Facebook Twitter Google+
De beste aanbieders van vakanties naar Bonaire ArkeKras
Plaza Resort Bonaire
All inclusive
Plaza Resort BonaireHet mooie Plaza Resort heeft een unieke ligging: direct aan een prachtige witte zandstrand, met een eigen huisrif voor de deur. Een prachtige plek om te duiken of te snorkelen. Er is een gezellige beachbar en Kralendijk is op loopafstand.Meer info & boeken

Last Minutes Bonaire

Aanbiedingen en Lastminutes naar Aruba
Dagelijks vind je op deze website de beste aanbiedingen en last-minutes tegen scherpe prijzen. Direct naar het overzicht!

Emigreren naar Bonaire

De verwachting is dat de komende jaren veel Nederlanders zullen emigreren van Europees Nederland naar Caribisch Nederland. Van Caribisch Nederland is met name Bonaire favoriet bij de Europese Nederlanders door de vele mogelijkheden die het Nederlandse duikeiland te bieden heeft.

In totaal emigreren jaarlijks meer dan 5.000 Europese Nederlanders naar de voormalige Nederlandse Antillen (Curaçao, Bonaire, Saba, Sint Maarten en Sint Eustatius) en Aruba. Zo zijn er bijvoorbeeld in 2011 naar Bonaire 1.533 personen geïmmigreerd. Met 521 immigranten kwam het grootste deel uit Europees Nederland. 

In hetzelfde jaar verlieten 848 inwoners het duikeiland. Het grootste deel van deze mensen vertrok naar Europees Nederland (373 personen). Op dit moment telt Bonaire 19.408 inwoners (1 januari 2016).

Wonen op Bonaire

Wel of geen verblijfsvergunning?

Je kunt uiteindelijk op Bonaire op twee manieren verblijven: een verblijf zonder een verplichte verblijfsvergunning en een verblijf met een verplichte verblijfsvergunning.

Toeristen hebben uiteraard geen verplichte verblijfsvergunning nodig, maar er zijn zeventien verschillende verblijfsdoelen op Bonaire waarvoor wel een verplichte verblijfsvergunning noodzakelijk is.

Het verblijf als investeerder, het verblijf als student, het verblijf als gepensioneerde/rentenier, het verrichten van arbeid in loondienst en het verrichten van arbeid als zelfstandige zijn daar enkele voorbeelden van.

Buddy dive Resort
Meer info & boekenCaribbean Club
Is het jouw droom om te emigreren naar Bonaire? Uiteraard wil je het eiland dan goed leren kennen. Caribbean Club is een geweldige plek om eerst lekker te genieten van een vakantie naar Bonaire. Het is een fijne, gezellige accommodatie en het ligt direct aan zee. Deze appartementen zijn regelmatig vriendelijke geprijsd, echt een aanrader. Je zult jezelf al tijdens je vakantie snel thuisvoelen op het eiland. Meer info en boeken

Verblijf op Bonaire zonder verblijfsvergunning

Iedereen met de Nederlandse nationaliteit mag maximaal 180 dagen (6 maanden) vrij als toerist op Bonaire verblijven zonder een vergunning binnen het tijdsbestek van één jaar.

Als je langer dan 6 maanden wilt verblijven of als je eerder gaat werken of je gaat vestigen, dan dien je een verblijfsvergunning aan te vragen.

De vrije periode staat overigens los van een kalenderjaar. Met andere woorden de vrije periode van 180 dagen geldt in een periode van een jaar en niet gedurende bijvoorbeeld het jaar 2015.

De 180 dagen hoeven daarnaast niet achtereen geschakeld te zijn. Je kunt bijvoorbeeld 40 dagen op Bonaire verblijven en dan weer 60 dagen van het Caribische eiland weg zijn om vervolgens weer 140 dagen op Bonaire te bivakkeren.

Column: Een tweede huis op Bonaire!
"Bovendien hoef je als tweede huisbezitter op Bonaire niet in een vreemd resortje of andermans hutje te kruipen, maar kun je gewoon in je eigen bedje slapen. Je moet helaas wel even in de 'vlieger' want het eigen stulpje staat wel negenduizend kilometer verderop. Tja, dat wel." Lees column

Feitelijk moet je telkens terugkijken in een periode van één jaar hoeveel dagen je al op Bonaire bent geweest om uit te rekenen hoe lang je nog mag verblijven op het duikeiland.

Iedereen zonder de Nederlandse nationaliteit en zonder visumverplichting mag maximaal 90 dagen (3 maanden) vrij als toerist op Bonaire verblijven zonder een vergunning binnen het tijdsbestek van een half jaar. 

Als je langer dan 3 maanden wilt verblijven of als je eerder gaat werken of je gaat vestigen, dan dien je een verblijfsvergunning aan te vragen.

Column: De balans opmaken op Bonaire!
Wat veel mensen mij vragen: "En, bevalt het?" En dan wordt bedoelt: het wonen en werken op Bonaire. Ja, het bevalt. Is het één groot vakantiegevoel? Neen, dat is het niet. Ik zag van de week de film: "The Descendants". Met George Clooney. Dit drama vindt plaats op Hawaï. En in het begin van de film wordt heel duidelijk afgerekend met het 'vooroordeel' van velen, dat wonen en werken in een 'tropisch paradijs' een voortdurend gevoel van euforie met zich meebrengt... Lees column

Verblijf op Bonaire met verblijfsvergunning

De keuze om definitief op Bonaire te gaan wonen en leven maak je niet na een nachtje slapen, daaraan zijn vaak vele bezoeken aan het Benedenwindse Eiland vooraf gegaan.

Met name veel renteniers en pensionado’s (gestimuleerd door de gunstige pensionado-regeling van weleer) hebben zich al gevestigd op de tropische gemeente van Nederland.

Vakantiehuis Bonaire

Vanaf 1989 tot 1 januari 2011 kende Bonaire een fiscaal aantrekkelijke pensionado-regeling (penshonadoregeling). Het idee achter deze regeling was om vermogende Nederlanders te stimuleren om naar Bonaire te emigreren om daar in de lokale economie te investeren.

Sinds 10 oktober 2010 is Bonaire een bijzondere gemeente van Nederland geworden. Op 1 januari 2011 werd de nieuwe Wet Belastingwet BES ingevoerd en is de pensionado-regeling komen te vervallen.

Er is overigens wel een overgangsregeling bedongen waardoor de pensionado’s nog vier jaar kunnen profiteren van de pensionado-regeling.

Iedereen die uiteindelijk in aanmerking wil komen voor een verblijfsvergunning voor Bonaire, dient zich te wenden tot de Immigratie- en Naturalisatiedienst Caribisch Nederland (IND-unit Caribisch Nederland).

De IND-unit Caribisch Nederland voorziet voor Europese Nederlanders in het aanvraagformulier: 'aanvraag verblijfsvergunning bepaalde tijd zonder mvv of wijziging verblijfsdoel' + bescheidenlijst.

Ben je eenmaal ingeschreven op Bonaire ontvang je de felbegeerde 'sedula'. De sedula is de identiteitskaart/identiteitspasje/verblijfsvergunning van het duikeiland.

Een huis op Bonaire huren, kopen of bouwen

Iedereen die naar Bonaire emigreert zal op jacht moeten naar een geschikte woonruimte. Op het koraaleiland kun je voor lange tijd een huis huren, je kunt een woning kopen of je kunt een huis (laten) bouwen.

Belasting

Huizenbezitters (onroerendgoedbezitters) betalen op Bonaire twee soorten belasting: de grondbelasting (onroerendezaakbelasting) en de vastgoedbelasting. De grondbelasting is een eilandelijke heffing, de vastgoedbelasting is een Rijksbelasting.

Er wordt overigens wel onderscheid gemaakt in het 'gebruik' van het onroerend goed. Huiseigenaren die permanent in het huis wonen betalen alleen grondbelasting. Huiseigenaren die het huis verhuren of buiten Bonaire wonen betalen alleen vastgoedbelasting. De eerste 50.000 dollar van de waarde van tweede woningen van natuurlijke personen is vrijgesteld in de vastgoedbelasting.

Het tarief voor de grondbelasting bedraagt momenteel op het Caribische eiland 0,35 procent van de waarde van het onroerend goed (waardebeschikking). Het tarief voor de vastgoedbelasting bedraagt 0,80 procent van de waarde van het onroerend goed (waardebeschikking). De waardebeschikking geldt voor een periode van 5 jaar.

Voor de volgende situaties geldt een vrijstelling van de vastgoedbelasting: cultuurgronden die bedrijfsmatig geëxploiteerd worden, onroerende zaken tot een waarde van 50.000 dollar en onroerende zaken die het ondernemingsvermogen vormen voor een zelfstandige ondernemer (de eenmanszaak is belastingplichtig onder de inkomstenbelasting).

Daarnaast is er op Bonaire een investeringsfaciliteit in de vastgoedbelasting opgenomen. Dit betekent dat de waardestijging van onroerende zaken door investeringen (nieuwbouw, renovatie, uitbreiding, etcetera) voor 5 jaar vrijgesteld is.

Eigen auto meenemen naar Bonaire

Sommige mensen die naar Bonaire verhuizen kiezen ervoor om hun eigen auto mee te nemen. Op het Benedenwindse Eiland is een groot deel van de wegen niet geasfalteerd. Een auto met een hoge wielophanging zoals een terreinauto is dan wel een stuk comfortabeler. Daarnaast is een aircondition aan 'boord' onontbeerlijk.

Verder is het belangrijk dat de auto een anti-roest behandeling (coating) ondergaat. Op het moment dat je een nieuwe auto hebt gekocht begint in feite het roestproces al.

Daarnaast zijn op Bonaire de weersomstandigheden (felle zon en zoutige wind) voor auto’s zeer vijandig. Het roestproces komt hierdoor in een versnelling. De anti-roest behandeling kun je overigens ook op Bonaire laten uitvoeren.

Auto's op Bonaire

Pick-ups (Toyota Hilux DC, Mazda BT-50, Mitsubishi ZX, Nissan Titan, Zhongxing, ZX Auto, Chevrolet s-10, etcetera) zijn de meest voorkomende auto’s op Bonaire. Op het koraaleiland worden deze auto’s onder andere gretig ingezet door duikers voor het vervoer van hun duikuitrusting.

Het is wel belangrijk je te realiseren dat niet van ieder type auto op Bonaire auto-onderdelen voorradig zijn. Auto-onderdelen laten invliegen of invaren is vaak tijdrovend en bovendien peperduur. Daarnaast zijn niet voor alle automerken garages op Bonaire aanwezig die reparaties en onderhoudsbeurten kunnen uitvoeren.

Op Bonaire ben je wettelijk verplicht om als autobezitter een autoverzekering af te sluiten. Een bewijs van de opgebouwde no-claim in Nederland kan overlegd worden aan de verzekeraar op Bonaire.

Auto’s kunnen alleen via containers vanuit Nederland naar Bonaire verscheept worden, niet via luchtvracht. De kosten van het verschepen van een auto naar Bonaire, met een lengte tot 5 meter, bedragen ongeveer 1.500 euro. De kosten van het verschepen van motoren en scooters bedragen ongeveer 300 euro.

Belasting

Vervolgens betaal je op Bonaire voor de 'Algemene bestedingbelasting op personenauto’s (ABB)'. De AAB kent op het Caribische eiland een vast tarief van 25 procent en is dus niet progressief. De ABB op Bonaire is vergelijkbaar met de 'Belasting van personenauto’s en motorrijwielen (BPM)' in Europees Nederland.

Als de verzekering geregeld is en de belasting is betaald kun je een nummerplaat kopen. Op deze nummerplaat kun je dan een door de belastingdienst verstrekte sticker plakken. Vanaf dat moment kun je zorgeloos met je eigen auto over het koraaleiland rijden.

Op Bonaire wordt daarnaast motorrijtuigenbelasting (wegenbelasting) geheven. Evenals in Europees Nederland is de hoogte van de motorrijtuigenbelasting op Bonaire afhankelijk van het gewicht van het motorrijtuig, het soort brandstof, de aard van de aandrijving en het soort motorrijtuig.

Als je de motorrijtuigenbelasting betaald hebt voor één jaar, ontvang je onder andere een sticker. Deze sticker moet vervolgens op de kentekenplaats geplakt worden.

Sinds het begin van 2012 wordt er door de Bonairiaanse politie actief gecontroleerd of automobilisten de motorrijtuigenbelasting hebben betaald. Tijdens deze verkeerscontroles moet je dan een bewijs van betaling (onder andere de bovengenoemde sticker) kunnen tonen. 

Lange termijn verhuur auto

Uiteraard kun je ook een auto op Bonaire kopen of er een voor lange termijn huren. De lange termijn verhuur van een auto begint vanaf 4 weken. Vaak gelden gunstige tarieven voor het huren van een auto voor langere periodes.

Rijbewijs

Op Bonaire is het Europees Nederlandse rijbewijs voor Nederlanders uit Europees Nederland geldig. Als je een rijbewijs hebt gehaald op Bonaire mag je dat rijbewijs maximaal 185 dagen gebruiken in Europees Nederland. Na die tijd is een rijbewijs uit Europees Nederland vereist.