Duiken Duiklocaties Wrakken Duikscholen & duikshops Duikorganisaties Wat zijn de regels?

Duiken op Bonaire

De belangrijkste trekpleister van Bonaire vormt de adembenemende onderwaterwereld van het Bonaire National Marine Park. Ongeveer de helft van alle mensen die het koraaleiland bezoeken komt speciaal voor het duiken. Wij kennen zelf geen mooiere bestemming om te duiken dan Bonaire. Het eiland wordt natuurlijk niet voor niets 'Diver’s Paradise' genoemd.

Kantduiken BonaireOp Bonaire loop je op veel plekken zo de zee in om te duiken.

Duiken of snorkelen met uw eigen privé gids op Bonaire

Tip! Zeil en Duik Catamaran Trip

Ga jij naar Bonaire om te duiken en vind je het heerlijk om zo een dagje op pad te zijn? Tijdens deze trip breng je de dag door op een catamaran en maak je twee duiken. Tijdens het varen worden er hapjes en drankjes geserveerd en ook nog een heerlijke lunch. De duiken worden begeleid door een professionele duikinstructeur! Na je tweede duik gaat de bar open en is er tijd voor gezelligheid. Dit wordt een topdag!Meer info & boeken

Koraalriffen

De koraalriffen van Bonaire vormen de leefomgeving van een enorme diversiteit aan prachtige tropische vissen en andere kleurrijke zeebewoners. Doordat Bonaire buiten de orkaanzone valt is het koraal van zeer hoge kwaliteit en vrijwel nog geheel intact. Op de meeste Caribische eilanden hebben de verwoestende stormen een onherstelbare schade aangericht aan de kwetsbare koraalriffen. Het is misschien nauwelijks voorstelbaar maar het zicht onderwater op Bonaire is op sommige plaatsen meer dan 90 meter!

Koraalriffen op BonaireHet zicht is goed op Bonaire. Je ziet door het goede zicht veel tropische vissen.

Een andere bedreiging voor het koraal vormt het opwarmen van de oceanen. Hierdoor ontstaat het zogenaamde 'bleaching': het verbleken van het koraal. Bleaching leidt uiteindelijk tot het afsterven van het koraal. Wonderbaarlijk genoeg wordt het Bonairiaanse koraal amper aangetast door bleaching.

Bonaire kent adembenemende koraalriffen. De riffen vormen de natuurlijke leefomgeving voor honderden prachtig gekleurde vissen en andere zeebewoners. Probeer zoveel mogelijk de kwetsbare koraalriffen te respecteren en intact te houden. Het is op Bonaire streng verboden om stukken koraal of schelpen als souvenir mee naar huis te nemen.

Het duiken op Bonaire is heel laagdrempelig. Op ieder moment van de dag kun je naar een willekeurige plek aan de kust rijden om daar zo vanaf het strand een kantduik te maken waardoor je vrijwel direct midden in het koraalrif zit (drive & dive). Dit is wat veel duiktoeristen enorm aanspreekt en waarmee Bonaire onderscheidend is ten opzichte van de meeste andere mondiale duikbestemmingen. Op Bonaire heb je ook zogenaamde 'drive thru fill stations'. Dat zijn een soort tankstations voor sportduikers. Je komt aanrijden, je ruilt je lege duikfles voor een volle en je gaat weer naar de volgende duikspot.

Diver’s Paradise

Verder wordt het eiland niet overspoeld door massatoerisme waardoor er een serene stilte en rust heerst. Niet voor niets prijkt op alle autonummerplaten de slogan: 'Diver’s Paradise'. Om te voorkomen dat sportduikers overal met hun handen aankomen is het dragen van duikhandschoenen op Bonaire verboden.

Bonaire wordt de laatste decennia keer op keer uitgeroepen tot de beste duikbestemming van de Caribische archipel, door het toonaangevende Amerikaanse duikblad 'Scuba Diving Magazine'. Bonaire wordt men name geroemd voor haar vele kantduikmogelijkheden en onaangetaste maritieme natuur.

Koraalvissen BonaireWat een prachtige onderwaterwereld heeft Bonaire.

Bonaire telt een aantal wrakken die voor duikers toegankelijk zijn, waarbij sommige wrakken bewust zijn afgezonken om koraalvorming te stimuleren.

Officiële duiklocaties

Bonaire kent 86 officiële duiklocaties, waaronder 51 kantduikplekken. Aan de rustige westkust van Bonaire liggen 60 van deze duiklocaties. De officiële duikbestemmingen worden vanaf de kant aangegeven door speciale gele stenen en in het water door gele boeien.  Alle duiklocaties op Bonaire dragen een unieke naam. De meeste namen zijn aan de duiklocaties gegeven door Kapitein Don Stewart, de peetvader van de Bonairiaanse duikindustrie.

Het is ten strengste verboden om in de Caribische Zee die Bonaire omspoelt een ankertje uit te gooien. Het koraal is uitermate kwetsbaar en mag niet verwoest worden door roekeloos ankergebruik van de vele schepen rondom de wateren van Bonaire.

Column: Ultraviolet nachtduiken op Bonaire!

"Op het moment dat 's avonds op Bonaire de zon in de zee uitdooft, ondergaat het rif een ware metamorfose. De dagploeg – bestaande uit het merendeel van de rifvissen – laat zich afzakken naar de vloer van de oceaan en verdwijnt vervolgens naar dromenland..."Lees column

Kantduiken

De handigste manier om te duiken is als je direct vanaf de wal met je duikuitrusting het water kunt betreden en naar je duikstek kunt zwemmen: het kantduiken. Het aantal kantduikplekken op Bonaire is enorm groot, dit maakt Bonaire zo’n immens populaire duikbestemming.

Kantduiken op BonaireOp sommige plekken is het wat lastiger om de zee in te gaan.

Bootduiken

Er zijn op Bonaire ook een aantal duikplekken die alleen met een boot te bereiken zijn: het bootduiken. Sommige koraalriffen en wrakken liggen een stukje uit de kust, er naar toe zwemmen met duikuitrusting vanaf het strand is vaak te ver en te uitputtend. Om bij het rif te komen dat het verste van de kust ligt is een boottochtje van een uur noodzakelijk maar de gemiddelde vaartijd naar de koraalriffen bedraagt een kwartier. Op Bonaire zijn in totaal 35 bootduikspots.

Duikboeken en duikgidsen

Over Bonaire – als topbestemming voor de duiksport – zijn er inmiddels honderden duikboeken en duikgidsen verschenen. Het grootste deel van deze boeken is geschreven in de Engelse taal, maar daarnaast zijn er ook verschillende Nederlandstalige titels. Vrij regelmatig komen er weer nieuwe duikboeken en duikgidsen op de markt met onder andere mooie onderwaterkaarten en niet eerder beschreven duikstekken van Bonaire.

Waardering: 4.3 uit 5 sterren
Appartement met uitzicht op zee, Bonaire

Duikgids Bonaire

Ga jij ook naar Divers Paradise om te duiken? Dan is deze duikgids een must! In deze gids worden meer dan honderd duikplaatsen op het eiland beschreven. De beste plek voor een nachtduik? De beste plek om te wrakduiken? Het staat er allemaal in, inclusief onderwaterkaartjes met herkenningspunten. Ook voor snorkelaars is deze duikgids absoluut handig want ook beste plekken om te snorkelen staan er in vermeld.
Meer info & bestellen

Duiktips Bonaire

Ga jij binnenkort duiken op Bonaire? Lees dan zeker even onderstaande duiktips.

Recompressiekamer

Een potentieel gevaar van de duiksport is de decompressie- of caissonziekte. Deze ziekte kan zich openbaren als duikers te snel naar de oppervlakte stijgen. Jeuk, hevige pijn, braken, duizeligheid en verlies van bewustzijn zijn de symptomen die kunnen optreden. De duiker moet dan direct behandeld worden in een recompressiekamer (druktank).

Er is een recompressiekamer aanwezig op Bonaire naast het ziekenhuis in Kralendijk. Duikers met decompressie- of caissonziekte worden dus naar deze locatie gebracht waar zij worden opgewacht door ervaren verpleegkundigen en artsen. De druktank wordt op Bonaire gerund door een particuliere stichting. Een groot aantal duikinstructeurs op het koraaleiland kunnen de druktank bedienen. Als je na het duiken een hete douche neemt of je gaat intensief sporten verhoog je de kans op het ontwikkelen van decompressie- of caissonziekte. Verder is het belangrijk om je te realiseren dat tussen je laatste duik en het weer gaan vliegen minimaal 24 uur moet zitten.

Mits je niets met je handen aanraakt zijn er verder weinig gevaren op het koraalrif van Bonaire. Zwemmers, snorkelaars en duikers die wel de neiging vertonen om planten en dieren aan te raken lopen wel risico’s. Murenen, schorpioenvissen, snappers, pijlstaartroggen, zee-egels, brandkoraal, sponzen, kwallen, neteldieren en vuurwormen kunnen namelijk een heel wapenarsenaal inzetten bij ongewenste aanraking door mensen.

Onderwaterfotografie

Omdat je bijna niet aan de thuisblijvers in Nederland kunt uitleggen hoe mooi de onderwaterwereld van Bonaire is, is het uiteraard mogelijk om al dat fraais vast te leggen op de gevoelige korrel. 

Column: Bonaire door de lens van Dos Winkel!!

"Om de perfecte detailfoto te kunnen maken moet het visje noodzakelijkerwijs tot op 5 centimeter afstand benaderd worden! Maar hoe benader je een visje tot op een afstand van 5 centimeter? Visjes zitten daar doorgaans niet op te wachten..."Lees column

Op Bonaire zijn er verschillende organisaties waar je de fijne kneepjes van de onderwater fotografie kunt leren en waar je ook onderwaterfototoestellen en onderwaterbehuizingen voor fototoestellen kunt kopen of kunt huren. Binnen de onderwaterfotografie zijn een paar beroemdheden die de toon zetten. Een van die topfotografen luistert naar de naam Stephen Frink. Met enige regelmaat komt deze Amerikaan naar het duikeiland om workshops te geven in deze bijzondere vorm van fotografie.

Duiken op BonaireDeze foto maakten wij bij 1000 Steps, onze favoriete snorkellokatie.

Clean Up Dive

Meerdere keren per jaar wordt er op Bonaire een zogenaamde 'Clean Up Dive' georganiseerd door de duikschool 'Dive Friends Bonaire'. Tijdens deze dag wordt zoveel mogelijk afval uit de Caribische Zee gehaald. Vaak wordt voor een bepaalde duikplek gekozen. Aan de Clean Up Dive’s doen doorgaans tientallen mensen mee. De dag wordt afgesloten met een gezellige bbq.

Plaza Resort Bonaire

All Inclusive Hotel Plaza Resort Bonaire

Met de geweldige all inclusive formule van Plaza Resort is het onbeperkt genieten op Bonaire!

Meer info

Reisgidsen Bonaire

Reisgidsen over Bonaire

Ga jij naar Bonaire? Dan zijn deze reisgidsen over Bonaire onmisbaar voor jou!

Meer info

Auto huren op Bonaire

Huurauto Bonaire

Wat is er nou leuker om met een auto er op uit te trekken om het eiland te verkennen? Doen!

Meer info

Activiteiten op Bonaire

Kajakken op Bonaire

De allerleukste activiteiten op Bonaire boek je thuis al eenvoudig online bij Viator!

Meer info

Tip AB Car Rental

Ga jij naar Bonaire en zoek je een betrouwbare autoverhuurder? Dan is AB Car Rental een uitstekende partner. AB Car Rental heeft als enige autoverhuurder € 0,00 eigen risico! Bekijk de tarieven!

Tip Plaza Resort Bonaire

Uit persoonlijke ervaring kunnen wij dit hotel van harte aanbevelen. All inclusive, dus lekker zorgeloos en relaxed. Heerlijke cocktails aan de bar, een bbq aan het strand of ander thema diner, wat hebben wij genoten. De kamers zijn ruim, zeer comfortabel en de staf is super vriendelijk. Het huisrif voor de deur is geweldig, tijdens het snorkelen zagen we daar zelfs een schilpad! Wij komen er zeker terug. Beoordeeld met een 8.5. Meer info & Direct boeken!

Tip Snorkeltour Bonaire

Wil jij met een gids gaan snorkelen op Bonaire? Je ziet er de mooiste, kleurrijke vissen en wie weet ook wel een zeeschildpad. Hapjes, drankjes en snorkeluitrusting zijn inbegrepen! Boek deze tour bij Viator. Beoordeeld met 5.0 uit 5.0 sterren. Direct boeken!

Wil jij voordelig op vakantie naar Bonaire? Bekijk dan de last minutes en aanbiedingen!

TOP 10
Ben je op zoek naar de beste vakanties naar Bonaire? Bekijk dan de TOP 10 pakketreizen Bonaire!

TUI
De Vakantie Discounter
Stip Reizen
Corendon
PrijsVrij
By June vakantie Bonaire met huurauto
Beach Check Aanbiedingen
D-Reizen Aanbiedingen