Kralendijk

Kralendijk (12˚9’ noorderbreedte en 68˚16’ westerlengte) is de hoofdstad van Bonaire en tevens het politieke, culturele en zakelijke centrum van het Caribische eiland. De stad is geen bruisende metropool maar ademt eerder een serene dorpse sfeer uit. Kralendijk telt ongeveer 19.000 inwoners en ligt op ongeveer 10 minuten rijden van Flamingo Airport Bonaire. In deze prachtige plaats zijn helemaal geen verkeerslichten.

Centrum Kralendijk op BonaireHet kleurrijke Kralendijk.

Fraaie gekleurde gebouwen

De hoofdstad van Bonaire kent alleen maar laagbouw waarbij de gebouwen maximaal drie verdiepingen hoog zijn. De meeste huizen dragen vrolijke pasteltinten waarbij vanzelfsprekend het flamingo roze favoriet is. De Nederlandse koloniale tijd heeft een duidelijke stempel gedrukt op de architectuur van Kralendijk. Het stadje staat vol met okergeel gekleurde fraaie monumentale gebouwen.


Tip! Voordelig vliegen naar Bonaire?
Wil je voordelig naar Bonaire dan zijn de goedkoopste vliegtickets naar Bonaire buiten het hoogseizoen te boeken. Zo hou je nog een extra centje over om een drankje te drinken aan de boulevard van Kralendijk.


Divi Flamingo Beach Kralendijk Bonaire

Tip! Divi Flamingo Beach Resort

Aanbieding!
Hotel ligt in hartje Kralendijk!

Het Divi Flamingo Beach Resort ligt op een geweldige locatie, namelijk direct in Kralendijk. Dit kleurrijke hotel heeft een gezellige beachbar 'Balashi' en er is happy hour op elke vrijdag! Het hotel heeft goede duik- en snorkelfaciliteiten, je springt er voor de deur de zee in! En heb je zin om Kralendijk in te gaan? Je wandelt hier zo de boulevard op, ideaal! Meer info & boeken

Plaza Wilhelmina

Plaza Wilhelmina (Wilhelminapark/Wilhelminaplein) vormt het centrum van Kralendijk. Op het hekwerk van de aanpalende protestantse kerk staat nog de oude bovengenoemde Nederlandse naam van het plein: Wilhelminaplein. In Plaza Wilhelmina staan verschillende bankjes waar je lekker kunt zitten. Bovendien is het park gezegend met hoge bomen die voor een aangename schaduw zorgen gedurende de warmste momenten van de dag. Het park is de plaats waar de Bonairianen elkaar graag ontmoeten.

Plaza WilhelminaOp het plein van Plaza Wilhelmina staan meerdere bomen en deze zorgen voor de broodnodige schaduw.

Op het plein staat ook een obelisk ter herinnering aan het Nederlandse verleden. Op 26 juli 1634 zette Johannes van Walbeeck voor het eerst voet op Bonairiaanse bodem. De West-Indische Compagnie (WIC) was op zoek naar zoutpannen om zout te oogsten en vond deze op Bonaire. Er staat ook nog een ander monument op het Plaza Wilhelmina ter ere van 34 gesneuvelde Bonairianen gedurende de Tweede Wereldoorlog. Het is een indrukwekkend monument van de hand van een moderne kunstenaar.

Het plein is ook de plaats waar alle kinderen van Bonaire zich verzamelen als Sinterklaas het duikeiland in november aandoet. Het Sinterklaasfeest is namelijk ook op het Bonaire een enorm belangrijk feest. Sinterklaas komt de haven van Kralendijk overigens niet binnengevaren met een stoomboot, maar met een sleepboot. Tot slot staat op het Plaza Wilhelmina een klein muziekkapelletje waar regelmatig lokale muziekbandjes acte de présence geven.

Muziekkapelletje op het Plaza Wilhelmina.Muziekkapelletje op het Plaza Wilhelmina.

Julianaplein

Niet alleen Koningin Wilhelmina wordt door middel van het Plaza Wilhelmina geëerd. In Kralendijk ligt ook het Julianaplein ter ere van Koningin Juliana. Midden op het Julianaplein staat een fraaie waterfontein.

Oude wet

Het hoogste gebouw van Kralendijk en Bonaire is het bestuurskantoor. Dit gebouw is acht meter hoog. Er is ooit een wetsvoorstel gemaakt dat geen enkel gebouw op Bonaire hoger mag zijn dan het bestuursgebouw. Helaas is recent ontdekt dat deze wet nooit is bekrachtigd. Men vreest nu dat er op Bonaire ook hogere gebouwen dan acht meter zullen gaan verrijzen in de toekomst.

Koralendijk 

Kralendijk is in de 19de eeuw rondom Fort Oranje en de natuurlijke haven aan de midwestkant van Bonaire ontstaan. Kralendijk is een verbastering van 'koralendijk' refererend naar de 'dijk van koraalsteen' of 'koraalbodem' waarop het stadje is gebouwd. De naam Kralendijk kwam pas rond 1835 in zwang. De inwoners van Bonaire spreken overigens liever van 'Playa', Papiamentu voor strand, als zij het over hun hoofdstad hebben. Tot 1868 was Bonaire in zijn geheel overheidsbezit en was het verboden op je op het koraaleiland te vestigen. Ondanks dat trok het Caribische eiland veel illegale kolonisten. Vanaf 1868 werd vrije vestiging op Bonaire toegestaan en kon onder andere Kralendijk uitgroeien tot het stadje dat het nu is.

Fort Oranje KralendijkFort Oranje.

Kaya Grandi en Kaya J.N.E. Craane

De Kaya Grandi en de Kaya J.N.E. Craane zijn de twee belangrijkste straten van het pittoreske stadje. De eerst genoemde is de belangrijkste winkelstraat en de tweede is de gezellige promenade (boulevard) aan de waterkant van Kralendijk met verschillende restaurantjes, cafeetjes en bars. De Kaya Grandi en de Kaya J.N.E. Craane lopen vrijwel evenwijdig aan elkaar en aan de kustlijn van de Caribische Zee aan de westkant van Bonaire.

Kaya Grandi

De Kaya Grandi (grote straat/brede straat) is zogezegd de winkelstraat/hoofdstraat van Kralendijk en loopt van zuid naar noord. De monumentale gebouwen aan de Kaya Grandi dateren van het einde van de 18de eeuw en het begin van de 19de eeuw. In die tijd woonden de mensen boven terwijl beneden de winkels waren. Aan de Kaya Grandi liggen restaurantsijssalons, cafés, terrasjes, (duik)winkels, boetieks, kapsalons, banken en diverse overdekte shopping malls. Het hoofdpostkantoor, de apotheek en het Bonairiaanse toeristenbureau zijn ook aan deze slagader van Kralendijk te vinden. Als de cruiseschepen Kralendijk aandoen vult Kaya Grandi zich met honderden cruisetoeristen die op koopjes en souvenirs uit zijn. Dit is een spectaculair schouwspel waar je uren naar kunt turen.

Centrum KralendijkShoppen in Kralendijk.

Kaya J.N.E. Craane

Langs de waterkant van Kralendijk loopt een prachtige promenade die rijkelijk gevuld is met sfeervolle restaurants en cafés. Vanuit deze etablissementen heb je een fraai uitzicht op Klein Bonaire en kun je onder het genot van een hapje en drankje getuige worden van een kleurrijke zonsondergang. Tijdens zwoele avonden is het een aanrader om over deze waterpromenade te wandelen. Het geeft een magnifiek uitzicht over de haven van het eiland. Een haven die gevuld is met de peperdure 'yachts' van de 'rich and famous', maar ook met indrukwekkend grote cruiseschepen. De pier langs de waterkant is tegenwoordig van beton. In 1923 werd er voor het eerst een pier aangelegd in Kralendijk. Deze pier was van hout en werd Ro-Ro Pier genoemd. Aan deze pier werd voor het eerst een schip vanaf Curaçao verwelkomt met een voetbalteam. De houten pier is uiteindelijk in de jaren zeventig van de vorige eeuw vervangen door de huidige betonnen pier doordat het Nederlandse duikeiland een paar keer werd geconfronteerd met zware stormen. Een betonnen pier geeft dan een betere bescherming tegen mogelijk natuurgeweld.

Promenade KralendijkVanaf een bankje op de promenade heb je een schitterend uitzicht over de auzuurblauwe zee en Klein Bonaire.

De dorpen, wijken en buurten van Bonaire

Oorspronkelijk bestond Bonaire uit zes dorpen: Antriol, Nikiboko, Noord Saliña, Playa, Tera Cora en Rincon. De dorpen Antriol, Nikiboko, Noord Saliña, Playa, Tera Cora zijn in de loop van de tijd naar elkaar toegegroeid en vormen nu de vijf wijken van Kralendijk. Rincon ligt een stuk noordelijker en is een apart dorp gebleven. Iedere wijk van Kralendijk is verder opgebouwd uit verschillende buurten. In totaal zijn de vijf wijken van de hoofdstad van Bonaire opgedeeld in negentien verschillende buurten.

Antriol

Antriol bestaat uit vijf verschillende buurten: Amboina, Entrejol Pabou, Entrejol Pariba, Guatemala en Lagun Hill. Antriol is met ruim 4.000 inwoners de grootste wijk van Kralendijk. In 1626 werd Antriol door Spanjaarden en Portugezen gesticht toen zij naar Bonaire werden gedeporteerd. In die tijd heette het plaatsje 'Al Interior' (binnenland). Dit omdat het dorpje niet direct aan de kust, maar in het binnenland werd opgetrokken. Later is deze naam verbasterd tot Entrejol en nu dus Antriol.

Nikiboko

Vroeger bestond Nikiboko uit twee dorpsgemeenschappen: Noord-Nikiboko en Zuid-Nikiboko. Tegenwoordig bestaat de wijk uit drie verschillende buurten: Mexico, Nikiboko en Sabana. In Nikiboko wonen ruim 2.500 mensen.

Noord Saliña

Noord Saliña (Nort’i Salina) bestaat uit zes verschillende buurten: Hato, Nawati Noord, Nawati Zuid, Noord Saliña, Sabadeco en Santa Barbara. In Noord Saliña wonen ruim 2.500 mensen. Saliña betekent zoutmeer/zoutpan. Noord Saliña ligt dan ook ten noorden van de zoutpannen. De zoutpannen van Bonaire beslaan vrijwel het gehele zuiden van het koraaleiland. In 1866 werd Noord Saliña ook 'Kunuku Bieu' genoemd. Deze naam wordt heden ten dage nog steeds gebruikt. Veel inwoners van Noord Saliña stammen direct af van de indianen. De indianen waren de oorspronkelijke bewoners van Bonaire. Een groot deel van de huizen in Noord Saliña zijn versierd met een zogenaamde 'cacique'. Een cacique is een replica van een indiaanse hoofdtooi.

Playa

Playa bestaat uit drie verschillende buurten: Playa, Playa Pabou en Playa Pariba. Met Playa bedoelen de Bonairianen het centrum van Kralendijk. In Playa wonen ruim 2.000 mensen.

Cruiseschip KralendijkDe zee en haven tref je op loopafstand van het centrum van Kralendijk.

Tera Cora

Tera Cora (Tera Kòrá) bestaat uit drie verschillende buurten: Belnem, Lima een Tera Kora. In Tera Cora wonen ruim 1.800 mensen. Vroeger heette de wijk 'Mundu Nobo' (nieuwe wereld), maar aan het begin van de twintigste eeuw kreeg het zijn huidige naam. Dit naar aanleiding van de roodgekleurde grond waar het dorpje op gebouwd is. Tera Cora betekent namelijk 'rode grond'. Tentijde van Mundu Nobo woonden er onder andere veel slaven in het dorpje. Belnem is een luxe buurt binnen Tera Cora. Belnem is vernoemd naar de Amerikaanse zanger en acteur Harry Belafonte.

Rincon

Rincon bestaat uit twee verschillende wijken: Rincon Noord en Rincon Zuid. In Rincon wonen ruim 1.800 mensen.

Andere nederzettingen op Bonaire

Naast Kralendijk en Rincon zijn er verschillende kleine nederzettingen op Bonaire zoals Fontein, Lagoen, Sorobon, Spelonk en Wanapa. Daarnaast waren er nog nederzettingen in het huidige Washington Slagbaai National Park zoals Labra, Ishiri, Kokorobi, Jan Doran, Vlijt, Rigot, Porto Spano en Kunchi. Deze dorpjes zijn inmiddels verlaten.

De kunuku van Bonaire

Buiten Kralendijk en Rincon kom je terecht in de zogenaamde kunuku (cunucu, knoek) van Bonaire. Met de kunuku wordt het platteland/achterland van het koraaleiland bedoeld. Hier houden de geasfalteerde wegen op en doorklieven stoffige zandpaden het karakteristieke landschap. Boerderijen worden op Bonaire 'kunukunans' genoemd, boeren worden met 'kunukeronans' aangeduid.

De toekomst van Kralendijk

De komende decennia gaat de binnenstad van Kralendijk sterk veranderen. De beleidsmakers op Bonaire zien grote verbeterpunten op het gebied van verkeer, parkeren, toerisme, bereikbaarheid, openbare ruimte en bebouwing. Het doel is om van Playa in de toekomst een goed economisch functionerende en bovenal prettige verblijfplaats voor de bewoners en toeristen van Bonaire te creëren.

Integraal Wijkgericht werken

De overheid van Bonaire wil dat de bewoners van de wijken gemotiveerd zijn om zelf de problemen in de wijken op te lossen. Zij vindt dat het niet de overheid is die met ideeën moet komen, maar de wijkbewoners zelf. De overheid heeft hierin een facilitaire taak. Het is de wijk die uiteindelijk het werk moet doen.

Van der Valk Plaza Island Residence Bonaire

All Inclusive Hotel Plaza Resort Bonaire

Geweldige all inclusive formule en onlangs compleet vernieuwd!

Meer info

Reisgidsen Bonaire

Reisgidsen over Bonaire

Ga jij naar Bonaire? Dan zijn deze reisgidsen over Bonaire onmisbaar voor jou!

Meer info

Auto huren op Bonaire

Huurauto Bonaire

Wat is er nou leuker om met een auto er op uit te trekken om het eiland te verkennen? Doen!

Meer info

Activiteiten op Bonaire

Kajakken op Bonaire

De allerleukste activiteiten op Bonaire boek je thuis al eenvoudig online bij Viator!

Meer info

Tip Resort Bonaire

Resort Bonaire biedt ruime appartementen die plaats bieden aan maximaal acht personen, het is de ideale accommodatie is voor een onvergetelijke familievakantie op Bonaire. Zijn jullie met z'n tweeën? Dan is de comfortabele tweepersoonskamer ideaal voor jullie. Bovendien ligt het strand op loopafstand en kun je ook genieten van het royale zwembad direct voor de deur. Het is de perfecte keuze voor iedere vakantieganger  Meer info en boeken bij Corendon!

Tip AB Car Rental

Ga jij naar Bonaire en zoek je een betrouwbare autoverhuurder? Dan is AB Car Rental een uitstekende partner. AB Car Rental heeft als enige autoverhuurder € 0,00 eigen risico! Bekijk de tarieven!

Tip Van der Valk Plaza Island Residence Bonaire

Uit persoonlijke ervaring kunnen wij dit hotel van harte aanbevelen. All inclusive, dus lekker zorgeloos en relaxed. Heerlijke cocktails aan de bar, een bbq aan het strand of ander thema diner, wat hebben wij genoten. De kamers zijn ruim, zeer comfortabel en de staf is super vriendelijk. Het huisrif voor de deur is geweldig, tijdens het snorkelen zagen we daar zelfs een schilpad! Wij komen er zeker terug. Beoordeeld met een 8.7. Meer info & Direct boeken!

Tip Snorkeltour Bonaire

Wil jij met een gids gaan snorkelen op Bonaire? Je ziet er de mooiste, kleurrijke vissen en wie weet ook wel een zeeschildpad. Hapjes, drankjes en snorkeluitrusting zijn inbegrepen! Boek deze tour bij Viator. Beoordeeld met 5.0 uit 5.0 sterren. Direct boeken!

Wil jij voordelig op vakantie naar Bonaire? Bekijk dan de last minutes en aanbiedingen!

TOP 10
Ben je op zoek naar de beste vakanties naar Bonaire? Bekijk dan de TOP 10 pakketreizen Bonaire!

Corendon
By June vakantie Bonaire met huurauto
TUI
PrijsVrij
Beach Check Aanbiedingen
De Vakantie Discounter
D-Reizen Aanbiedingen
Stip Reizen