Facebook Twitter

Diepzeevissen

Liefhebbers van diepzeevissen kunnen hun hart ophalen in het visrijke oceaanwater dat Bonaire omspoelt. De haven van Kralendijk ligt vol met vissersboten van de plaatselijke bevolking en met de vaak goed gefaciliteerde boten die worden gebruikt bij de moderne sportvisserij.

Wahoo’s, grootoogtonijnen en skipjacktonijnen zijn vissoorten die veel voorkomen in de wateren van Bonaire en vaak gevangen worden. Om een dorade, marlijn of een speervis aan de haak te slaan is meer geluk nodig.

Vissen met harpoenen en netten is op Bonaire streng verboden. Verder is het niet toegestaan om op de duiklocaties van het koraaleiland te gaan vissen. Bovendien mag er niet gevist worden in de havens en binnen 20 meter van de kant van Kralendijk.

De lokale vissers op Bonaire werken niet met hengels of netten. Deze vakmensen vissen met lijnen (het zogenaamde lijnvissen) waarmee ze gigantische vissen uit de zee takelen. Uiterst spectaculair om te aanschouwen.

Vissen vanaf de wal of boot

Vanaf de wal en vanuit kleine bootjes of zeilschepen kan er worden gevist op de vissen die voornamelijk in ondiep water leven. Op deze manier hoeven de kosten niet hoog op te lopen om toch te kunnen vissen.

Voor het diepzeevissen is uiteraard een boot nodig. Er zijn drie verschillende manieren om een visboot te huren: een boot zonder bemanning, een boot zonder kapitein en een boot met bemanning en kapitein.

De bemanning van de special uitgeruste charterboten zorgen ervoor dat je een onvergetelijke dag op de boot hebt onafhankelijk of je een ervaren diepzeevisser bent of niet.

Diepzeevissen op Bonaire is niet goedkoop. Voor een halve dag op zee moet je aan 400 dollar denken. Driekwart dag kost je 550 dollar. Als je de hele dag op vissen wil jagen in de Caribische Zee mag je 700 dollar aftikken. 

Diepzeevissen Bonaire

Vissoorten die in het diepe water van Bonaire leven (selectie)

Nederlands Engels beschikbaar beste seizoen gewicht (kg)
Barracuda Barracuda hele jaar sep-apr 4-22
Blauwe marlijn Blue Merlin hele jaar eind sep-apr 66-364
Dorade Dorade - - -
Grootoogtonijn Bigeye Tuna - - -
Gestreeptetonijn Skipjack Tuna, Bonito hele jaar apr-aug 3-14
Geelvintonijn Yellowfin Tuna hele jaar mid nov-apr 18-56
Goudmakreel Mahi-mahi, Dolphin-fish hele jaar jun-dec 6-41
Haai Shark - - -
Koningsvis Kingfish hele jaar mid nov-jan 4-40
Speervis Shortbill Spearfish - - -
Wahoo Wahoo hele jaar sep-apr 6-45
Witte marlijn White Merlin hele jaar eind sep-apr 16-39
Witte tonijn Albacore Tuna hele jaar apr-aug 11-18
Zeilvis Sailfish hele jaar mid sep-feb 16-34
Zwartvintonijn Blackfin Tuna - - -

 

Bonaire International & Local Fishing Tournament

Het Bonaire International & Local Fishing Tournament is een tweedaagse viswedstrijd op Bonaire. Het is een zogenaamd 'catch & release' toernooi waarbij het gaat om het totale aantal kilo’s willekeurig gevangen vis.

Enerzijds is er een internationale wedstrijd met mondiale vissers anderzijds is er een lokale wedstrijd met plaatselijke vissers. Aan het toernooi zijn overigens grote (geld)prijzen verbonden. Als je de hoofdprijs (een auto) wil winnen moet je 464 kilogram bij elkaar vissen (Antilliaans record).

Rondom het Bonaire International & Local Fishing Tournament worden verder verschillende evenementen georganiseerd zoals bbq’s en optredens van artiesten.