Cinelandia Complex

De Caribische archipel bestaat uit honderden bewoonde eilanden. Al deze eilanden hebben zo hun eigen schoonheid en aantrekkelijk. Mensen die echter een grote historische interesse koesteren voor dit stukje van de wereld, kunnen het beste naar Cuba of Curaçao togen. Deze twee eilanden worden namelijk beschouwd als de culturele schatkamers van de Caraïben. Zo telt Curaçao alleen al meer dan honderdvijftig prachtige monumentale landhuizen.

Dat wil niet zeggen dat historie- en cultuurliefhebbers de overige Caribische eilanden zoals Bonaire kunnen overslaan. Op het Nederlandse duikeiland kun je weliswaar onder water oog in oog komen te staan met majestueuze zeepaardjes en fascinerende hengelaarsvisjes, maar boven water wachten indrukwekkende slavenhuisjes, torenhoge maritieme obelisken en eeuwenoude vuurtorens op een nadere inspectie.

Een andere monumentale parel aan het Bonairiaanse firmament bevindt zich in Rincón; het Cinelandia Complex. Het Cinelandia Complex bestaat uit twee naast elkaar gelegen historische panden (Kaya C.D. Crestian 8 & 10) die gesitueerd zijn in het centrum van de tweede stad van Bonaire. Beide panden werden door de familie Crestian, waaronder Cornelis Diego Crestian (Nechi), gebouwd. Nechi was een Bonairiaans bestuurder, politicus en ondernemer die veel voor Rincón heeft betekend. De straat waaraan het Cinelandia Complex ligt, is zelfs vernoemd naar Nechi; Kaya C.D. Crestian.

Kaya C.D. Crestian 8

Het huis aan de Kaya C.D. Crestian 8 is al meer dan een eeuw oud. Het pand is gebouwd volgens de typische Bonairiaanse architectuur, ressorteert onder de zogenaamde vleugelhuizen (Kas di Hala) en werd voltooid omstreeks 1900. Het prachtige gebouw heeft een gele kleur met rood dak en kent donkerrode houten deuren.

De ouders van Nechi bouwden het huis op een traditionele wijze waarbij onder andere gebruik werd gemaakt van natuurstenen en modder (lodo). Bij de bouw van het dak werden ook natuurlijke bouwmaterialen gebruikt zoals boomstammen. 

Door de jaren heen heeft het huis verschillende functies gehad zoals woonhuis, gebedshuis, dominoclubhuis, wedkantoor en kruidenierswinkel. In 2010 kwam het gebouw in het bezit van de familie Gietman die het monumentale pand volledig restaureerde en weer terugbracht in diens originele staat. 

Kaya C.D. Crestian 10

Aan de Kaya C.D. Crestian 10 bevindt zich het Cinelandia Theater. Dit gebouw werd door Nechi in 1957 gebouwd waarbij het zich liet inspireren door de architectuurstijl (Art Deco, Ronnie Lobo) die toentertijd gangbaar was op het Caribische eiland. In den beginne was het Cinelandia Theater een openluchttheater waarbij alleen de projectieruimte en het podium overdekt waren. Uiteindelijk werd het gehele theater overkapt met een zadeldak. In het met honderd zitplaatsen uitgeruste Cinelandia Theater waren een filmdoek en podium aanwezig. Er stonden derhalve films en podiumkunstvoorstellingen op het programma.

Het Cinelandia Theater sloot haar deuren in 1984. In dat jaar overleed de zoon van Nechi; Diego Crestian. Diego Crestian had het theater overgenomen van zijn vader na diens overlijden. Het Cinelandia Theater raakte na die tijd sterk in verval totdat de familie Gietman het theater in 2010 aankocht en volledig restaureerde. Het karakteristieke pand heeft een licht gele kleur met donkerrode houten deuren.

Heden ten dage dient het Cinelandia Theater als woonhuis voor de familie Gietman. De familie Gietman stelt het theater bij gelegenheid beschikbaar voor (film)voorstellingen. Bovendien is er in de tuin van het complex een erfgoedcentrum gevestigd en kunnen belangstellenden zich er derhalve verdiepen in de cultuurgeschiedenis van Bonaire.

Empire Cinema

Naast het Cinelandia Theater is er op Bonaire sinds 2015 nog een bioscoop/filmhuis aanwezig; Empire Cinema. Empire Cinema bestaat uit een openluchttheater en filmzaal met airconditioning. In het openluchttheater is ruimte voor honderdvijftig personen. Zowel Hollywoodfilmliefhebbers als mensen die een voorkeur hebben voor Arthousefilms komen bij Empire Cinema prima aan hun trekken, beide genres staan namelijk op het programma. Daarnaast worden er ook regelmatig regionale films vertoond. Het Empire Cinema bevindt zich aan de Kaya Katwijk 6 in de wijk Hato.

Wil je meer weten over uitgaan op Bonaire? Bekijk dan de pagina uitgaan!

Plaza Resort Bonaire

All Inclusive Hotel Plaza Resort Bonaire

Met de geweldige all inclusive formule van Plaza Resort is het onbeperkt genieten op Bonaire!

Meer info

Reisgidsen Bonaire

Reisgidsen over Bonaire

Ga jij naar Bonaire? Dan zijn deze reisgidsen over Bonaire onmisbaar voor jou!

Meer info

Auto huren op Bonaire

Huurauto Bonaire

Wat is er nou leuker om met een auto er op uit te trekken om het eiland te verkennen? Doen!

Meer info

Activiteiten op Bonaire

Kajakken op Bonaire

De allerleukste activiteiten op Bonaire boek je thuis al eenvoudig online bij Viator!

Meer info

Tip AB Car Rental

Ga jij naar Bonaire en zoek je een betrouwbare autoverhuurder? Dan is AB Car Rental een uitstekende partner. AB Car Rental heeft als enige autoverhuurder € 0,00 eigen risico! Bekijk de tarieven!

Tip Plaza Resort Bonaire

Uit persoonlijke ervaring kunnen wij dit hotel van harte aanbevelen. All inclusive, dus lekker zorgeloos en relaxed. Heerlijke cocktails aan de bar, een bbq aan het strand of ander thema diner, wat hebben wij genoten. De kamers zijn ruim, zeer comfortabel en de staf is super vriendelijk. Het huisrif voor de deur is geweldig, tijdens het snorkelen zagen we daar zelfs een schilpad! Wij komen er zeker terug. Beoordeeld met een 8.5. Meer info & Direct boeken!

Tip Snorkeltour Bonaire

Wil jij met een gids gaan snorkelen op Bonaire? Je ziet er de mooiste, kleurrijke vissen en wie weet ook wel een zeeschildpad. Hapjes, drankjes en snorkeluitrusting zijn inbegrepen! Boek deze tour bij Viator. Beoordeeld met 5.0 uit 5.0 sterren. Direct boeken!

Wil jij voordelig op vakantie naar Bonaire? Bekijk dan de last minutes en aanbiedingen!

TOP 10
Ben je op zoek naar de beste vakanties naar Bonaire? Bekijk dan de TOP 10 pakketreizen Bonaire!

TUI
De Vakantie Discounter
Stip Reizen
Corendon
PrijsVrij
By June vakantie Bonaire met huurauto
Beach Check Aanbiedingen
D-Reizen Aanbiedingen