Kitesurfen op Bonaire

Bonaire is een fantastische bestemming om te kitesurfen. Op Bonaire waait het 300 dagen per jaar, maar de maanden februari tot augustus zijn het meeste geschikt om te kitesurfen. In deze maanden wordt een gemiddelde windsnelheid van 16 knopen (29,632 km/u) gemeten met een maximum van 30 knopen (55,56 km/u). De wind komt op Bonaire altijd uit dezelfde richting, namelijk uit het noordoosten. Op de meest bekende kitespot van het duikeiland waait altijd een aflandige wind.

Kitesurfen op Klein BonaireKitesurfen is een spectaculaire sport om te doen en leuk om naar te kijken.

Kite Beach

De kitesurf locaties op Bonaire bevinden zich in het zuidwesten. Optisch ziet dat er geweldig uit. Het zuiden van het koraaleiland is namelijk het domein van de beroemde zoutpannen die een hypnotiserende gloed afgeven als ze verlicht worden door de Caribische zon.

De absolute toplocatie voor kitesurfers is Kite Beach (Atlantis). Op de meeste dagen zijn hier tientallen kiters aan het werk, een magistraal gezicht. Het water van Kite Beach is de hele dag vlak. Eigenlijk is het uitzonderlijk dat op deze plek gekitesurft mag worden. Het is namelijk bij wet vastgelegd dat kitesurfers minstens 75 meter van de kust moeten blijven – dit is buiten de grenzen van het Bonaire National Marine Park (BNMP). Er mag feitelijk alleen gekitesurft worden in het donkerblauwe water van Bonaire.

Om het voor de kitesurfers op Bonaire toch mogelijk te maken of vanaf land te kunnen vertrekken en weer aan te komen, is enkel voor Atlantis Kite Beach een uitzondering gemaakt, hier is een zogenaamde corridor ingesteld.

Kite Bus

Midden op het strand van Kite Beach staan twee kitescholen; in de volksmond de blauwe en de gele bus. Beiden zijn mooie klassieke Amerikaanse schoolbussen, waar kitersurfers zich verzamelen en waar ze lekker van een verkoelend drankje kunnen genieten terwijl ze aan het genieten zijn van collega kitersurfers die hun kunsten aan het vertonen zijn op de Caribische Zee.

Bij beide kitescholen kun je ook al het benodigde kitesurf materiaal kopen, huren of laten reparen. Bovendien kun je bij de kitescholen de zogenaamde 'Nature Fee ' kopen. De Nature Fee is een soort 'entree kaartje' voor de Caribische Zee die Bonaire omspoelt. Tegenwoordig kan dit ook online!

Bonaire Kiteschool

Tip! Bonaire Kiteschool

Kitesurfen is een van de leukste activiteiten op Bonaire! Wanneer je bij Bonaire Kiteschool komt, tref je er een team aan dat klaar staat om jou te leren kitesurfen. De instructeurs zorgen dat je op een leuke en veilige manier progressie maakt in het kitesurfen. Kun je al kitesurfen? Bonaire Kiteschool biedt ook hydrofoil- en advanced kitesurf lessen! See you at the yellow bus!Meer info & boeken

Iedere waterrecreant op Bonaire is verplicht een Nature Fee te kopen. Met het geld dat de Bonairiaanse overheid hier mee verdient worden de natuurparken van Bonaire onderhouden en gefinancierd.

Kite Beach BonaireKite Beach is de aangewezen plek om te kitesurfen op het eiland.

Pink Beach

Pink Beach ligt een stukje noordelijker dan Kite Beach ook daar tref je soms kitesurfers. Bij dit strand mag officieel niet gekite worden. Bij Pink Beach waait het harder dan bij Kite Beach en aan wal gaan is hier moeilijker door scherp koraal dat net onder het wateroppervlak verstopt zit. Pink Beach is derhalve geen plek voor beginners.

Klein Bonaire

Ook Klein Bonaire is een plek waar kitesurfers uit de voeten kunnen. Op het water dat tussen Klein Bonaire en Bonaire ligt wordt gekite. De wind rondom het kleine koraaleilandje is wat onvoorspelbaarder en daardoor is het geen gemakkelijk kitespot. Beginners kunnen Klein Bonaire dan ook maar beter overslaan.

Wat is kitesurfen?

Kitesurfen is zowel voor de beoefenaar als de voor de toeschouwer aan de wal een spectaculaire watersport. In tegenstelling tot het windsurfen maakt men bij het kitesurfen geen gebruik van een zeil maar van een vlieger (kite). Deze vlieger hangt 25 meter hoog in de lucht en is er verantwoordelijk voor dat de kitesurfer snelheden van 80 km/u kan halen en sprongen van 113 meter ver en 35 meter hoog kan maken. Het snelheidsrecord is in handen van de Fransman Alex Caizergues. Hij doorbrak op 12 oktober 2010 de magische grens van 100 km/u op een kiteboard. Om precies te zijn: 54,10 knopen oftewel 100,1932 km/u.

Kitesurfcentra

Bonaire kent een aantal kitesurfcentra waar je van gekwalificeerde instructeurs (IKO level1, 2 en 3) les kunt krijgen. Deze organisaties bezitten ook snelle boten die gebruikt worden voor lessen en die ze kunnen inzetten in het geval dat je in al je enthousiasme te ver van de kust bent afgedreven. De Kitesurfscholen op Bonaire zijn ook lid van de Internationale Kiteboarding Organisation (IKO).

Kitesurfster BonaireOp Bonaire geniet je nog meer van het kitesurfen.

Lac Bay

Kitesurfen op Lac Bay is helaas verboden. Lac Bay is een betoverende lagune in het zuidoosten van Bonaire. Het ondiepe oceaanwater van de binnenbaai kleurt hier turquoise blauw en beslaat een oppervlakte van ruim 80 voetbalvelden. Windsurfers mogen op deze idyllische plek overigens wel hun kunsten vertonen.

Kiten met dolfijnen

Het komt vrij regelmatig voor dat de kiters op Bonaire bezoek krijgen van groepen dolfijnen. Deze zeezoogdieren hebben weinig angst voor mensen en gaan evenals de kitesurfers doorlopend 'airborne'.

Kite Manera

Eén keer per jaar wordt op Bonaire de 'Kite Manera' georganiseerd. Het belangrijkste evenement van de Kite Manera op Bonaire zijn de kitesurf wedstrijden. Binnen het kitesurfen bestaan drie hoofddisciplines: race (course racing, slalom, marathon, downwind en boardercross), expressie (wave, freestyle, best trick, hangtime, kiteloop en slider disciplines) en speed (offshore speed courses en speed crossing). Maar de fun factor is in al deze disciplines de rode draad!

South and Middle American Championships

In 2013 kwam de grote doorbraak voor de kitesurfsport op Bonaire. De 'International Kiteboarding Association’s (IKA)' organiseerde voor het eerst een wedstrijd van de 'South and Middle American Championships' op het Nederlandse duikeiland. Doordat tijdens deze wedstrijd veel punten (100 punten voor de winnaars) waren te verdienen voor de wereldranglijst, was de gehele wereldtop aanwezig op Bonaire.

Kitesurf locaties

  locatie vereist kitesurf nivo
Kite Beach (Atlantis) west (zuid) van beginners tot gevorderden
Pink Beach west (zuid) gevorderden
Klein Bonaire west (mid) gevorderden 
Playa Grandi oost (noord) gevorderden

Plaza Resort Bonaire

All Inclusive Hotel Plaza Resort Bonaire

Met de geweldige all inclusive formule van Plaza Resort is het onbeperkt genieten op Bonaire!

Meer info

Reisgidsen Bonaire

Reisgidsen over Bonaire

Ga jij naar Bonaire? Dan zijn deze reisgidsen over Bonaire onmisbaar voor jou!

Meer info

Auto huren op Bonaire

Huurauto Bonaire

Wat is er nou leuker om met een auto er op uit te trekken om het eiland te verkennen? Doen!

Meer info

Activiteiten op Bonaire

Kajakken op Bonaire

De allerleukste activiteiten op Bonaire boek je thuis al eenvoudig online bij Viator!

Meer info

Tip AB Car Rental

Ga jij naar Bonaire en zoek je een betrouwbare autoverhuurder? Dan is AB Car Rental een uitstekende partner. AB Car Rental heeft als enige autoverhuurder € 0,00 eigen risico! Bekijk de tarieven!

Tip Plaza Resort Bonaire

Uit persoonlijke ervaring kunnen wij dit hotel van harte aanbevelen. All inclusive, dus lekker zorgeloos en relaxed. Heerlijke cocktails aan de bar, een bbq aan het strand of ander thema diner, wat hebben wij genoten. De kamers zijn ruim, zeer comfortabel en de staf is super vriendelijk. Het huisrif voor de deur is geweldig, tijdens het snorkelen zagen we daar zelfs een schilpad! Wij komen er zeker terug. Beoordeeld met een 7.7. Meer info & Direct boeken!

Tip Snorkeltour Bonaire

Wil jij met een gids gaan snorkelen op Bonaire? Je ziet er de mooiste, kleurrijke vissen en wie weet ook wel een zeeschildpad. Hapjes, drankjes en snorkeluitrusting zijn inbegrepen! Boek deze tour bij Viator. Beoordeeld met 5.0 uit 5.0 sterren. Direct boeken!

Wil jij voordelig op vakantie naar Bonaire? Bekijk dan de last minutes en aanbiedingen!

TUI
De Vakantie Discounter
Stip Reizen
Corendon
PrijsVrij
D-Reizen
Beach Check Aanbiedingen
Silverjet Aanbiedingen Bonaire