Kitesurfen op Bonaire

Bonaire is een fantastische bestemming om te kitesurfen. Op Bonaire waait het 300 dagen per jaar, maar de maanden februari tot augustus zijn het meeste geschikt om te kitesurfen. In deze maanden wordt een gemiddelde windsnelheid van 16 knopen (29,632 km/u) gemeten met een maximum van 30 knopen (55,56 km/u).

De wind komt op Bonaire altijd uit dezelfde richting, namelijk uit het noordoosten. Op de kitespots van het duikeiland waait altijd een aflandige wind.

Kitesurfen op Klein Bonaire

Kite Beach

De kitesurf locaties op Bonaire bevinden zich in het zuidwesten. Optisch ziet dat er geweldig uit. Het zuiden van het koraaleiland is namelijk het domein van de beroemde zoutpannen die een hypnotiserende gloed afgeven als ze verlicht worden door de Caribische zon.

De absolute toplocatie voor kitesurfers is Kite Beach (Atlantis). Op sommige dagen zijn hier tientallen kiters aan het werk, een magistraal gezicht. Het water van Kite Beach is de hele dag vlak.

Eigenlijk is het uitzonderlijk dat op deze plek gekitesurft mag worden. Het is namelijk bij wet vastgelegd dat kitesurfers minstens 75 meter van de kust moeten blijven – dit is buiten de grenzen van het Bonaire National Marine Park (BNMP). Er mag feitelijk alleen gekitesurft worden in het donkerblauwe water van Bonaire.

Om het voor de kitesurfers op Bonaire toch mogelijk te maken of vanaf land te kunnen vertrekken en weer aan te komen, is voor Kite Beach een uitzondering gemaakt, hier is een zogenaamde corridor ingesteld.

Kite Bus

Midden op het strand van Kite Beach staat een 'Kite Bus' geparkeerd. De Kite Bus is een mooie klassieke Amerikaanse bus, waar kitersurfers zich verzamelen en waar ze lekker van een verkoelend drankje kunnen genieten terwijl ze aan het genieten zijn van collega kitersurfers die hun kunsten aan het vertonen zijn op de Caribische Zee.

Bij de Kite Bus kun je ook kiteboards kopen, huren of laten reparen. Bovendien kun je bij de Kite Bus de zogenaamde 'Nature Fee' kopen. De Nature Fee is een soort 'entree kaartje' voor de Caribische Zee die Bonaire omspoelt.

Iedere waterrecreant op Bonaire is verplicht een Nature Fee te kopen. Met het geld dat de Bonairiaanse overheid hier mee verdient worden de natuurparken van Bonaire onderhouden en gefinancierd.

Kite Beach Bonaire

Pink Beach

Pink Beach ligt een stukje noordelijker dan Kite Beach en is ook zeer geliefd bij de kitesurfers. Bij Pink Beach waait en harder dan bij Kite Beach en aan wal gaan is hier moeilijker door scherp koraal dat net onder het wateroppervlak verstopt zit. Pink Beach is derhalve geen plek voor beginners.

Klein Bonaire

Ook Klein Bonaire is een plek waar kitesurfers uit de voeten kunnen. Op het water dat tussen Klein Bonaire en Bonaire ligt wordt gekite.

De wind rondom het kleine koraaleilandje is wat onvoorspelbaarder en daardoor is het geen gemakkelijk kitespot. Beginners kunnen Klein Bonaire dan ook maar beter overslaan.

Wat is kitesurfen?

Kitesurfen is zowel voor de beoefenaar als de voor de toeschouwer aan de wal een spectaculaire watersport. In tegenstelling tot het windsurfen maakt men bij het kitesurfen geen gebruik van een zeil maar van een vlieger (kite).

Deze vlieger hangt 25 meter hoog in de lucht en is er verantwoordelijk voor dat de kitesurfer snelheden van 80 km/u kan halen en sprongen van 113 meter ver en 35 meter hoog kan maken.

Het snelheidsrecord is in handen van de Fransman Alex Caizergues. Hij doorbrak op 12 oktober 2010 de magische grens van 100 km/u op een kiteboard. Om precies te zijn: 54,10 knopen oftewel 100,1932 km/u.

Kitesurfcentra

Bonaire kent een aantal kitesurfcentra waar je van gekwalificeerde instructeurs (IKO level 2) les kunt krijgen. Deze organisaties bezitten ook snelle boten die ze kunnen inzetten in het geval dat je in al je enthousiasme te ver van de kust bent afgedreven.

De Kitesurfscholen op Bonaire zijn ook lid van de Internationale Kiteboarding Organisation (IKO).

Kitesurfster Bonaire

Lac Bay

Kitesurfen op Lac Bay is helaas verboden. Lac Bay is een betoverende lagune in het zuidoosten van Bonaire.

Het ondiepe oceaanwater van de binnenbaai kleurt hier turquoise blauw en beslaat een oppervlakte van ruim 80 voetbalvelden. Windsurfers mogen op deze idyllische plek overigens wel hun kunsten vertonen.

Kiten met dolfijnen

Het komt vrij regelmatig voor dat de kiters op Bonaire bezoek krijgen van groepen dolfijnen. Deze zeezoogdieren hebben weinig angst voor mensen en gaan evenals de kitesurfers doorlopend 'airborne'.

Kite Week

Eén keer per jaar wordt op Bonaire de 'Kite Week' georganiseerd. Tijdens deze week is het onder andere mogelijk om kite-lessen en kite-workshops op het Nederlandse duikeiland te volgen. Daarnaast worden er spectaculaire kitesurf freestyle demonstraties gegeven.

Maar het belangrijkste evenement van de Kite Week op Bonaire zijn de kitewedstrijden. Binnen het kitesurfen bestaan drie hoofddisciplines: race (course racing, slalom, marathon, downwind en boardercross), expressie (wave, freestyle, best trick, hangtime, kiteloop en slider disciplines) en speed (offshore speed courses en speed crossing).

South and Middle American Championships

In 2013 kwam de grote doorbraak voor de kitesurfsport op Bonaire. De 'International Kiteboarding Association’s (IKA)' organiseerde voor het eerst een wedstrijd van de 'South and Middle American Championships' op het Nederlandse duikeiland.

Doordat tijdens deze wedstrijd veel punten (100 punten voor de winnaars) waren te verdienen voor de wereldranglijst, was de gehele wereldtop aanwezig op Bonaire.

Kitesurf locaties

  locatie vereist kitesurf nivo
Kite Beach (Atlantis) west (zuid) van beginners tot gevorderden
Pink Beach west (zuid) gevorderden
Klein Bonaire west (mid) gevorderden 
Playa Grandi oost (noord) gevorderden

Plaza Resort Bonaire

All Inclusive Hotel Plaza Resort Bonaire

Met de geweldige all inclusive formule van Plaza Resort is het onbeperkt genieten op Bonaire!

Meer info

Reisgidsen Bonaire

Reisgidsen over Bonaire

Ga jij naar Bonaire? Dan zijn deze reisgidsen over Bonaire onmisbaar voor jou!

Meer info

Auto huren op Bonaire

Huurauto Bonaire

Wat is er nou leuker om met een auto er op uit te trekken om het eiland te verkennen? Doen!

Meer info

Activiteiten op Bonaire

Kajakken op Bonaire

De allerleukste activiteiten op Bonaire boek je thuis al eenvoudig online bij Guide and Go!

Meer info

TIP: Snorkeltour Klein Bonaire

Wil jij gaan snorkelen op Klein Bonaire? Je ziet er de mooiste, kleurrijke vissen en wie weet ook wel een zeeschildpad! Boek deze tour bij Guide and Go.  Direct boeken!

Wil jij voordelig op vakantie naar Bonaire? Bekijk dan de last minutes en aanbiedingen!

TUI
Kras
D-Reizen
De Vakantie Discounter