhuis Rode Pan, dat een fractie noordelijker ligt. Beide landhuizen liggen in het gezichtsveld van de okergele slavenhuisjes. Naast de okergele slavenhuisjes zijn op het Nederlandse duikeiland ook nog de witte slavenhuisjes te bekijken.

De zuidelijke zoutpannen van Bonaire zijn verdeeld in vier zones: Rode Pan, Witte Pan, Blauwe Pan en Oranje Pan. Rood, wit en blauw refereert de Nederlandse vlag en oranje verwijst naar het Nederlandse koningshuis.

Bij iedere zoutpan staat ook een maritieme obelisk: Rode Obelisk, Witte Obelisk, Blauwe Obelisk en Oranje Obelisk. Bij drie zoutpannen bevindt zich ook een landhuis: Landhuis Rode Pan, Landhuis Witte Pan en Landhuis Oranje Pan. Wonderbaarlijk genoeg ontbreekt er bij de Blauwe Pan een landhuis; Landhuis Blauwe Pan is nimmer gebouwd.

Het zuiden van het ABC-eiland is overigens niet de enige plek waar zich zoutpannen bevinden op Bonaire. In het noorden van het Nederlandse koraaleiland ligt namelijk Saliña Slagbaai. Saliña Slagbaai was ook een belangrijke Bonairiaanse zoutpan waar heel veel zout is uitgehakt om vervolgens naar Nederland te worden verscheept. Het werk van de slaven in Saliña Slagbaai werd aangestuurd door de leiding die zich in Landhuis Slagbaai bevond, één van de andere indrukwekkende Bonairiaanse landhuizen.

In de 16de en 17de eeuw was zout een heel erg belangrijk conserveringsmiddel in Nederland. Lange tijd kochten Nederlandse kooplieden het witte goud in Spanje. Daar kwam abrupt in een einde aan toen Nederland in oorlog raakte met Spanje; de Tachtigjarige Oorlog.

De West-Indische Compagnie (WIC) zorgde uiteindelijk voor de oplossing. Zij veroverden Aruba, Bonaire, Curaçao en Sint Maarten. Deze veroveringen vonden nota bene plaats op de Spanjaarden. Op deze Caribische eilanden lag het zout letterlijk voor het opscheppen in de zoutpannen. Daarmee was het zoutprobleem in Nederland opgelost.