Facebook Twitter

Sportklimmen

Op Bonaire kun je sportklimmen op verschillende spectaculaire rotsformaties en op sommige monumentale vuurtorens.

Je kunt beter niet gaan sportklimmen op Bonaire in de volle zon. De meeste klimroutes liggen pas in de middag in de schaduw, maar er is ook een klimroute die door een natuurlijke overhang al vanaf 10 uur in de ochtend gevrijwaard is van de verschroeiende koperen ploert.

Sportklimmers die in het bezit zijn van eigen klimmateriaal kunnen zelfstandig aan de slag op de klimwand van de verschillende rotsformaties. Het wordt echter sterk afgeraden om solo te gaan klimmen.

Beginners kunnen ook les nemen bij een ervaren instructeur die het gebied goed kent. Op Bonaire kun je de nodige klimmaterialen zoals touwen, gordels, slinges, carabiners en achten huren. Er zijn op Bonaire verschillende organisaties waar je onder begeleiding van ervaren instructeurs kunt sportklimmen.

Washington Slagbaai National Park

Het Washington Slagbaai National Park (WSNP) is ruim 6.000 ha groot en beslaat de gehele noordkop van Bonaire. Het WSNP bevat een flink aantal uitdagende bergen. Wandelaars kunnen via toeristische wandelroutes de toppen van deze bergen bereiken maar ook voor sportklimmers zijn er mogelijkheden op de bergen in het fraaie park. 

De 241 meter hoge Brandaris bevindt zich in het park en is tevens het hoogste punt van Bonaire. Deze berg overtreft met ruim 77 meter het tweede hoogste punt van het eiland, de Yuwana (164 m), gevolgd door de Ser’i Palmita (136 m) en de Piedra Pretu (103 m).

Op de top van de Brandaris heb je uiteraard een magistraal uitzicht waarbij het op heldere dagen zelfs mogelijk is om de contouren van Curaçao en Venezuela waar te nemen. Op de steile hellingen van de Brandaris en de overige bergen van het WSNP liggen mooie uitdagingen klaar voor liefhebbers van de klimsport.

Vuurtorens

Om de veiligheid en de oriëntatie van de scheepvaart rondom Bonaire te waarborgen staan op acht strategische plekken monumentale en moderne vuurtorens. Sommige vuurtorens zijn eeuwenoud en zeer de moeite waard om te bezichtigen.

Vuurtoren Bonaire

Daarnaast zijn vuurtorens uitermate geschikt om vanaf te abseilen en rappeling. Deze spectaculaire discipline van het sportklimmen kan dan ook prima beoefend worden vanaf diverse vuurtorens op het Caribische eiland.