Facebook Twitter

Landhuis Lamoenchi

Eeuwen geleden werden de Caribische eilanden onder andere gebruikt door de kolonisten voor de verbouwing van allerlei gewassen zoals koffie, suiker, alo‘ vera, kruiden, specerijen, et cetera. Het gevolg hiervan was dat er in de Caribische archipel duizenden plantages werden aangelegd waar de verbouwing van bovengenoemde gewassen kon plaatsvinden. Ook op Bonaire verschenen er in de loop van de tijd steeds meer plantages.

Op de plantages werden bovendien verschillende panden gebouwd die plaats boden aan de plantage-eigenaar, de plantage-opzichter en de slaven. Het mooiste en grootste gebouw was uiteraard voor de eigenaar van de plantage: het landhuis.

Het beroemdste landhuis van Bonaire is landhuis Karpata. Landhuis Karpata is te vinden langs de kustweg die van Kralendijk richting het Gotomeer voert. Maar naast landhuis Karpata zijn er nog meer bijzonder fraaie landhuizen op het Nederlandse duikeiland te bewonderen. Landhuis Lamoenchi bijvoorbeeld.

Landhuis Lamoenchi staat op de gelijknamige plantage; Rooi Lamoenchi. Rooi Lamoenchi bevindt zich aan de oostkant van het koraaleiland en werd in 1898 gesticht. Rooi Lamoenchi was overigens geen grote plantage. De plantage is al generaties lang in het bezit van de familie Herrera. Julia Herrera oftewel Shon Hulio was de laatste die Rooi Lamoenchi beheerde toen de plantage nog operationeel was.

Tegenwoordig wordt Rooi Lamoenchi beheerd door Ellen Cochrane-Herrera, een nazaat van de familie Herrera. Ellen Cochrane-Herrera heeft ervoor gezorgd dat Landhuis Lamoenchi werd gerestaureerd het bovendien toegankelijk werd gemaakt voor het publiek.

Bonaire kent helaas maar een handjevol landhuizen. De echte liefhebbers van landhuizen respectievelijk plantagehuizen togen derhalve naar het buureiland Curaçao. Op dit middelste ABC-eiland zijn meer dan honderd plantagehuizen te bezichtigen!