Facebook Twitter Google+

Last Minutes Bonaire

Aanbiedingen en Lastminutes naar Aruba
Dagelijks vind je op deze website de beste aanbiedingen en last-minutes tegen scherpe prijzen. Direct naar het overzicht!

Duikgids Bonaire

Aanbiedingen en Lastminutes naar Aruba
Deze Duikgids Bonaire is een 'must have' voor als je gaat duiken op Bonaire. In dit boek staan meer dan 100 duikplekken omschreven. Duiken bij wrakken, de plekken waar je het beste kunt zijn voor een nachtduik, stromingsduiken en geweldige snorkelplekken. Uiteraard wordt er ook aandacht besteed aan alles wat de prachtige onderwaterwereld je te bieden heeft. Meer info en direct bestellen!

TIP: Duiken op de Malediven!

Natuurlijk ga je naar Bonaire om te duiken en/of te snorkelen maar wist je dat je ook op de Malediven heel goed kunt duiken? Bijna ieder eilandje heeft een huisrif en je zult onder de indruk zijn van de verschillende soorten vissen en wat je dacht je van de mantelrog? Bekijk onze informatieve website over de Malediven!
De beste aanbieders van vakanties naar Bonaire ArkeKras

Duiken

De belangrijkste trekpleister van Bonaire vormt de adembenemende onderwaterwereld van het Bonaire National Marine Park. Ongeveer de helft van alle mensen die het koraaleiland bezoeken komt speciaal voor het duiken.

De koraalriffen van Bonaire vormen de leefomgeving van een enorme diversiteit aan prachtige tropische vissen en andere kleurrijke zeebewoners.

Guid & go

Meer info & boekenTIP: Guide and Go

Al voor je vakantie naar Bonaire begint boek je bij Guide & Go jouw favoriete activiteit op Bonaire. Zo ben je altijd zeker van een plek en voorkom je teleurstellingen. Guide & Go heeft een ruim aanbod aan activiteiten en excursies zoals kajakken in de mangrove, een zeil- en snorkeltocht, een eilandtour per Twizy, Segway of bus, een (natuur) wandeltocht met gids, een grottentocht, snorkelen, sportklimmen en meer!  Meer info en boeken

Doordat Bonaire buiten de orkaanzone valt is het koraal bovendien van zeer hoge kwaliteit en vrijwel nog geheel intact. Op de meeste Caribische eilanden hebben de verwoestende stormen een onherstelbare schade aangericht aan de kwetsbare koraalriffen. Het is misschien nauwelijks voorstelbaar maar het zicht onderwater op Bonaire is op sommige plaatsen meer dan 90 meter!

Een andere bedreiging voor het koraal vormt het opwarmen van de oceanen. Hierdoor ontstaat het zogenaamde 'bleaching': het verbleken van het koraal. Bleaching leidt uiteindelijk tot het afsterven van het koraal. Wonderbaarlijk genoeg wordt het Bonairiaanse koraal amper aangetast door bleaching.

Duiken Bonaire

Het duiken op Bonaire is heel laagdrempelig. Op ieder moment van de dag kun je naar een willekeurige plek aan de kust rijden om daar zo vanaf het strand een kantduik te maken waardoor je vrijwel direct midden in het koraalrif zit (drive & dive).

Dit is wat veel duiktoeristen enorm aanspreekt en waarmee Bonaire onderscheidend is ten opzichte van de meeste andere mondiale duikbestemmingen.

Buddy Dive Resort

Meer info & boekenTIP: Duikhotel Buddy Dive Resort

Het Buddy Dive Resort is zo ingericht dat elke duiker zichzelf in een waar duikparadijs waant. Het hele hotel is gericht op het duiken, van duiklessen tot een 'drive thru' vulstation voor je duikflessen! En dit alles in een heerlijk relaxte sfeer... wat wil je nog meer? Buddy Dive werd in mei 2013 door het Caribbean Journal uitgeroepen tot het op één na beste duikresort van de Carribean!  Meer info en boeken

Op Bonaire heb je ook zogenaamde 'drive thru fill stations'. Dat zijn een soort tankstations voor sportduikers. Je komt aanrijden, je ruilt je lege duikfles voor een volle en je gaat weer naar de volgende duikspot.

Verder wordt het eiland niet overspoeld door massatoerisme waardoor er een serene stilte en rust heerst. Niet voor niets prijkt op alle autonummerplaten de slogan: 'Diver’s Paradise'. 

Kantduiken Bonaire

Om te voorkomen dat sportduikers overal met hun handen aankomen is het dragen van duikhandschoenen op Bonaire verboden.

Bonaire wordt de laatste decennia keer op keer uitgeroepen tot de beste duikbestemming van de Caribische archipel, door het toonaangevende Amerikaanse duikblad 'Scuba Diving Magazine'. Bonaire wordt men name geroemd voor haar vele kantduikmogelijkheden en onaangetaste maritieme natuur.

Officiële duiklocaties

Bonaire kent 86 officiële duiklocaties, waaronder 51 kantduikplekken. Aan de rustige westkust van Bonaire liggen 60 van deze duiklocaties. De officiële duikbestemmingen worden vanaf de kant aangegeven door speciale gele stenen en in het water door gele boeien. 

Alle duiklocaties op Bonaire dragen een unieke naam. De meeste namen zijn aan de duiklocaties gegeven door Kapitein Don Stewart, de peetvader van de Bonairiaanse duikindustrie.

Het is ten strengste verboden om in de Caribische Zee die Bonaire omspoelt een ankertje uit te gooien. Het koraal is uitermate kwetsbaar en mag niet verwoest worden door roekeloos ankergebruik van de vele schepen rondom de wateren van Bonaire.

Duikgids Bonaire

Ga jij duiken op Bonaire? De Duikgids Bonaire is dan echt een aanrader. Niet alleen staan er meer dan 100 duikplekken in beschreven, je leest hier ook waar je de mooiste nachtduik maakt, alles over wrakduiken, stroomduiken en nog veel meer. Bestellen bij Bol.com.

De handigste manier om te duiken is als je direct vanaf de wal met je duikuitrusting het water kunt betreden en naar je duikstek kunt zwemmen: het kantduiken. Het aantal kantduikplekken op Bonaire is enorm groot, dit maakt Bonaire zo’n immens populaire duikbestemming.

Er zijn op Bonaire ook een aantal duikplekken die alleen met een boot te bereiken zijn: het bootduiken. Sommige koraalriffen en wrakken liggen een stukje uit de kust, er naar toe zwemmen met duikuitrusting vanaf het strand is vaak te ver en te uitputtend. Om bij het rif te komen dat het verste van de kust ligt is een boottochtje van een uur noodzakelijk maar de gemiddelde vaartijd naar de koraalriffen bedraagt een kwartier.

Bonaire kent adembenemende koraalriffen. De riffen vormen de natuurlijke leefomgeving voor honderden prachtig gekleurde vissen en andere zeebewoners. Probeer zoveel mogelijk de kwetsbare koraalriffen te respecteren en intact te houden. Het is op Bonaire streng verboden om stukken koraal of schelpen als souvenir mee naar huis te nemen.

Bonaire telt een aantal wrakken die voor duikers toegankelijk zijn, waarbij sommige wrakken bewust zijn afgezonken om koraalvorming te stimuleren.

Recompressiekamer

Een potentieel gevaar van de duiksport is de decompressie- of caissonziekte. Deze ziekte kan zich openbaren als duikers te snel naar de oppervlakte stijgen. Jeuk, hevige pijn, braken, duizeligheid en verlies van bewustzijn zijn de symptomen die kunnen optreden. De duiker moet dan direct behandeld worden in een recompressiekamer (druktank).

Er is een recompressiekamer aanwezig op Bonaire naast het ziekenhuis in Kralendijk. Duikers met decompressie- of caissonziekte worden dus naar deze locatie gebracht waar zij worden opgewacht door ervaren verpleegkundigen en artsen.

De druktank wordt op Bonaire gerund door een particuliere stichting. Een groot aantal duikinstructeurs op het koraaleiland kunnen de druktank bedienen.

Als je na het duiken een hete douche neemt of je gaat intensief sporten verhoog je de kans op het ontwikkelen van decompressie- of caissonziekte. Verder is het belangrijk om je te realiseren dat tussen je laatste duik en het weer gaan vliegen minimaal 24 uur moet zitten.

Mits je niets met je handen aanraakt zijn er verder weinig gevaren op het koraalrif van Bonaire. Zwemmers, snorkelaars en duikers die wel de neiging vertonen om planten en dieren aan te raken lopen wel risico’s.

Murenen, schorpioenvissen, snappers, pijlstaartroggen, zee-egels, brandkoraal, sponzen, kwallen, neteldieren en vuurwormen kunnen namelijk een heel wapenarsenaal inzetten bij ongewenste aanraking door mensen.

Duikboeken en duikgidsen

Over Bonaire – als topbestemming voor de duiksport – zijn er inmiddels honderden duikboeken en duikgidsen verschenen. Het grootste deel van deze boeken is geschreven in de Engelse taal, maar daarnaast zijn er ook verschillende Nederlandstalige titels.

Vrij regelmatig komen er weer nieuwe duikboeken en duikgidsen op de markt met onder andere mooie onderwaterkaarten en niet eerder beschreven duikstekken van Bonaire.

Onderwaterfotografie

Omdat je bijna niet aan de thuisblijvers in Nederland kunt uitleggen hoe mooi de onderwaterwereld van Bonaire is, is het uiteraard mogelijk om al dat fraais vast te leggen op de gevoelige korrel. 

Column: Bonaire door de lens van Dos Winkel!
"Om de perfecte detailfoto te kunnen maken moet het visje noodzakelijkerwijs tot op 5 centimeter afstand benaderd worden! Maar hoe benader je een visje tot op een afstand van 5 centimeter? Visjes zitten daar doorgaans niet op te wachten..." Lees column


Op Bonaire zijn er verschillende organisaties waar je de fijne kneepjes van de onderwater fotografie kunt leren en waar je ook onderwaterfototoestellen en onderwaterbehuizingen voor fototoestellen kunt kopen of kunt huren.

Binnen de onderwaterfotografie zijn een paar beroemdheden die de toon zetten. Een van die topfotografen luistert naar de naam Stephen Frink. Met enige regelmaat komt deze Amerikaan naar het duikeiland om workshops te geven in deze bijzondere vorm van fotografie.

Clean Up Dive

Meerdere keren per jaar wordt er op Bonaire een zogenaamde 'Clean Up Dive' georganiseerd door de duikschool 'Dive Friends Bonaire'. Tijdens deze dag wordt zoveel mogelijk afval uit de Caribische Zee gehaald.

Vaak wordt voor een bepaalde duikplek gekozen. Aan de Clean Up Dive’s doen doorgaans tientallen mensen mee. De dag wordt afgesloten met een gezellige bbq.

Free-diving

Bonaire is ook een prima locatie voor free-diving (vrijduiken). Free-diving naar het beroemde wrak 'Hilma Hooker' is een van de favoriete free-dive locaties op het Caribische eiland.

Op Bonaire worden regelmatig free-dive cursussen gegeven door beroemde free-divers zoals de Venezolaanse wereldkampioen Carlos Coste en de Braziliaanse wereldkampioen Karol Meyer (Karol Fish).

Karol Meyer zette in 2012 op het onderdeel 'Skandalopetra' (dit onderdeel verwijst naar het oude sponzenduikers in het oude Griekenland) een nieuw wereldrecord neer op het koraaleiland. Zij dook naar een diepte van 68,9 meter.

Het huidige free-diving wereldrecord staat op naam van de Australiër Herbert Nitsch. Tijdens de free-dive discipline 'No-Limits' dook Nitsch op 14 juni 2007 bij het Griekse eiland Spetses, naar een diepte van 214 meter, zonder perslucht.