Vogels spotten op Bonaire

Liefhebbers van vogels kunnen hun hart ophalen op Bonaire. Iedereen die een verrekijker meeneemt zal op het duikeiland rijkelijk beloond worden. Er zijn 220 verschillende vogelsoorten beschreven op Bonaire. Deze verschillende vogelsoorten zijn grofweg in drie groepen te verdelen. 

Vissers op Bonaire

De eerste groep vormt de vogels die permanent op het eiland verblijven en dus ook op het eiland broeden. De tweede groep omhelst de vogels die op Bonaire overwinteren. Tot slot zijn er nog vogels die een tussenstop maken op Bonaire om weer op kracht te komen.

Daarnaast kunnen sommige vogelsoorten die op Bonaire gespot worden beschouwd worden als dwaalgasten. Dwaalgasten zijn vogels die incidenteel op Bonaire worden waargenomen maar er feitelijk niet thuis horen.

De twee bekendste vogelsoorten van Bonaire zijn de Caribische flamingo (Phoenicopterus ruber) en de geelvleugelamazone of lora (Amazona barbadensis rothchildi).

De Caribische flamingo is het nationale symbool van Bonaire. Je vindt zijn beeltenis en kleuren overal, dat varieert van het rood-roze gekleurde Flamingo Airport tot aan honderden verschillende ansichtkaarten waarop de majestueuze vogel prijkt.

Geelvleugelamazone Bonaire

De geelvleugelamazone is de andere vogelsoort die in één adem met Bonaire wordt genoemd. Het is een unieke papegaaiensoort die alleen maar op Bonaire voorkomt. Momenteel leven er nog maar ongeveer 865 geelvleugelamazones in het wild op het Benedenwindse Eiland.

Op Bonaire wonen verschillende biologen (onder andere Jenny Ligon) en andere deskundigen die zich verdiept hebben in de vogels die op het koraaleiland vertoeven. Deze mensen zijn van alle details op de hoogte en zijn voor liefhebbers te boeken voor vogelspot tours.

Caribische flamingo

De Caribische flamingo’s zijn prachtige sierlijke vogels met lange poten en nekken. De dieren hebben bovendien een betoverend mooi rood-roze verenpak.

De vogels zijn op verschillende plekken op Bonaire te bewonderen. De twee grootste kolonies zijn te vinden in het flamingoreservaat bij het Pekelmeer en bij het imposante Gotomeer. Daarnaast strijken groepen vogels neer bij de talloze kleinere zoutmeertjes (saliñas) die het eiland rijk is om te foerageren. Het flamingoreservaat is echter de grootste plek waar de mooi gekleurde vogels kunnen broeden.

Bonairianen noemen de Caribische flamingo liefkozend 'chogogo', refererend naar het nasale geluid dat ze produceren. Het typische geluid van flamingo’s is vergelijkbaar met het geluid dat ganzen maken.

Flamingo Bonaire

Voedsel

Op het menu van de Caribische flamingo’s staan pekelkreeftjes, weekdieren, slakken, pekelvliegjes, wormen, algen en bacteriën. Deze kleine diertjes worden, via een ingenieus filtersysteem in de snavel van de flamingo, uit zout water gevist. De betoverende rood-roze kleur van het verenpak wordt overigens veroorzaakt door de carotenoïden die zich opgehoopt hebben in de verschillende prooidieren, met name de bacteriën, algen en kleine schaaldiertjes.

Vogelsoorten van Bonaire

Bekijk het overzicht van alle vogelsoorten van Bonaire.

Plaza Resort Bonaire

All Inclusive Hotel Plaza Resort Bonaire

Met de geweldige all inclusive formule van Plaza Resort is het onbeperkt genieten op Bonaire!

Meer info

Reisgidsen Bonaire

Reisgidsen over Bonaire

Ga jij naar Bonaire? Dan zijn deze reisgidsen over Bonaire onmisbaar voor jou!

Meer info

Auto huren op Bonaire

Huurauto Bonaire

Wat is er nou leuker om met een auto er op uit te trekken om het eiland te verkennen? Doen!

Meer info

Activiteiten op Bonaire

Kajakken op Bonaire

De allerleukste activiteiten op Bonaire boek je thuis al eenvoudig online bij Guide and Go!

Meer info

TIP: Snorkeltour Klein Bonaire

Wil jij gaan snorkelen op Klein Bonaire? Je ziet er de mooiste, kleurrijke vissen en wie weet ook wel een zeeschildpad! Boek deze tour bij Guide and Go.  Direct boeken!

Wil jij voordelig op vakantie naar Bonaire? Bekijk dan de last minutes en aanbiedingen!

TUI
Kras
D-Reizen
De Vakantie Discounter