Facebook Twitter

Windsurfen

Windsurfers vinden op Bonaire een waar paradijsje. De constante passaatwinden en de aangename watertemperatuur vormen de ideale combinatie voor de windsurfsport.

De maanden februari tot augustus (high-wind season) zijn het meeste geschikt. In deze maanden wordt een gemiddelde windsnelheid van 15 knopen gemeten met een maximum van 30 knopen.

Sorobon Beach

Sorobon Beach is een van de mooiste stranden van Bonaire. De meeste stranden van Bonaire zijn bezaaid met prachtig gevormd dood koraal. Visueel ziet dat er natuurlijk prachtig uit echter het nodigt niet uit om heerlijk op te gaan liggen om van de Caribische zon te kunnen genieten.

In dat opzicht is het strand van Sorobon Beach atypisch voor Bonairiaanse stranden. Hier tref je geen dood koraal of kiezelstenen maar fijn hagelwit poederzand. Het prachtige strand gaat over in het azuurblauwe ondiepe water van Lac Bay. Dit alles tezamen geeft een paradijselijk plaatje.

Windsurfen op Bonaire

Windsurfers uit de hele wereld voelen zich extreem aangetrokken tot deze unieke locatie. De constante aanlandige wind zorgt ervoor dat de windsurfers niet de oceaan in worden gezogen, de lagune is ondiep en het zeewater is van een heerlijke temperatuur. Dit alles tezamen zorgt ervoor dat Lac Bay altijd in de top eindigt in de lijstjes van de beste mondiale windsurfspots.

Sorobon Beach Resort

 

Meer info & boekenOvernachten op Sorobon Beach

Ga je echt voor een actieve surfvakantie dan wil je natuurlijk direct in deze omgeving overnachten. Het Sorobon Beach Resort is dan een ideale accommodatie om te verblijven. Het gezellige resort ligt direct aan het strand en naast een surfschool. Meer info en boeken


Naast het feit dat Bonaire de naam heeft als Diver’s Paradise is het dus hard op weg om ook de status als Surfer’s Paradise te verkrijgen!

Soms kan het echter erg druk worden op het water van Lac Bay. Op de mooie lagune zijn dan wel honderd windsurfers te tellen. Op die momenten is het wel oppassen geblazen want de snelheden die bereikt worden zijn hoog.

Kitesurfen is op Lac Bay helaas om veiligheidsredenen verboden. Liefhebbers van deze sport kunnen hun kunsten onder andere vertonen voor de kust van Pink Beach.

Bonairianen in de wereldtop van de windsurfsport

Bonaire heeft een flink aantal professionele windsurfers die de wereldranglijsten aanvoeren (Kiri Thode, Tonky Frans, Taty Frans, Youp Schmit, Florian Cao, Alexandr Shpigunov, Joakim Oskarsson, Manuel Kappmeyer, Jelmer Douma, Patun Saragoza, Jurgen Saragoza, Gunther Landwier, etcetera).

Deze windsurfprofessionals trainen bijna dagelijks op Lac Bay. Uiteraard is dit een lust voor het oog. Daarnaast kun je van hen ook windsurfles en clinics krijgen.  

Windsurfen Bonaire

In 2011 is een indrukwekkende film gemaakt over deze getalenteerde windsurfers van Bonaire: 'Children of the Wind'. Het is en blijft een wonder dat Bonaire zoveel topwindsurfers blijft afleveren, die al meer dan 15 jaar mee doen om de mondiale windsurfprijzen.

In 2012 sleepte Children of de Wind drie awards in de wacht tijdens het X-Dance Film Festival in Salt Lake City (Verenigde Staten): Best Documentary, Best Emerging Filmmaker (Daphne Schmon) en Best Original Score (Philllip Lober).

Lac Bay is jaarlijks ook onderdeel van de PWA-tour (Professional Windsurf Association-tour). Dit is een internationale windsurfwedstrijd waar in verschillende disciplines wordt gevaren zoals; Wave, Freestyle en Slalom.

In 2013 volgde de ultieme bekroning. In dat jaar werd Kiri Thodé de eerste Bonairiaanse wereldkampioen freestyle windsurfing. De titel werd behaald in het Duitse Sylt. Ook Amado Vrieswijk viel in de prijzen. Hij werd jeugdwereldkampioen freestyle windsurfing.

Vanuit Bonaire naar Curaçao windsurfen

Taty Frans (Elton Frans) is misschien wel de meest beroemde Bonairiaanse topsurfer. Deze sportman presteerde het ook om met een surfboard naar buureiland Curaçao te varen. Curaçao ligt op 52 kilometer van het Nederlandse duikeiland.

De Caribische Zee tussen de twee eilanden is doorgaans wild en onvoorspelbaar. Het is daarom geen ongevaarlijke tocht. Taty Frans had in 2009 2 uur en 15 minuten nodig om de klus te klaren.

Windsurfkampen

Op Bonaire worden ieder jaar verschillende windsurfkampen georganiseerd. Tijdens deze kampen wordt gestreefd om deelnemers naar een hoger nivo te tillen. Windsurfers worden zowel op de wal als in het water professioneel geïnstrueerd.

De focus van de surfkampen ligt op 'Freestyle'. Naast de professionele windsurfers van Bonaire zelf worden er vaak ook windsurfgoeroes (Andy Brandt, etcetera) uit de rest van de wereld ingevlogen om de windsurfkampen te begeleiden.

Om het optimale rendement uit de surflessen te halen worden bovendien de nieuwste technieken ingezet zoals video-opnames met de daaraan gekoppelde analyses. 

Windsurfscholen

Bonaire kent twee windsurfcentra waar gekwalificeerde instructeurs les geven. Op alle windsurfcentra zijn planken te huur.