Facebook Twitter

Wandelen

Bonaire heeft ruim 300 kilometer natuurpaden waardoor het eiland uitermate geschikt is voor aantrekkelijke wandelingen. De laatste tijd wordt er vanuit de overheid gekeken om het wandelen op Bonaire nog beter te faciliteren. Er wordt naar gestreefd om de wandelpaden los te weken van wegen die bestemd zijn voor het gemotoriseerde verkeer waardoor er een verhoogde verkeersveiligheid ontstaat.

Enerzijds kun je er zelf op uit trekken maar je kunt je ook aansluiten bij een georganiseerde wandeling waarbij deskundige gidsen je op de mooiste plekken van het Caribische eiland brengen.

Guide And Go

Meer info & boekenTIP: Wandelen bij Guide and Go

Wil je van de gebaande paden af en echt de ongerepte natuur in? Dan is deze wandeltocht zeker een aanrader. Met een gids ga jij linksaf waar iedereen rechtsaf gaat. Nu kom je op plekken waar je niemand meer tegenkomt en optimaal kunt genieten van de prachtige natuur van Bonaire. De gids vertelt je alles wat jij wilt weten over de natuur en de dieren die je er tegenkomt. Meer info en boeken

Kralendijk, Rincon, het Washington Slagbaai National Park, 'de toeristische weg tussen Kralendijk en het Gotomeer' en Klein Bonaire vormen de ultieme walhalla locaties voor liefhebbers van de wandelsport.

Wandelen Bonaire

Kralendijk

Een historische stadswandeling door Kralendijk voert je langs de belangrijkste hot spots van deze hoofdstad van Bonaire zoals pastelgekleurde koloniale gebouwen, pittoreske kerken, monumenten en bezoekerswaardige musea.

Rincon

Op Bonaire zijn maar twee stadjes (dorpjes): Kralendijk en Rincon. Rincon is de oudste nederzetting van het koraaleiland en ligt in het noorden, dicht aan de grens van het Washington Slagbaai National Park.

Het is erg interessant om een wandeling door het dorpje te maken. Daarnaast ligt er in de buurt van Rincon een zeer mooie wandelroute: Rooi Sangu. Deze wandelroute wordt met roze stenen aangegeven. Op sommige punten van de wandelroute wordt je getrakteerd op adembenemende vergezichten. 

Washington Slagbaai National Park

Het Washington Slagbaai National Park (WSNP) representeert een groot deel van de flora en fauna van Bonaire en beslaat de gehele noordkop. Het park is gezegend met drie gevarieerde toeristische wandelroutes: een klimroute naar het hoogste punt van het eiland, een tweede klimroute (Kasikunda climbing trail) en een vlakke wandelroute (Lagadishi walking trail).

De Brandaris is de hoogste berg van Bonaire en deze 241 meter hoge heuvel bevindt zich in het WSNP. Voor wandelaars is de Brandaris een mooie uitdaging. De Brandaris klimroute (gele pijlen) neemt ongeveer 180 minuten in beslag en brengt je dus naar het dak van Bonaire. Op deze 241 meter hoge berg heb je een magistraal uitzicht over het Caribische eiland.

Na 12.00 uur is het niet meer mogelijk en wenselijk om de Brandaris klimroute te gaan lopen. De temperatuur wordt dan te hoog om deze inspanning te leveren.

Een tweede wandelroute begin bij de ingang van het WSNP. De Lagadishi wandelroute (groene pijlen) houdt je ongeveer 105 minuten bezig en voert onder andere naar de grillige oostkust van het park. Hier bevinden zich het fraaie Playa Chikutu en de fascinerende Suplado blowhole.

Lagadishi wandelroute

Suplado blowhole

De zee bij Playa Chikutu ziet er zeer aantrekkelijk uit om in te gaan zwemmen. Maar pas op: we zitten hier aan de oostkant van het eiland, hier te water gaan is levensgevaarlijk. De Suplado blowhole is een ware sensatie. Het is een kleine trechtervormige inham waar het oceaanwater met een enorme druk doorheen wordt geperst waardoor er een indrukwekkende metershoge fontein van water ontstaat. Er zijn tientallen blowholes langs de grillige Bonairiaanse kunstlijn maar de Suplado blowhole is een absolute must!

Daarnaast is er nog een tweede klimroute, de Kasikunde climbing trail. Deze wandeling brengt je in een half uurtje naar de top van een vulkanische heuvel (Juwa Pas) en geeft je een magistraal uitzicht over de noordkant van het eiland.

Tijdens deze wandeling kun je kennis maken met prachtige vulkanische basaltformaties die op sommige plekken zijn begroeid met fraai gekleurde korstmossen.

Ook tijdens de afdaling kom je langs een prachtig uitzichtpunt waar je een mooi zicht hebt over een groot zoutmeer in het park (Saliña Matijs), de ingang van het park, de ruige oostkust, de vuurtorenruïne die in het park staat en tienduizenden cactussen.

De Kasikunde climbing trail is overigens geen gemakkelijke wandelroute. Het wandelpad is bezaaid met grote stenen waar je doorheen moet klauteren; zowel bergopwaarts als ook weer bergafwaarts. Degelijke bergschoenen en een gebrek aan hoogtevrees is een absolute must voor deze wandeling.

Sinds 2012 is STINAPA begonnen met het organiseren van wandelingen bij volle maan door het WSNP. Dit evenement wordt één keer per jaar georganiseerd en is een gigantisch succes. De wandeling begint om 19.00 uur en duurt ongeveer 1,5 uur. Het aantal deelnemers bedraagt doorgaans meer dan 100.

De toeristische weg tussen Kralendijk en het Gotomeer

Aan de westkust van Bonaire loopt tussen Kralendijk en het Gotomeer een toeristische weg. Vanaf de Caribbean Beach Club (een resort) tot aan Landhuis Karpata (een monumentaal landhuis) loopt parallel aan deze toeristische weg een wandelpad.

Het wandelpad wordt helaas slecht onderhouden en is dus op sommige plaatsen moeizaam toegankelijk, maar dit verhoogt wel de avontuurlijke status van de tocht. Tijdens de wandeling wordt je getuige van de fraaie flora van het duikeiland en zijn bovendien mooie rotsformaties te aanschouwen.

Klein Bonaire

Op 800 meter afstand uit de kust van Kralendijk ligt het prachtige onbewoonde koraaleiland Klein Bonaire. Klein Bonaire heeft een oppervlakte van circa 6 km2 en is gezegend met prachtige hagelwitte stranden die ook de broedplaatsen vormen voor zeeschildpadden. De vegetatie op het eilandje blijft verder beperkt tot laag struikgewas en wat kleine saliñas (zoutmeertjes) .

Doordat de onderwaterwereld van Klein Bonaire zo adembenemend mooi is, komen er veel sportduikers op het kleine koraaleilandje. Maar ook voor zonaanbidders en wandelaars is het op Klein Bonaire een feest. Een wandelrondje Klein Bonaire duurt ongeveer 4 uur.