Facebook Twitter

Fietsen & mountainbiken

Met een fiets of mountainbike Bonaire verkennen is echt een aanrader. Op deze manier kom je op plaatsen die voor auto’s onbereikbaar blijven. Op het moment dat je 'off-the-road' gaat ben je het verkeer kwijt en begint het grote avontuur door het karakteristieke landschap van Bonaire.

Op Bonaire wordt rechts gereden en zijn de internationale verkeersregels van kracht verder moet je als weggebruiker altijd alert zijn op overstekende wilde ezels en geiten. Bovendien zijn op Bonaire geen verkeerslichten dus hoef je nooit en te nimmer te wachten voor het rode stoplicht!

De niet-geasfalteerde wegen hebben het na zware regenpartijen vaak zwaar te verduren en behoeven veel onderhoud. Als het begint te regenen kunnen de wegen overigens spekglad worden. Het regenwater in combinatie met het laagje stof zorgen voor een uiterst gladde substantie. 

Fietsen op BonaireFietsen op Bonaire!

Als je wilt gaan fietsen of mountainbiken op Bonaire is het wel raadzaam om de ergste hitte voor te zijn. Vroeg in de ochtend beginnen met de fietstocht is derhalve aan te raden. De immer aanwezige passaatwinden werken enerzijds verkoelend maar anderzijds is het een geduchte tegenspeler om tegenin te fietsen. Verder is de ondergrond uiteraard rotsig waardoor de kans op een lekke bank groot is dus neem altijd een bandenplaksetje mee.

Column: Bonaire op de fiets!
"Bonaire is een klein maar zeer gevarieerd eiland en kan voor fietsers zeer attractief zijn. Op het ene moment waan je jezelf op zeeniveau tussen de betoverende zoutpiramides in zuid-Bonaire. Een uur later fiets je in het noorden op ‘hoogte’ tussen serieuze ‘bergjes’. Als het eiland dooraderd zou zijn met veilige fietspaden zou dat fraai ‘lokaas’ kunnen zijn voor potentiële ecotoeristen...." Lees column

De laatste tijd wordt er vanuit de overheid gekeken om het fietsen en mountainbiken op Bonaire nog beter te faciliteren. Er wordt naar gestreefd om de fietspaden los te weken van wegen die bestemd zijn voor het gemotoriseerde verkeer waardoor er een verhoogde verkeersveiligheid ontstaat.

In 2013 is met begonnen met het aanleggen van fietspaden aan weerszijden van de Kaya Nikiboko-Zuid, die loopt van de Sint-Bernarduskerk in Kralendijk naar de rotonde bij de Van de Tweel supermarkt.

Fietsen

Een fietscultuur zoals wij die in Nederland kennen bestaat op Bonaire niet. Als je een fietser ziet is de kans groot dat hij of zij een Europees Nederlandse nationaliteit heeft en voor stage of werk op het Caribische eiland verblijft.

Bonaire fietsen

De Bonairiaan verplaatst zich met een auto, het liefst met een hele grote auto! Fietspaden zijn zogezegd op Bonaire (nog) niet aanwezig, je zult dus de geasfalteerde weg moeten delen met het gemotoriseerde verkeer.

Mountainbiken

Mountainbikers kunnen zich prima uitleven op Bonaire, het eiland is namelijk gezegend met ruim 500 kilometer aan natuurpaden. Zowel het heuvelachtige noorden, het wildwest-achtige midden als het vlakke zuiden van Bonaire lenen zich uitermate goed voor boeiende mountainbiketochten. 

Fietsen en mountainbikes huren

Op Bonaire zijn er volop mogelijkheden om een fiets of mountainbike te huren. Daarnaast zijn er ook verschillende hotels en resorts die fietsen voor hun gasten beschikbaar hebben. Er zijn ook organisaties die mountainbike-tours en mountainbike-lessen aanbieden. Op deze manier kom je op de mooiste plekken van Bonaire.