Facebook Twitter

Varen

Het is natuurlijk zeer verleidelijk om op het zonnige Bonaire met een boot de oceaan op te gaan en het eiland vanaf de waterkant eens te beschouwen. Door de altijd aanwezige passaatwinden kunnen bovendien de zeilschepen iedere dag uitvaren om te gaan zeilen. Tel daar nog eens het blauwe glasheldere warme zeewater bij op en de verleiding wordt onweerstaanbaar.

Bonaire heeft twee moderne jachthavens: Harbour Village Marina en Plaza Marina. Deze twee jachthavens zijn rijkelijk gevuld met motorboten, zeilboten, catamarans en luxe (zeil)jachten.

Varen Bonaire

Daarnaast is er nog een cruisehaven in Kralendijk waar gedurende het winterseizoen (oktober tot mei) enorme cruiseschepen aanmeren. Bonaire is een zeer populaire cruisebestemming in het Caribische gebied.

Op Bonaire kun je gaan varen met een zeilboot, met een gehuurde (motor)boot, met een glasbodemboot en met verschillende kleine cruisebootjes – die overigens niet te verwarren zijn met de grote cruiseschepen die gemiddeld 3.000 toeristen per boot in Kralendijk aan wal zetten. Daarnaast kun je aan boord stappen van vaartuigen die je naar Klein Bonaire brengen en tenslotte kun je met een zogenaamde fluisterboot het mangrovebos in het zuiden van Bonaire verkennen.

Klein Bonaire

Het is Bonaire verboden om te ankeren. Voor de kust van Kralendijk liggen 42 boeien waar je je schip kunt aanleggen. Daarnaast kun je boot onder andere afmeren in Harbour Village Marina. Deze jachthaven is een onderdeel van het Harbor Village Resort en biedt ruimte aan 40 schepen met een maximale lengte van 35 meter.

Harbour Village Beach Club

Meer info & boekenHarbour Village Resort

Ben je een liefhebber van varen? Dan is dit hotel perfect voor jou! Charmant, luxe en kleinschalig, in een Nederlands-Spaans koloniale ambiance. Comfort en privacy gaan hier hand in hand. Bij het hotel ligt een mooie haven en een watersport- en duikcentrum met o.a. kajakken, snorkelen en sunfishzeilen. Meer info en boeken

Om te kunnen aanleggen in Harbour Village Marina is het handig om van te voren te reserveren. De kosten voor ligplaatsen voor de nacht lopen vanaf 7 dollar.

In de haven zijn bootonderdelen en brandstof te verkrijgen. Verder is een syncrolift voor onderhoud en reparatie aan boten. Daarnaast zijn er douches en kan er gebruik worden gemaakt van een wasserette.

Ieder schipper die naar Bonaire vaart dient zich te melden bij het douanekantoor op de waterpromenade in Kralendijk.

Varen met een zeilboot

Zeilers op Bonaire raken verzeild in een waar eldorado. Alle ingrediënten voor het zeilen zijn namelijk ruimschoots aanwezig op het ABC-eiland: kraakhelder zeewater, een immer waaiende noordoost passaatwind en een adembenemende omgeving.

Varen met een gehuurde (motor)boot

Op Bonaire zijn enkele ondernemingen waar je verschillende (motor)boten kunt huren.

Haven Bonaire

Varen met een glasbodemboot

Bonaire is wereldberoemd om haar prachtig onaangetast koraal met schitterende kleurrijke bewoners. Deze mooie onderwaterwereld van Bonaire ontdekken zonder zelf nat te worden? Op het Caribische eiland is het allemaal realiseerbaar.

Aan boord van de glasbodemboot wordt namelijk je huidje gebruind terwijl je ogen worden getrakteerd op het maritieme leven. Zo kun je op een droge manier kennismaken met de boeiende onderwaterwereld van Bonaire.

Varen met cruisescheepjes

Op Bonaire kun je met verschillende schuitjes enorm veel plezier op het water hebben. Zo kun je deelnemen aan lunch,- brunch,- diner,- snorkel,- duik,- sunset,- moonlight- of partycruises! De schepen waarmee deze diensten worden aangeboden kunnen motorboten of (semi)zeilschepen zijn.


Varen naar Klein Bonaire

Een andere goede reden om in een vaartuigje op Bonaire te stappen is om op Klein Bonaire te komen. Klein Bonaire – het betoverende rifeilandje voor de kust van Kralendijk – is te bereiken met verschillende watertaxi’s die afgemeerd zijn aan de waterkant van de promenade in Kralendijk. De watertaxi’s varen meerdere keren per dag uit. De tijden van de vaarschema’s hangen op verschillende informatiebordjes langs de promenade.

Klein Bonaire heeft echter geen aanlegsteigers voor boten/watertaxi’s. Dus om op het eiland te komen is het moeilijk om je voeten droog te houden. De bootjes naderen zo dicht mogelijk het strand en moet je overboord in ondiep water stappen. Dit maakt van het bezoek aan Klein Bonaire een spannende, avontuurlijke onderneming. De overheid wil Klein Bonaire zoveel mogelijk beschermen en zo min mogelijk bouwwerken creëren op het prachtige rifeilandje.

Varen door het mangrovebos

De meeste mensen die het mangrovebos van Lac Bay in het zuiden van Bonaire willen bezoeken stappen in een kano, maar het fantastische gebied is ook te doorklieven met een speciale fluisterboot.

Een fluisterboot wordt voortgestuwd door een elektromotor. Op deze manier wordt er minder lawaai gemaakt en bestaat de kans op het spotten van nog meer diersoorten die anders zouden worden verjaagd door een motorboot.

Column: Miljardairs op Bonaire!
"Een flink deel van de miljardairs wil dat zijn geld tastbaar tot leven komt en dan kan het niet gek genoeg. Een populaire hobby van deze superrijken is het pronken met bootjes, hele grote bootjes wel te verstaan. Dit is tegenwoordig een soort ordinaire wapenwedloop geworden: "wie heeft het grootste en duurste schuitje van de klas?..." Lees column