Landhuis Karpata Landhuis Slagbaai Landhuis Rode Pan Landhuis Witte Pan Landhuis Oranje Pan Landhuis Washikemba Landhuis Lamoenchi Landhuis Boven Bolivia

Landhuis Washikemba

Vanaf het moment dat de West-Indische Compagnie (WIC) in 1636 Bonaire op de Spanjaarden veroverde, hebben de Nederlanders geprobeerd om geld op het Benedenwindse Eiland te verdienen. Enerzijds door de winning van peperduur zout in het zuiden van Bonaire en anderzijds door de teelt van lucratieve gewassen op de plantages verspreid over heel het eiland. Wonderbaarlijk genoeg is aan de zoutindustrie nooit een einde gekomen. Zelfs nu nog worden er jaarlijks massa’s wit goud gedolven op het duikeiland. Echter nu niet meer door Nederlanders, maar door Amerikanen. De Amerikaanse chemiereus Cargill is namelijk de baas over de Bonairiaanse zoutpannen.

Plantages

De plantages van Bonaire daarentegen zijn allemaal verdwenen. De reden daarvan heeft direct te maken met de afschaffing van de slavernij. Vanaf 1863 was het niet meer toegestaan om slaven te verhandelen en te werk te stellen. Dit betekende het einde van de plantages op Bonaire: de arbeidskosten waren namelijk in de nieuwe situatie te hoog. De Nederlandse Staat besloot daarom om de gouvernementsgronden aan particulieren te verkopen.

De Curaçaose families Neuman en Jesurun zagen hun kans schoon en kochten direct alle grond van Bonaire op. Zij waren erg vermogend en legden bijvoorbeeld voor Klein Bonaire alleen al ruim achtduizend gulden op tafel: toentertijd een godsvermogen. Op hun buurt verkochten zij weer, met heel veel winst, kavels door aan grootgrondbezitters. De grootgrondbezitters verkochten of verhuurden vervolgens stukjes grond aan kleinere boeren. Op deze manier versnipperde de grond op Bonaire verder.

Plantagehuizen

De Bonairiaanse plantages mogen dan wel verdwenen zijn, maar dat geldt niet voor de plantagehuizen oftewel landhuizen die erop stonden. Eén van de fraaiste landhuizen van Bonaire bevindt zich aan de ruige oostkust van Bonaire in een gebied dat bekend staat als Washikemba. Het landhuis heet dan ook Washikemba. Het gebied wordt ook opgesierd door een prachtige lagune, Lagoen genaamd. In deze lagune wordt onder andere met paarden gezwommen. Het is één van de weinige plekken op Bonaire waar dat is toegestaan. Landhuis Washikemba is niet bewoond, maar wel prachtig gerestaureerd. Landhuis Washikemba staat bovendien lokaal bekend als het spookhuis. Het verhaal doet namelijk de ronde dat het in het landhuis én op de voormalige plantage spoken ronddolen. Dat zou dan ook de reden zijn dat de laatste bewoners zijn vertrokken!

Duel in de diepte

Er is nog een ander aardig detail over Landhuis Washikemba te vertellen. Het landhuis heeft namelijk in 1979 als decor gediend voor de Nederlandse jeugdserie ‘Duel in de diepte’. Dit was een spannende tv-serie met onder andere hoofdrollen voor Peter Faber en Rutger Hauer.

Plaza Resort Bonaire

All Inclusive Hotel Plaza Resort Bonaire

Met de geweldige all inclusive formule van Plaza Resort is het onbeperkt genieten op Bonaire!

Meer info

Reisgidsen Bonaire

Reisgidsen over Bonaire

Ga jij naar Bonaire? Dan zijn deze reisgidsen over Bonaire onmisbaar voor jou!

Meer info

Auto huren op Bonaire

Huurauto Bonaire

Wat is er nou leuker om met een auto er op uit te trekken om het eiland te verkennen? Doen!

Meer info

Activiteiten op Bonaire

Kajakken op Bonaire

De allerleukste activiteiten op Bonaire boek je thuis al eenvoudig online bij Viator!

Meer info

Tip AB Car Rental

Ga jij naar Bonaire en zoek je een betrouwbare autoverhuurder? Dan is AB Car Rental een uitstekende partner. AB Car Rental heeft als enige autoverhuurder € 0,00 eigen risico! Bekijk de tarieven!

Tip Plaza Resort Bonaire

Uit persoonlijke ervaring kunnen wij dit hotel van harte aanbevelen. All inclusive, dus lekker zorgeloos en relaxed. Heerlijke cocktails aan de bar, een bbq aan het strand of ander thema diner, wat hebben wij genoten. De kamers zijn ruim, zeer comfortabel en de staf is super vriendelijk. Het huisrif voor de deur is geweldig, tijdens het snorkelen zagen we daar zelfs een schilpad! Wij komen er zeker terug. Beoordeeld met een 8.1. Meer info & Direct boeken!

Tip Snorkeltour Bonaire

Wil jij met een gids gaan snorkelen op Bonaire? Je ziet er de mooiste, kleurrijke vissen en wie weet ook wel een zeeschildpad. Hapjes, drankjes en snorkeluitrusting zijn inbegrepen! Boek deze tour bij Viator. Beoordeeld met 5.0 uit 5.0 sterren. Direct boeken!

Wil jij voordelig op vakantie naar Bonaire? Bekijk dan de last minutes en aanbiedingen!

TUI
De Vakantie Discounter
Stip Reizen
Corendon
PrijsVrij
D-Reizen
Beach Check Aanbiedingen