Fauna Koraalrif Vissen Zeeschildpad Weekdieren Dolfijnen Reptielen Amfibieën Zoogdieren Vogels

Vogels op Bonaire

Vogelspotters en vogelaars komen royaal aan hun trekken op het vogelrijke Bonaire. Er zijn 220 verschillende vogelsoorten beschreven op het eiland. Deze verschillende vogelsoorten zijn grofweg in drie groepen te verdelen. De eerste groep vormt de vogels die permanent op het eiland verblijven en dus ook op het eiland broeden. De tweede groep omhelst de vogels die op Bonaire overwinteren. Tot slot zijn er nog vogels die een tussenstop maken op Bonaire om weer op kracht te komen.

Ga direct naar:

Dwaalgasten

Daarnaast kunnen sommige vogelsoorten die op Bonaire gespot worden beschouwd worden als dwaalgasten. Dwaalgasten zijn vogels die incidenteel op Bonaire worden waargenomen maar er feitelijk niet thuis horen. Sommige vogels bijvoorbeeld kunnen door stormen en tornado’s van hun normale trekroutes zijn verdreven en kunnen dan dwaalgasten op Bonaire worden.

Papagaaien op BonairePapegaaien op Bonaire

Unieke vogels op Bonaire

Een aantal vogels zijn op Bonaire wettelijk beschermd. Dit geldt onder andere voor de geelvleugelamazone, de gele troepiaal en het suikerdiefje. De meeste vogels van Bonaire leven in het Washington Slagbaai National Park. Het feit dat Bonaire in het bezit is van een flink aantal zoetwaterbronnen (Pos Mangel en Pos Bronswinkel) draagt er aan bij dat veel vogels prima kunnen overleven op het doorgaans droge Caribische eiland.

De twee bekendste vogelsoorten van Bonaire zijn de Caribische flamingo (Phoenicopterus ruber) en de geelvleugelamazone of lora (Amazona barbadensis rothchildi). De Caribische flamingo is het nationale symbool van Bonaire. Je vindt zijn beeltenis en kleuren overal, dat varieert van het rood-roze gekleurde Flamingo Airport tot aan honderden verschillende ansichtkaarten waarop de majestueuze vogel prijkt. De geelvleugelamazone is de andere vogelsoort die in één adem met Bonaire wordt genoemd. Het is een unieke papegaaiensoort die alleen maar op Bonaire voorkomt. In 2016 werden er 1085 geelvleugelamazones geteld in het wild op het Benedenwindse Eiland. In 2013 waren er nog maar 865 geelvleugelamazones op Bonaire.

Caribische flamingo

De Caribische flamingo’s zijn prachtige sierlijke vogels met lange poten en nekken. De dieren hebben bovendien een betoverend mooi rood-roze verenpak. De vogels zijn op verschillende plekken op Bonaire te bewonderen. De twee grootste kolonies zijn te vinden in het flamingoreservaat bij het Pekelmeer en bij het imposante Gotomeer. Daarnaast strijken groepen vogels neer bij de talloze kleinere zoutmeertjes (saliñas) die het eiland rijk is om te foerageren. Het flamingoreservaat is echter de grootste plek waar de mooi gekleurde vogels kunnen broeden. Bonairianen noemen de Caribische flamingo liefkozend 'chogogo', refererend naar het nasale geluid dat ze produceren. Het typische geluid van flamingo’s is vergelijkbaar met het geluid dat ganzen maken.

Flamingo's op BonaireCaribische flamingo’s

Column: De flamingo's van Bonaire!

"In zo'n orgie van kleuren vliegen dan ook nog eens honderden oranje-roze flamingo's boven je hoofd richting Venezuela. Bovendien worden deze vogels hypnotiserend verlicht door de snel opkomende tropenzon..."Lees column

Voedsel

Op het menu van de Caribische flamingo’s staan pekelkreeftjes, weekdieren, slakken, pekelvliegjes, wormen, algen en bacteriën. Deze kleine diertjes worden, via een ingenieus filtersysteem in de snavel van de flamingo, uit zoute water gevist.

De betoverende rood-roze kleur van het verenpak wordt overigens veroorzaakt door de carotenoïden die zich opgehoopt hebben in de verschillende prooidieren, met name de bacteriën, algen en kleine schaaldiertjes. Ook de mate van gezondheid van de flamingo’s speelt een rol bij de kleurvorming van de veren. Des te fitter de vogels zijn des mooier de kleuren zullen zijn.

Broeden

Er zijn maar weinig plekken in de Caribische regio waar de Caribische Flamingo’s nog willen broeden. De rood-roze vogels stellen namelijk zeer hoge eisen aan hun broedomgeving. De grond moet geschikt zijn voor het maken van een nest, er moet voldoende voedsel aanwezig zijn, het drinkwater mag niet zouter zijn dan het zeewater en er moet in zijn broedomgeving absolute rust heersen. Met name die totale rust is van zeer groot belang.

De meeste eilanden in de Caribische archipel zijn inmiddels volgebouwd met hotels en worden overspoeld met massa’s toeristen. De rust daardoor helaas vervlogen en de Caribische Flamingo weigert het om in zo’n omgeving ook maar één ei te leggen, tja.

Vrouwtjes flamingo’s leggen een ei bovenop een kegelvormig nest van klei op een zoute bodem. De gemiddelde broedtijd bedraagt 28 dagen waarbij het door het vrouwtje gelegde ei zowel het mannetje als door het vrouwtje bebroedt wordt. Een week lang blijft het kuiken op het nest en na een maand gaat de jonge vogel zelf op zoek naar voedsel.

De afgelopen honderd jaar is het aantal broedplaatsen voor de Caribische Flamingo in de Caribische regio schrikbarend teruggelopen van ruim dertig tot slechts vier. Zoals gezegd is absolute rust enorm belangrijk voor de broedende flamingo’s en daar is het de afgelopen honderd jaar natuurlijk vreselijk mis gegaan.

Flamingoreservaat

Het Pekelmeer in het zuiden van Bonaire was duizenden jaren lang een vertrouwde broedplaats voor de Caribische flamingo’s. Deze plek voldeed aan alle voorwaarden van de kritische broedende vogels. Echter in 1963 begon Akzo Nobel met de commerciële zoutwinning in het Pekelmeer. Hierdoor kwam de flamingobroedkolonie in groot gevaar. Daarom werd in 1966 het noordelijk deel van het Pekelmeer aangewezen als flamingoreservaat. Het gebied is ruim 55 ha groot.

Het reservaat is een locatie waar de Caribische Flamingo’s ongestoord kunnen broeden. De flamingobroedkolonie in het reservaat is volledig afgesloten voor toeristen. Maar vanaf een grote afstand zijn de broedende vogels waartenemen. Een verrekijker doet uiteraard wonderen. Bovendien komen de foeragerende flamingo’s ook op andere plekken voor in het Pekelmeer en zijn ze vaak van dichtbij te bekijken en te fotograferen.

Ook voor het luchtverkeer gelden strenge regels boven het gebied. De piloten mogen boven dit stukje Bonaire niet de landing inzetten op Flamingo Airport Bonaire, it’s all in the name! Je merkt het al, ze zijn op Bonaire heel erg zuinig op deze prachtige vogels. Gelukkig zijn in het flamingoreservaat op Bonaire alle ingredienten aanwezig voor een prima reproductie van deze majestueuze vogels. Het aantal broedende flamingo’s loopt de laatste jaren weer netjes op. De broedkolonie telt nu ongeveer 7.000 flamingo’s.

Geelvleugelamazone

De geelvleugelamazone (Papiaments: lora) is ook een unieke vogelsoort. De kleurencombinatie groen met gele kop van deze papegaaiensoort komt alleen maar op Bonaire voor. De papegaai is een typische fruiteter waarbij mango’s favoriet zijn.

Meer weten over de geelvleugelamazone?

De geelvleugelamazone (lora) behoort tot de familie papegaaien en het geslacht amazonepapegaaien...Lees verder

Column: Unieke papegaaien op Bonaire!

"Iedereen die graag lora's wil spotten kan het beste naar Washington Slagbaai National Park gaan. Daar is de kans het grootst dat je de papegaaien in hun natuurlijke habitat zult aantreffen..."Lees column


De Caribische parkiet (Papiaments: prikichi) is een vogelsoort die sterk op de lora lijkt. De lora is echter groter en minder luidruchtig. Zowel de prikichi als de lora zijn groen gekleurd met een gele kop waarbij het geel van de kop van de lora verder doorloopt naar de schouders.

Papagaai op BonaireDe Caribische parkiet.

Fundashon Salba Nos Lora

De lora is helaas sterk in aantallen teruggelopen de laatste tijd door inperking van het leefgebied en illegale vangt. Er wordt veel onderzoek gedaan naar de lora. Men schat het aantal in het wild levende exemplaren nog maar op ongeveer 1085 stuks (telling 2016). Deze vogelsoort is dan ook samen met de gele troepiaal en het suikerdiefje wettelijk beschermd.

De Stichting Salba Nos Lora (redt onze papegaai) zet zich in voor het voortbestaan van deze prachtige vogelsoort. Als je sponsor wordt van deze stichting krijg je onder andere toegang tot de live beelden van een webcam van het nest van een lora. Op deze manier kun je het uit de het eitjes komen en het vroege start van de kuikens rechtstreeks volgen. Leden van de stichting mogen ook meedenken over de naam van de jonge vogels.

Vogelsoorten op Bonaire

Bekijk het overzicht van de vogelsoorten op Bonaire.

Plaza Resort Bonaire

All Inclusive Hotel Plaza Resort Bonaire

Met de geweldige all inclusive formule van Plaza Resort is het onbeperkt genieten op Bonaire!

Meer info

Reisgidsen Bonaire

Reisgidsen over Bonaire

Ga jij naar Bonaire? Dan zijn deze reisgidsen over Bonaire onmisbaar voor jou!

Meer info

Auto huren op Bonaire

Huurauto Bonaire

Wat is er nou leuker om met een auto er op uit te trekken om het eiland te verkennen? Doen!

Meer info

Activiteiten op Bonaire

Kajakken op Bonaire

De allerleukste activiteiten op Bonaire boek je thuis al eenvoudig online bij Viator!

Meer info

Tip AB Car Rental

Ga jij naar Bonaire en zoek je een betrouwbare autoverhuurder? Dan is AB Car Rental een uitstekende partner. AB Car Rental heeft als enige autoverhuurder € 0,00 eigen risico! Bekijk de tarieven!

Tip Plaza Resort Bonaire

Uit persoonlijke ervaring kunnen wij dit hotel van harte aanbevelen. All inclusive, dus lekker zorgeloos en relaxed. Heerlijke cocktails aan de bar, een bbq aan het strand of ander thema diner, wat hebben wij genoten. De kamers zijn ruim, zeer comfortabel en de staf is super vriendelijk. Het huisrif voor de deur is geweldig, tijdens het snorkelen zagen we daar zelfs een schilpad! Wij komen er zeker terug. Beoordeeld met een 8.5. Meer info & Direct boeken!

Tip Snorkeltour Bonaire

Wil jij met een gids gaan snorkelen op Bonaire? Je ziet er de mooiste, kleurrijke vissen en wie weet ook wel een zeeschildpad. Hapjes, drankjes en snorkeluitrusting zijn inbegrepen! Boek deze tour bij Viator. Beoordeeld met 5.0 uit 5.0 sterren. Direct boeken!

Wil jij voordelig op vakantie naar Bonaire? Bekijk dan de last minutes en aanbiedingen!

TOP 10
Ben je op zoek naar de beste vakanties naar Bonaire? Bekijk dan de TOP 10 pakketreizen Bonaire!

TUI
De Vakantie Discounter
Stip Reizen
Corendon
PrijsVrij
By June vakantie Bonaire met huurauto
Beach Check Aanbiedingen
D-Reizen Aanbiedingen