Facebook Twitter

Freediving

Voor mensen is het leven onder water geen optie! In tegenstelling tot vissen hebben wij geen kieuwen maar longen. Op het moment dat wij toch onder water gaan ademen, zullen de longen zich vullen met water en zal het leven na enkele minuten het lichaam verlaten.

Als je dus met je hoofd onder water verdwijnt is het letterlijk van levensbelang om 'je adem in te houden'. Er zijn mensen die dat zo lang mogelijk 'je adem in houden' als een grote kick ervaren; zij hebben hier een hobby of sport van gemaakt.

Iedereen die vrijwillig zijn hoofd onder water steekt met slechts een enkele ademteug is aan het freediven oftewel vrijduiken. Inmiddels is freediving uitgegroeid tot een hele grote mondiale professionele sport en kent heel veel beoefenaars. Heden ten dage kent het freediven tientallen verschillende wedstrijddisciplines en is het ongekend populair.

Freediven op Bonaire

Er zijn drie onderdelen bij het freediven die erg tot de verbeelding spreken. Dat is zo lang mogelijk je hoofd onder water houden (Static Apnea), een zo groot mogelijke afstand in een zwembad afleggen (Dynamic Apnea without fins) en in zee zo diep mogelijk afdalen (No Limits). Let wel, allemaal met slechts met één ademteug.

Het record van de eerste genoemde categorie is in handen van een Fransman. Stéphane Mifsud hield zijn gezicht 11 minuten en 35 seconden onder water in een zwembad. Een Pool heeft het record van het zo ver mogelijk onder water zwemmen in een zwembad in bezit. Mateusz Malina zwom in 2014 maar liefst 226 meter onder water, dat zijn ruim negen baantjes in een 25-meterbad!

Het No Limits is echter het meest spectaculaire onderdeel van het freediven! Deze vorm van freediven haalt vrij regelmatig de media!

De diepste man van de aarde!

De freediver moet bij het No Limits een zo groot mogelijke diepte in zee bereiken. Hierbij wordt de freediver maximaal geholpen. Het is niet nodig dat hij op eigen kracht de naar beneden zwemt.

De freediver wordt bij No Limits in een schild vastgebonden en via een ingenieus systeem de diepte ingeschoten. Op het diepste punt wordt hij weer naar het wateroppervlakte gelanceerd middels een hightech ballon die met lucht is gevuld.

De Oostenrijker Herbert Nitsch is momenteel recordhouder bij No Limits. In 2007 bereikte hij bij het Griekse eiland Spetses een recorddiepte van 214 meter. Vijf jaar later probeerde hij zijn record te verbeteren en daalde hij af naar 253,2 meter.

Deze laatste poging werd echter uiteindelijk niet in de recordboeken bijgeschreven. Tijdens het opstijgen ging het namelijk gruwelijk mis. Uiteindelijk werd Nitsch gered door zijn veiligheidsduikers. Er werd gevreesd voor een forse hersenbeschadiging, maar de Oostenrijkse freediver genas volledig, een wonder!

Bij de vrouwen staat Tanya Streeter in de boeken als recordhoudster bij het No Limits. Deze Amerikaanse bereikte bij de Turks - en Caicoseilanden in het Caribische gebied, een diepte van 160 meter.

Bonaire: freedivers paradise

Binnen de Caribische archipel staat Bonaire te boek als een absolute topbestemming voor het freediven! Regelmatig komen mondiale topfreedivers naar het Nederlandse koraaleiland toe om er freediverecords neer te zetten. Zo vestigde de Braziliaanse freeddiver Karol Meyer op Bonaire in 2012 een nieuw record op het onderdeel Skandalopetra.

Op Bonaire woont en werkt tegenwoordig zelfs één van de grote sterren van het freediven: de Venezolaan Carlos Coste. Coste heeft in zijn carrière als professioneel freediver talloze wereldrecords gebroken. Iedereen die op Bonaire vertoeft kan bij hem cursussen en workshops volgen en zo op een verantwoorde manier kennis maken met deze zeer spectaculaire sport.