Ezelopvang

Mensen die minder intelligent gedrag vertonen, worden vaak met ezels geassocieerd. 'Hij is zo dom als een ezel' is het gezegde dat te pas en te onpas gebruikt wordt. Zelden wordt de waarheid echter zoveel geweld aangedaan als in deze veronderstelling. Toegegeven, ezels zijn eigenzinnige dieren. Maar vergis je niet, ze zijn daarnaast uitermate slim en behoedzaam.

500 jaar geleden zetten de Spanjaarden voet aan wal op Bonaire en keken toen recht in de ogen van de indianen, de oorspronkelijke bewoners van het Caribische eiland. Maar de ontdekkingsreizigers kwamen niet alleen, in hun gezelschap was ook ruimte voor hun trouwste bondgenoten, de nimmer protesterende ezels. Deze hoefdieren werden in het autoloze tijdperk voornamelijk gebruikt voor het vervoer van goederen en mensen over het eiland.

Ezels op BonaireWilde ezels op Bonaire.

De 5 eeuwen die voorbij gegaan zijn na de introductie van de ezels op Bonaire zijn voor de dieren uiterst turbulent geweest en laten zich nog het beste vergelijken met een dolle rit in een achtbaan. Soms vlogen karretjes bijna uit de bocht en dreigde volledige uitsterving van deze diersoort, dan weer waren er periodes waarin de karretjes rustig hun rondjes draaiden en in die periodes hobbelden de ezels vredig mee in de Bonairiaanse samenleving.

Donkey Sanctuary Bonaire

De laatste decennia hebben een aantal mensen zich het lot van de ezels aangetrokken. Dit heeft geresulteerd in de oprichting van een stichting die zich als doel heeft gesteld zich te ontfermen over verweesde, mishandelde, zieke en oude dieren. Ezels die hulp nodig hebben worden opgevangen en wees ezeltjes worden door hen met de fles groot gebracht.

Bij de 'Donkey Sanctuary Bonaire' werken naast twee vaste medewerkers een handjevol vrijwilligers en stagiaires die alle zeilen moeten bijzetten om de ruim negenhonderd ezels waar zij zich over ontfermen een waardig leven te geven. Omdat de Donkey Sanctuary Bonaire niet aan het financiële infuus ligt bij de Bonairiaanse overheid, wordt zij gedwongen creatieve manieren te bedenken om aan de broodnodige financiering te komen.

Zo kun je bijvoorbeeld tegen een maandelijkse vergoeding een ezel adopteren. Ook is er op het ezelreservaat een winkeltje aanwezig waar je de nodige aan ezels gerelateerde artikelen kunt kopen. Verder wordt het erg gewaardeerd als je na een bezoek van de ezelopvang een kleine bijdrage achterlaat en daarnaast ontvangt de stichting de nodige donaties.

De Donkey Sanctuary Bonaire herbergt ook nog een kleine verzameling aan leguanen en landschildpadden. In 2010 moest de ezelopvang noodgedwongen op eigen kosten verhuizen naar een locatie verder van het vliegveld af. De oude locatie lag namelijk te dicht bij de landingsbaan van Flamingo Airport Bonaire. De autoriteiten die dat besloten hebben zijn waarschijnlijk nog nooit op Maho Beach te Sint Maarten geweest. Daar scheren de Airbussen en Boeings rakelings over de strandgasten vooraleer ze de landing inzetten op Princess Juliana International Airport.

Een bezoek aan Bonaire is incompleet als je het nalaat om even langs de ezelopvang te gaan. Wordt getuige van de toegewijde vrijwilligers van de Donkey Sanctuary Bonaire en geniet van de dieren die gevrijwaard zijn van alle denkbare ellende en een zorgeloze tijd mogen beleven in het ezelreservaat.

Ezels bij het uitzichtpunt op BonaireOp Bonaire kom je op veel plaatsen ezels tegen.

Naast de ruim 790 ezels in de Donkey Sanctuary Bonaire en de 200 ezels die rondhuppelen in het Washington Slagbaai National Park (WSNP) leven er volgens de laatste telling door de overheid ruim 1100 ezels vrij op Bonaire. Sommige Bonairianen vinden dat niet meer van deze tijd en pleiten ervoor om alle ezels uit de natuur weg te vangen. Anderen willen het zo laten omdat de ezels zo bij Bonaire horen en passen.

Plaza Resort Bonaire

All Inclusive Hotel Plaza Resort Bonaire

Met de geweldige all inclusive formule van Plaza Resort is het onbeperkt genieten op Bonaire!

Meer info

Reisgidsen Bonaire

Reisgidsen over Bonaire

Ga jij naar Bonaire? Dan zijn deze reisgidsen over Bonaire onmisbaar voor jou!

Meer info

Auto huren op Bonaire

Huurauto Bonaire

Wat is er nou leuker om met een auto er op uit te trekken om het eiland te verkennen? Doen!

Meer info

Activiteiten op Bonaire

Kajakken op Bonaire

De allerleukste activiteiten op Bonaire boek je thuis al eenvoudig online bij Viator!

Meer info

Tip AB Car Rental

Ga jij naar Bonaire en zoek je een betrouwbare autoverhuurder? Dan is AB Car Rental een uitstekende partner. AB Car Rental heeft als enige autoverhuurder € 0,00 eigen risico! Bekijk de tarieven!

Tip Plaza Resort Bonaire

Uit persoonlijke ervaring kunnen wij dit hotel van harte aanbevelen. All inclusive, dus lekker zorgeloos en relaxed. Heerlijke cocktails aan de bar, een bbq aan het strand of ander thema diner, wat hebben wij genoten. De kamers zijn ruim, zeer comfortabel en de staf is super vriendelijk. Het huisrif voor de deur is geweldig, tijdens het snorkelen zagen we daar zelfs een schilpad! Wij komen er zeker terug. Beoordeeld met een 8.5. Meer info & Direct boeken!

Tip Snorkeltour Bonaire

Wil jij met een gids gaan snorkelen op Bonaire? Je ziet er de mooiste, kleurrijke vissen en wie weet ook wel een zeeschildpad. Hapjes, drankjes en snorkeluitrusting zijn inbegrepen! Boek deze tour bij Viator. Beoordeeld met 5.0 uit 5.0 sterren. Direct boeken!

Wil jij voordelig op vakantie naar Bonaire? Bekijk dan de last minutes en aanbiedingen!

TOP 10
Ben je op zoek naar de beste vakanties naar Bonaire? Bekijk dan de TOP 10 pakketreizen Bonaire!

TUI
De Vakantie Discounter
Stip Reizen
Corendon
PrijsVrij
By June vakantie Bonaire met huurauto
Beach Check Aanbiedingen
D-Reizen Aanbiedingen