Ezelopvang

Mensen die minder intelligent gedrag vertonen, worden vaak met ezels geassocieerd. 'Hij is zo dom als een ezel' is het gezegde dat te pas en te onpas gebruikt wordt. Zelden wordt de waarheid echter zoveel geweld aangedaan als in deze veronderstelling. Toegegeven, ezels zijn eigenzinnige dieren. Maar vergis je niet, ze zijn daarnaast uitermate slim en behoedzaam.

500 jaar geleden zetten de Spanjaarden voet aan wal op Bonaire en keken toen recht in de ogen van de indianen, de oorspronkelijke bewoners van het Caribische eiland. Maar de ontdekkingsreizigers kwamen niet alleen, in hun gezelschap was ook ruimte voor hun trouwste bondgenoten, de nimmer protesterende ezels. Deze hoefdieren werden in het autoloze tijdperk voornamelijk gebruikt voor het vervoer van goederen en mensen over het eiland.

Ezels op Bonaire

De 5 eeuwen die voorbij gegaan zijn na de introductie van de ezels op Bonaire zijn voor de dieren uiterst turbulent geweest en laten zich nog het beste vergelijken met een dolle rit in een achtbaan. Soms vlogen karretjes bijna uit de bocht en dreigde volledige uitsterving van deze diersoort, dan weer waren er periodes waarin de karretjes rustig hun rondjes draaiden en in die periodes hobbelden de ezels vredig mee in de Bonairiaanse samenleving.

Donkey Sanctuary Bonaire

De laatste decennia hebben een aantal mensen zich het lot van de ezels aangetrokken. Dit heeft geresulteerd in de oprichting van een stichting die zich als doel heeft gesteld zich te ontfermen over verweesde, mishandelde, zieke en oude dieren.

Bij de 'Donkey Sanctuary Bonaire' werken naast twee vaste medewerkers een handjevol vrijwilligers en stagiaires die alle zeilen moeten bijzetten om de ruim vierhonderd ezels waar zij zich over ontfermen een waardig leven te geven. Omdat de Donkey Sanctuary Bonaire niet aan het financiële infuus ligt bij de Bonairiaanse overheid, wordt zij gedwongen creatieve manieren te bedenken om aan de broodnodige financiering te komen.

Zo kun je bijvoorbeeld tegen een maandelijkse vergoeding een ezel adopteren. Ook is er op het ezelreservaat een winkeltje aanwezig waar je de nodige aan ezels gerelateerde artikelen kunt kopen. Verder wordt het erg gewaardeerd als je na een bezoek van de ezelopvang een kleine bijdrage achterlaat en daarnaast ontvangt de stichting de nodige donaties.

De Donkey Sanctuary Bonaire herbergt ook nog een kleine verzameling aan leguanen en landschildpadden. In 2010 moest de ezelopvang noodgedwongen op eigen kosten verhuizen naar een locatie verder van het vliegveld af. De oude locatie lag namelijk te dicht bij de landingsbaan van Flamingo Airport Bonaire. De autoriteiten die dat besloten hebben zijn waarschijnlijk nog nooit op Maho Beach te Sint Maarten geweest. Daar scheren de Airbussen en Boeings rakelings over de strandgasten vooraleer ze de landing inzetten op Princess Juliana International Airport.

Een bezoek aan Bonaire is incompleet als je het nalaat om even langs de ezelopvang te gaan. Wordt getuige van de toegewijde vrijwilligers van de Donkey Sanctuary Bonaire en geniet van de dieren die gevrijwaard zijn van alle denkbare ellende en een zorgeloze tijd mogen beleven in het ezelreservaat.

Ezels bij het uitzichtpunt op Bonaire

Naast de 600 ezels in de Donkey Sanctuary Bonaire en de 200 ezels die rondhuppelen in het Washington Slagbaai National Park (WSNP) leven er ongeveer een 70 ezels vrij op Bonaire. Sommige Bonairianen vinden dat niet meer van deze tijd en pleiten ervoor om alle ezels uit de natuur weg te vangen. Anderen willen het zo laten omdat de ezels zo bij Bonaire horen en passen.

Duurzame oplossing

In 2013 is er begin gemaakt met een duurzame oplossing voor de ezelproblematiek op Bonaire. Alle vrouwtjes en jongen worden uit de natuur gevangen en worden opgevangen in de Donkey Sanctuary Bonaire.

De hengsten worden ook gevangen en gecastreerd. Daarna worden ze terug gezet in de natuur, waarbij ze voorzien worden van een chip en een lichtgevend oormerk. Op deze manier zullen de ezels op het Nederlandse duikeiland niet uitsterven, maar zal het aantal sterk gaan teruglopen.

Plaza Resort Bonaire

All Inclusive Hotel Plaza Resort Bonaire

Met de geweldige all inclusive formule van Plaza Resort is het onbeperkt genieten op Bonaire!

Meer info

Reisgidsen Bonaire

Reisgidsen over Bonaire

Ga jij naar Bonaire? Dan zijn deze reisgidsen over Bonaire onmisbaar voor jou!

Meer info

Auto huren op Bonaire

Huurauto Bonaire

Wat is er nou leuker om met een auto er op uit te trekken om het eiland te verkennen? Doen!

Meer info

Activiteiten op Bonaire

Kajakken op Bonaire

De allerleukste activiteiten op Bonaire boek je thuis al eenvoudig online bij Guide and Go!

Meer info

TIP: Snorkeltour Klein Bonaire

Wil jij gaan snorkelen op Klein Bonaire? Je ziet er de mooiste, kleurrijke vissen en wie weet ook wel een zeeschildpad! Boek deze tour bij Guide and Go.  Direct boeken!

Wil jij voordelig op vakantie naar Bonaire? Bekijk dan de last minutes en aanbiedingen!

TUI
Kras
D-Reizen
De Vakantie Discounter