Facebook Twitter

Golfsurfen

Het golfsurfen (surfen) is duizenden jaren geleden ontstaan in Polynesië en staat aan de basis van alle huidige boardsporten (windsurfen, kitesurfen, skimboarden, wakeboarden, skateboarden en snowboarden).

Het golfsurfen is op te delen in het zogenaamde 'longboarden' en het 'shortboarden', afhankelijk van de plank waar je mee surft en de golven waarop je surft. Daarnaast bestaan er nog wat extreme varianten zoals het 'big wave surfing' en het 'tow-in surfing'.

Op Bonaire kan het golfsurfen niet de spectaculaire vormen aannemen zoals dat bijvoorbeeld te zien is op Hawaii (Waimea Bay) waar huizenhoge golven (minimaal 8 meter) de meest extreme vorm van het golfsurfen, big wave surfing, mogelijk maakt. 

Maar dat neemt niet weg dat deze sport in een minder extreme vorm goed is te beoefenen in de Caribische Zee. Het longboarden kan namelijk al beoefend worden bij golven vanaf 30 centimeter hoog en golfjes van dat kaliber ontstaan al vrij snel in de Caribische Zee die Bonaire omspoelt.

De plaatsen waar je op Bonaire kunt golfsurfen liggen allemaal aan de zuidoostkant van het eiland. Hier slingert de E.E.G. boulevard dicht langs de kustlijn en is de waterlijn goed te bereiken.

Deze kant van Bonaire ligt buiten de dekking van het eiland waardoor de passaatwinden nog op volle snelheid zijn en de golven derhalve metershoog kunnen opstuwen. Als het echter te hard waait slaan de golven wel snel dicht, als de wind daarentegen wat luwt kunnen er hier prachtige golven ontstaan.

Peddelsurfen

Sinds 2012 wordt op Bonaire ook het peddelsurfen (stand up paddle surfing, suppen) aangeboden. Deze sport is in de jaren 60 van de vorige eeuw op Hawaï ontstaan en wordt daar het 'Hoe he’e nalu' genoemd.

Waar bij het golfsurfen liggend of knielend met de armen wordt gepeddeld, wordt bij het peddelsurfen staand gepeddeld met een peddel van zo’n 2 meter lang. Om voor enige stabiliteit te zorgen is de surfplank doorgaans langer dan 3 meter.