Facebook Twitter

Zeilen

Doordat Bonaire wordt omspoeld door de kraakheldere, warme Caribische Zee – waar bovendien immer een aangename verkoelende wind waait – oefent het eiland een onweerstaanbare aantrekkingskracht uit op liefhebbers van de zeilsport. 

Sommige mensen sturen hun zeilboot vanuit Nederland richting het Benedenwindse Eiland, maar de meeste bezoekers aan het eiland faciliteren hun zeilpassie op Bonaire zelf.

De slagroom op de taart van het zeilen op Bonaire vormt de reële kans op een ontmoeting met dolfijnen en andere zeezoogdieren tijdens het uitoefenen van de sport in de Bonairiaanse wateren, een onvergetelijke ervaring!

Leren zeilen op Bonaire

Zeilen naar Bonaire

Met een zeilboot vanuit Nederland naar Bonaire varen is een grootse onderneming die jaarlijks slechts door een handjevol landgenoten wordt uitgevoerd.

Veelal zijn het mensen die een wereldreis met een zeilboot maken, waarbij Bonaire in de vaarroute is opgenomen. Het spreekt voor zich dat dit avontuur alleen voor gevorderde zeezeilers is weggelegd die een flink aantal zeiluren achter hun kiezen hebben.

Daarnaast zijn er veel (zeilende) Nederlanders die op andere omliggende Caribische eilanden (Aruba, Curaçao en Sint Maarten) wonen, leven en werken. Uiteraard zetten zij ook zo nu en dan koers naar het boemerang vormige ABC-eiland.

Op Bonaire zijn twee havens waar je met je eigen zeilboot terecht kunt. Daarnaast liggen er voor de kust van Kralendijk tientallen permanente boeien waar je goed en veilig met je boot kunt aanleggen. 

In 2015 zeilden twee Nederlandse jonge mannen vanuit Nederland naar Bonaire. Zij probeerden daarmee aandacht te vragen voor een goed doel, namelijk 'Debris Free Bonaire'. Debris Free Bonaire is een organisatie op Bonaire die bezoekers van Bonaire vraagt om wat tijd te spenderen aan het verzamelen van aangespoeld plastic en andere rommel. Om op deze manier het Nederlandse duikeiland mooi schoon te houden!

Zeilen op Bonaire

Op Bonaire kun je met je eigen zeilboot mooie tochtjes maken, je kunt een zeilboot huren, je kunt deelnemen aan een georganiseerde zeiltocht en het is mogelijk om zeilles te nemen bij een uiterst enthousiaste zeilvereniging.

Zeilen met eigen zeilboot

De stevige noordoost-passaatwind of oost-passaatwind tezamen met de sterke stromingen in de ruwe zee maken het zeilen in de Bonairiaanse regio niet gemakkelijk. Zolang je in de dekking van Bonaire blijft zijn deze elementen goed te pareren, echter ga je buiten de dekking van Bonaire zeilen dan zijn het geduchte tegenstanders en worden er hogere eisen gesteld aan de ervaring van de bemanning en het gebruikte materiaal.

De westkust van Bonaire ter hoogte van de hotelzone leent zich prima voor een rustige zeiltocht. Ga je voor het grote avontuur dan kun je opstomen naar de kust van Venezuela (Punto Fijo), Les Avas (klein Venezolaans eilandje), Curaçao of Aruba.

Zeilen met een gehuurde zeilboot

Op Bonaire kun je bij een aantal ondernemingen en verenigingen verschillende soorten zeilboten huren, mits je natuurlijk de nodige ervaring en de juiste brevetten hebt.

Zeilen met georganiseerde zeiltocht

Uiteraard kun je ook deelnemen aan georganiseerde zeiltochten. Er zijn verschillende soorten zeilboten waar de tochten mee worden aangeboden. Dat kunnen oude klassieke zeilschepen zijn maar ook ultramoderne, razendsnelle catamarans met alle mogelijke luxe en comfort aan boord.

Sommige catamarans kunnen meer dan 25 passagiers meenemen en aan dek ontbreekt het niet aan luxe. Deze boten kunnen hoge snelheden bereiken met behoud van comfort. De catamarans meren vaak af bij mooie snorkelspots om de passagiers de mogelijkheid te bieden om de boeiende onderwaterwereld van Bonaire te ontdekken.

Leren zeilen op Bonaire

Bonaire is de ideale plek om de techniek van het zeilen onder de knie te krijgen. Iedere beginnende zeiler zal namelijk regelmatig uit zijn bootje kieperen, maar op Bonaire zal het onvrijwillig te water gaan geen straf zijn. De Caribische Zee heeft namelijk een gemiddelde watertemperatuur van zo’n 27 graden Celsius!

Op Bonaire kun je onder andere zeilles krijgen bij de 'Bonaire Sailing School Association (BSSA)'. Deze zeilvereniging is gelokaliseerd aan de uiterst sfeervolle waterpromenade te Kralendijk.

Jong en oud kunnen hier onder begeleiding van ervaren en gecertificeerde zeilinstructeurs zeilles krijgen (individueel of in groepsverband) in verschillende soorten (kleine) zeilboten zoals: Sunfishes, Optimisten, Lasers, Splashes en Hobie Cats.

De BSSA tel ruim 65 leden die zich vrijwillig voor de vereniging inzetten. De zeilclub organiseert gedurende het jaar tal van activiteiten zoals onderlinge zeilwedstrijden en zeilkampen. Bovendien geven de zeilinstructeurs van de BSSA ook wedstrijdtrainingen, waardoor deelnemende zeilers goed voorbereid zijn voor internationale zeilwedstrijden, zoals de 'Sunfish Worlds' en de 'Sunfish Worlds Youth'.

Leren zeilen op Bonaire

Het Regatta Huis (Cas di Regatta) vormt het thuishonk van de BSSA. In dit fraai gekleurde gebouwtje en op het omliggende terrein liggen de zeilbootjes, zeilen en andere noodzakelijke zeilmaterialen veilig opgeslagen. Het Regatta Huis is tevens het middelpunt van de beroemde Bonairiaanse zeilregatte die jaarlijks in de maand oktober wordt gevaren: de 'Bonaire International Sailing Regatta'.

Naast de mogelijkheid om zeilles te krijgen, kunnen mensen die het zeilen al beheersen bij de BSSA ook verschillende zeilboten (Sunfishes, Optimisten, Lasers, Splashes en Hobie Cats) huren voor eigen recreatie.

Zeilen voor kinderen

Voor kinderen worden er gedurende elke vakantieperiode een Kidsweek gehouden. Er worden een week lang sport- en spelactiviteiten georganiseerd op en rond het water. De Kidsweek is voor kinderen van 8 t/m 15 jaar en kinderen moeten in elk geval goed kunnen zwemmen.

Bonaire International Sailing Regatta 

De Bonaire International Sailing Regatta is een van de hoogtepunten van het openbare leven op Bonaire, scholen sluiten en er heerst een grote feeststemming op het eiland.

Het is een internationale zeilregatta die plaatsvindt in de eerste week van oktober en een volle week duurt. Het is het grootste sportieve evenement van de ABC-eilanden en trekt veel zeezeilers van andere eilanden en Nederland.

Het eiland stroomt die week over van de bezoekers waardoor alle hotelkamers en andere accomodaties al maanden van tevoren zijn volgeboekt. De mensen die zo onfortuinlijk zijn dat ze geen slaapplekje hebben kunnen vinden slapen desnoods op het strand.

Sami Sail

De Sami Sail is een zeilevenement in het vissersdorp Boka Sint Michiel te Curaçao. Het hoogtepunt van Sami Sail vormt de wedstrijd tussen vissersboten van Curaçao en Bonaire.