Facebook Twitter

Vliegeren

Op Bonaire zijn de juiste ingrediënten aanwezig om spectaculair te kunnen vliegeren. Op het Nederlandse duikeiland schijnt namelijk iedere dag de zon, stijgt dagelijks het kwik met het grootste gemak naar het streepje van dertig graden Celsius en blaast er alle dagen een noordoostpassaatwind met een snelheid van veertig kilometer per uur over het landschap heen.

In verschillende winkels in Kralendijk zijn van allerlei soorten vliegers te koop; vliegers in alle denkbare kleuren en vormen. Voor het leeuwendeel van de mensen is vliegeren alleen een aantrekkelijke activiteit gedurende de vakantie, maar er zijn ook Nederlanders die van vliegeren hun hobby of sport hebben gemaakt.

Kontèst di Fli

Vliegeren is op de ABC-eilanden onder de lokale bevolking enorm populair. Zo wordt er ieder jaar op Bonaire een vliegerwedstrijd gehouden; de zogenaamde ‘Kontèst di Fli’. Deze grote vliegerhapening wordt al bijna veertig jaar georganiseerd, vindt plaats in de voorjaar en is voor toeristen erg leuk om te aanschouwen.

Aan het vliegerfestival wordt door zowel volwassenen als kinderen deelgenomen, waarbij er in verschillende categorieën wordt gestreden om verschillende prijzen; de grootste vlieger, de kleinste vlieger, de kleurrijkste vlieger, de origineelste vlieger, et cetera. Alle vliegers die meedoen aan de wedstrijd, moeten door de deelnemers zelf gemaakt zijn.

De Kontèst di Fli trekt jaarlijks honderden deelnemers en evenzoveel toeschouwers. De hemelblauwe lucht van Bonaire kleurt dan door de vliegers in alle kleuren van de regenboog. Een regelrechte sensatie om te aanschouwen!

Stuntvliegeren

De meeste mensen die vliegeren doen dan puur voor de fun met een eenvoudig vliegertje, maar je hebt zogezegd ook vliegerliefhebbers die vliegers gebruiken die veel meer mogelijkheden hebben; het zogenaamde stuntvliegeren oftewel sportvliegeren.

Stuntvliegers maken gebruik van vliegers waarmee je echt kunt sturen. Dat is dan ook het verschil met het recreatief vliegeren. Het principe is heel eenvoudig; op het moment dat je aan de linker stuurlijn trekt, gaat de vlieger naar links, du moment je aan de rechter stuurlijn trekt gaat de vlieger naar rechts. Bij de stuntvliegers kun je de vlieger dwingen tot de meest fascinerende capriolen zoals cirkels en loopings.