Facebook Twitter

Wakeboarden

Eén van de leukste watersporten die je op Bonaire kunt beoefenen is het wakeboarden. Het wakeboarden heeft de laatste jaren mondiaal een enorme populariteitsvlucht genomen. Op het eerste gezicht lijkt het wakeboarden erg op het waterskiën, maar er zijn ook duidelijke verschillen tussen beide sporten: waterskiërs binden waterskies onder, als ze het water opgaan en wakeboarders gebruiken wakeboards.

Het wakeboarden zag het levenslicht in de Verenigde Staten. De Amerikaanse golfsurfer Tony Finn kan namelijk gezien worden als de geestelijk vader van het wakeboarden. Finn ontwikkelde de eerste wakeboard in 1985. Deze primitieve wakeboard, die met twee voetbanden was uitgerust, leek veel op een kleine surfplank.

Een absolute voorwaarde om te kunnen wakeboarden is het bestaan van een zogenaamde hekgolf oftewel wake. Deze hekgolf wordt gecreëerd door de (speed)boat die de wakeboarder voorttrekt over het water. De hekgolf heeft de functie van een soort waterschans. Als de wakeboarder nu met een hoge snelheid richting de hekgolf stuurt, kan de wakeboarder los van het water komen en vervolgens een hele serie stunts en tricks uitvoeren! Hetgeen uiteraard uiterst spectaculair is om te zien als toeschouwer.

Er zijn talloze stunts en tricks die wakeboarders kunnen uitvoeren zoals de railey, tantrum, backroll, frontflip/frontroll, inverts, 360, grabs/nose/tail, de wake to wake, et cetera. In de loop van de tijd hebben zich ook veel varianten van het wakeboarden ontwikkeld zoals knieboarden, wakeskiën, wakesurfen en barefoot wakeboarden. Wakeboarden is niet zonder risico, je kun een harde klap op het water maken. Om te voorkomen dat er op deze manier letsel kan ontstaan, kun je de nodige voorzorgsmaatregelen nemen zoals de inzet van een helm, zwemvest en kniebrace.

Als je op Bonaire wilt gaan wakeboarden moet je aan de oostkant van het eiland zijn. Deze kant van de Caribische Zee ligt in de dekking van het Nederlandse duikeiland en is derhalve niet zo ruw. Aan de oostkant van Bonaire gelden hele andere wetten en regels, daar hebben de golven en de wind vrij spel en kan het spoken op het water.

Op Bonaire zijn verschillende watersportbedrijven waar je direct aan de slag kunt met het wakeboarden. Beginners doen er goed aan om eerst een beginnerscursus te volgen vooraleer het kraakhelder water op te gaan. Als je vervolgens de techniek van het wakeboarden een beetje onder de duim hebt, kan het grote genieten gaan beginnen!